Erzincan'da geçen yıl 112 Komuta Kontrol Merkezine gelen 156 bin çağrıdan 130 bin 400'ü asılsız çıkarken, asılsız ihbarlarda bulunanlar arasında "burada bir sürü ölü var" deyip mezarlığı adres gösterenler bile var.

Erzincan 112 Ambulans Servisi Başhekimi Dr. Hülya Sazlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentte 162 personel ve 40 ambulans ile hastalara hizmet verdiklerini söyledi.

Geçen yıl 112 Komuta Kontrol Merkezine 156 bin çağrı düştüğünü aktaran Sazlı, çağrılardan sadece 25 bin 600'ün gerçek vaka olduğunu, 130 bin 400'ünün asılsız çıktığını ifade etti.

Sazlı, günde ortalama 600 çağrıya yanıt verdiklerini dile getiren aktararak, ilk akla gelen numaralardan biri "112 Acil Yardım Hattı" olduğu için alınan bu çağrılarda gerçek vakadan çok yanlış yapılan aramalar ve asılsız ihbarların öne çıktığını vurguladı.

Sohbet etmekten evine ekmek istemeye, biten ilacının eczaneden alınmasının talep edilmesine kadar çok sayıda kişinin bu hattı meşgul ettiğini dile getiren Sazlı, "Gereksiz çağrı yüzünden ambulans gecikince gerçek hastalar zarar görebilir, bu hastanın da asılsız ihbarcının çok sevdiği bir arkadaşı ya da ailesinden birisi olabileceği unutulmamalı." dedi.

- "Lütfen gerçek hastaların haklarını ihlal etmeyin"

Başhekim Sazlı, 112 Komuta Kontrol Merkezinde gerçek vakaların 6 katından fazla asılsız çağrılarla muhatap olduklarına dikkati çekerek, "Bu da gerçekten ihtiyacı olan hastalara ambulansın ulaşım süresini uzatıyor ve bazen hiç ambulans gitmemesine neden oluyor. Asılsız vakalar nedeniyle sisteme gerçek vakaların düşmesi engelleniyor. Lütfen bizleri gereksiz yere meşgul ederek gerçek hastaların haklarını ihlal etmeyin." ifadesini kullandı.

112 Komuta Kontrol Merkezinde görevli Dr. Miraç Emirhan Aydın da akıllı cep telefonlarının çıkmasıyla gelen çağrılarda özellikle küçük çocuk ve bebek seslerine maruz kaldıklarını söyledi.

Bu hattın meşgul olmaması, ulaşılabilir olması gerektiğine işaret eden Aydın, bunu sağlamak için ellerinden gelen her şeyi yaptıklarını dile getirdi.

Aydın, küçük çocuğu olan ailelere seslenerek, "Özellikle küçük çocukların elindeki cep telefonlarının aile bireylerince kontrol altında tutulmasını istiyoruz. Çünkü küçük çocuklar yanlışlıkla telefonun acil çağrı kısmına girerek bizleri arayabiliyor. Biz de sesi tam anlayamadığımız için arayan kişinin gerçek bir vaka olup olmadığını tespit etmek için hassasiyet göstererek telefonla görüşmelerimizi sürdürüyoruz." bilgisini paylaştı.

- "Ambulansınızı arabamla kapıştıralım mı?"

Aynı merkezde görevli Acil Tıp Teknisyeni (ATT) Esma Uludağ da ilginç çağrılar ile karşılaştıklarını ifade ederek, şunları anlattı:

"Çağrılarda çok ilginç talepler geliyor. 'ambulansınız var mı?', 'ambulansınızı arabamla kapıştıralım mı?' diye soranlar oluyor. 'Burada bir sürü ölür var' deyip mezarlığı adres gösterip 'gelip alır mısınız?' diyenler var hatta 'evime ekmek getirebilir misiniz' diye bizi arıyorlar. İnsanlardan istediğimiz bizi gerekli, acil durumlarda aramaları. Gereksiz yere hatlarımızı meşgul etmesinler lütfen."

Acil Tıp Teknisyeni Halime Tekin de çağrıların numara ve konum bilgisinin anında önlerindeki ekranda görüldüğünü belirterek, buradan asılsız çağrıların tespit edilebildiğine işaret etti.

Asılsız çağrı yapanları güvenlik birimlerine bildirdiklerini anlatan Tekin, şunları kaydetti:

"Gereksiz ve asılsız çağrılarımız çok oluyor. Aradıkları numara ekranlarımızda anında görülebiliyor ve harita ekranından anlık yer tespiti yapılabiliyor. Asılsız çağrıda bulunanları tespit ederek ilgili güvenlik birimlerine bildiriyoruz. Asılsız çağrılar üst üste tekrar ettiğinde aynı şekilde savcılığa yasal işlem başlatılması için başvuruyoruz. Bu yüzden bizi ararken farklı adres vermeleri farklı numaradan aramaları bir şey değiştirmiyor. Aradıkları nokta bize harita ekranında nokta atışı olarak düşüyor."