Çocukluktan erişkinliğe geçiş dönemi olarak bilinen ergenlik dönemi, fiziksel, psikolojik ve sosyal olgunluğa erişmenin tamamlandığı bir dönemdir. Adolesan (Ergenlik) polikliniğinde, Çocuk ve Adolesan Sağlığı kapsamında 10-21 yaş arasında gençlerin fiziksel, cinsel ve psikososyal gelişimleri değerlendiriliyor.

İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Süleymaniye Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Ek Hizmet binasında 2019 yılından beri zor bir dönem olarak adlandırılan ergenlikte, gençlerin hem psikolojik, hem de fiziksel sorunlarına çare sunulması için Ergenlik (Adolesan) Polikliniği hizmeti veriliyor.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Raziye Dut, “Ergenlik döneminde kendine has duygu ve fiziksel değişimler gözlemlenir. Tüm adolesanların vücudu farklı hızlarda büyür ve mizaç dalgalanmaları yaşamaları da normaldir. Gençlerin boy ve ağırlık ölçümleri ile ilgili değerlendirmenin yanı sıra Adolesan polikliniğinde ergenlik çağında sık görülen enfeksiyonlar, yeme bozuklukları (anoreksiye veya bulimia nervozanın), ekzojen obezite, zayıflık, yorgunluk, adolesan yaş dönemindeki kızların adet döngü sorunları - ağrılı adet - adet öncesi gerginlik, kronik pelvik ağrı, vajinal akıntılar, erkeklerde görülen testis ve varikosel sorunları, erkek ve kız ergenlerde görülen meme hastalıkları, sporcu sağlığı, duruş bozuklukları, hormonal bozukluklara bağlı olmayan kıllanma fazlalıkları, psikososyal sorunlar ve gelecekte sağlıklarını olumsuz etkileyebilecek kemik sağlığı ve osteoporozdan korunma, hipertansiyon ve hiperlipidemi açısından risk taranmaları yapılmakta ve bir sağlık sorunu saptandığında izlem ve tedavi disiplinler arası yaklaşımla düzenlenmektedir” dedi.

Hormonal değişimler zıt duygular

Adolesan polikliniği sorumlu hekimi Dut, “Ergen kendini tanıma yolunda büyük bir çaba harcamak zorunda kalır. Vücutlarındaki hormonal değişimler sonucu oluşan zıt duyguların adolesan döneminde tamamen normal olduğunu bilmiyorsa ergenler için korkutucu olmaktadır. Bir an bulutların üzerinde gezerken, bir dakika sonra kendilerini çok sıkkın ve üzgün hissedebilir. Bu durum gençlerle beraber yaşayan erişkinleri de zorlar” dedi.

Dut, "Adolesan polikliniklerinde, Adolesan dönemindeki sporcuların profesyonel spor hayatına hazırlanırken hızla değişen fiziksel ve psikolojik değişikleri ile ilgili profesyonel destek almaları sağlanır. Günümüzde salgınla mücadelede, kısıtlamalar, uzaktan eğitim modeli vb. değişikliklerin adolesan sağlığına etkisi unutulmamalı, adolesan polikliniklerinden destek alınmalıdır" dedi.