Türkiye’nin ilk ve tek inovasyon ödüllü yerli propolis üreticisi BEE'O UP, arı ürünleri alanındaki uzmanlığıyla yeni ürünler geliştirmeye devam ediyor. Takviye edici gıdalar grubuna bir yenisini daha ekleyen BEE'O UP, arıların, bitkilerin yaprak, sap ve tomurcuklarından topladıkları antioksidan maddelerden oluşan propolis ile arı sütü ve poleni, tablet formunda bir araya getirdi.

Arıların, yavru arıları ve kraliçe arıyı beslemek amacıyla kullandıkları arı sütü ve protein kaynağı olarak önem taşıyan polenin besleyici özellikleri, yalnızca BEE'O UP farkıyla sadece eczanelerde satışa sunulmaya başlandı. Tablet; propolis, arı sütü ve poleni birlikte tüketmek isteyen çocuklar için özel olarak geliştirildi.

BEE'O UP Propolis Arı Sütü Polen Tablet ürünü, %30 keçiboynuzu, %30 polen, %18 propolis, %12 arı sütü ve %10 kakao içeriyor. Tamamen doğal olan bu ürünün içerisinde; ilave yağ, şeker, koruyucu, katkı maddesi bulunmuyor. Ürünün bir kutusunda 500mg’lık 60 adet tablet yer alıyor.

Keçiboynuzu ve kakao ile tatlandırılan bu %100 doğal ürünü, çocuklar severek ve rahatlıkla emerek ya da çiğneyerek tüketebiliyor. Ürünün, sabah akşam 1’er tablet olmak üzere günde 2 adet tüketilmesi tavsiye ediliyor.

Propolis nedir? 

Propolis, arıların bitkilerin yaprak, sap ve tomurcuklarından topladığı reçinemsi maddelerden oluşan, bileşiminde yüksek oranda antioksidan maddeler içeren doğal bir arı ürünüdür. Kelime anlamı olarak, Pro (Ön) + Polis (şehri koruyan) anlamındadır. Aslında propolis, arıların yaşam alanı olan kovanın ön temizleyicisidir. Arı petek gözlerini önce propolis ile kaplar sonra yumurtasını, nektarını, polenini üzerine bırakır. Bu sayede hem yumurtanın sağlıklı bir şekilde gelişmesi sağlanır, hem de arı ürünleri kovanda bozulmadan olgunlaşır, nektar bala dönüşür, polen arı ekmeğine. Ayrıca arılar, propolisle sıvanan petek gözlerine balını, polenini, arı sütünü koyar. Böylece arının ürünleri de kovanda bozulmadan saklanır.

Arı sütü nedir?

Arı sütü, arıların yavru arıları beslemek için vücutlarından salgıladıkları değerli bir arı ürünüdür. İşçi arılar, ana arıyı ve yavruları beslemek için arı sütünü üretirler. Arı sütü, kovandaki ana arının yaşam boyu kullandığı besin maddesidir. Tüm arılar doğduklarında aynı genetik özelliklere sahiptir. Normalde arılar doğduktan sonra 3 gün boyunca arısütü ile beslenir. Ama bir arı hayatı boyunca arı sütü ile beslenir. Hayatı boyunca arı sütü ile beslenen arı, diğer arılardan 2 kat daha fazla gelişir ve kraliçe arıya dönüşür Her gün 2000 yumurta bırakarak koloninin devamlılığını sağlar. Diğer arılar 45 gün yaşarken, kraliçe arı 5-7 yıl yaşayabilir.

Polen nedir?

Polen, bitkilerin üreme organlarının başlıklarında bulunan üreme hücreleridir. Arılar tarafından polen, yavru ve arı sütü salgılayan genç işçi arıların beslenmesinde yüksek miktarda kullanılır. Arıların beslenmesinde protein kaynağı olarak önem taşıyan ve dünya üzerindeki tek “Tam Gıda” olarak adlandırılan polen, bileşimindeki lifler, mineraller, amino asitler, fenolik bileşikler ve vitaminlerle oldukça değerli bir besin maddesidir. Poleni yetişkinler günde 2-4 tatlı kaşığı, çocuklar 1-2 tatlı kaşığı doğrudan çiğneyerek ya da süt, meyve suyu, yoğurt vb. gıdalarla karıştırarak tüketebilirler.

BEE'O UP Hakkında

BEE’O Propolis, Gıda Yüksek Mühendisi Propolis Uzmanı Aslı Elif Tanuğur Samancı, Ziraat Mühendisi Arıcılık Uzmanı Taylan Samancı ve İstanbul Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünde öğretim görevlisi Prof. Dr. Dilek Boyacıoğlu tarafından Türkiye’de daha önce üretilmeyen propolisi yine Türkiye’de ilk kez “Sözleşmeli Arıcılık” modeli ile üretmek adına KOSGEB destekli Ar-Ge projesi ile 2013 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi ARI Teknokent’te kurulmuştur. Oğlunun bağışıklık sorunundan hareketle yola çıkan Aslı Elif Tanuğur Samancı, bu vesile ile ülkemize Çin'den ithal edilen propolisin yerli üretimine öncülük etmiştir. Türkiye’de ilk defa yerli üretimini başlattığı propolis için, yine İTÜ ARI Teknokent’te geliştirdiği özütleme yöntemi ile Ar-Ge, inovasyon, girişimcilik ve ihracat alanlarında 14’ü uluslararası toplam 28 farklı ödüle layık görülmüştür. Arı ürünleri alanındaki uzmanlığı ile yurt içinde BEE'O ve BEE’O UP, yurt dışında ise BEE&YOU markasıyla, propolis, arı sütü, polen, arı ekmeği ve ham bal; ayrıca arı ürünleri içeren %100 doğal karışımlar, tabletler, damlalar, spreyler üretmektedir. Ürünlerini, Amerika, Kore, Almanya, Hollanda, Belçika, Avusturya, İsveç, İngiltere, Kıbrıs, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve Suudi Arabistan’a ihraç etmekte ve Anadolu propolisini bir dünya markası yapma yolunda emin adımlarla ilerlemektedir. 3000 metrekarelik tesisi ve 95 kişilik uzman kadrosu ile Türkiye’nin en büyük propolis üreticisidir.