Minik öğrencilerin 2015-2016 Eğitim Öğretim yılının sona ermesi ile birlikte tatile girmenin sevincini yaşarken Erzincan Halk Sağlığı Müdürlüğü dağıtmış oldukları bisikletlerle sevinçleri ikiye katlandı.

Sağlık Bakanlığı tarafından 2010 yılından itibaren yürütülen,Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı’ kapsamında, Erzincan'da Erzincan Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Milli Eğitim Müdürlüğünün işbirliği ile bisiklet dağıtımları devam ediyor.

Merkez Toplum Sağlığı bahçesinde düzenlenen bisiklet dağıtım töreninde 187 ilköğretim öğrencisine bisikletleri dağıtıldı.
Düzenlenen bisiklet dağıtım törenine Erzincan Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mesut Turan, Müdür Yardımcısı Dr. Taner Kösetürk  katıldı.
Programda bir konuşma yapan Erzincan Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mesut Turan; " Öncelikle karne alan öğrencilerimizi tebrik ediyorum. Girecekleri yaz tatilinde dağıttığımız bisikletlerle dikkatli bir şekilde kullanmalarını ve bisiklet yollarında bisikletlerini kullanmalarını rica ediyorum ve tatilin keyfini çıkarmalarını diliyorum. Turan: " Toplumda Fiziksel Aktivitenin Artırılması Projesi 2015-2018 Hareketsiz yaşam modern toplum için en önemli halk sağlığı problemi durumundadır. Teknolojik gelişmeler yaşamı kolaylaştırsa da uzun vadede hareketsiz bireylerin sayısını arttırmakta ve sağlığı olumsuz etkilemektedir. Bulaşıcı olmayan hastalıkların ortak risk faktörlerinden birisi olan hareketsiz hayat tarzı (fiziksel inaktivite), dünya genelinde ölüme neden olan risk faktörleri sıralamasında obezitenin önünde dördüncü sırada yer almaktadır. Meme ve kolon kanserlerinin yaklaşık %25’inin, diyabetin %27’sinin ve iskemik kalp hastalığının %30’unun ana nedeninin fiziksel hareketsizlik olduğu tahmin edilmektedir. Fiziksel hareketsizlik yalnızca yetişkinler için değil, çocuklar ve gençler için de ciddi bir sağlık riski taşımaktadır. 
2010 yılında yapılan Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması sonuçlarına göre ülkemizde bireylerin %71,9’u düzenli fiziksel aktivite yapmamaktadır. Aynı araştırma 6-18 yaş grubu bireylerin %22,5’inde kilo problemi olduğunu göstermektedir (%8,2’si obez/şişman, %14.3’ü kilolu). Dünya Sağlık Örgütü işbirliğinde 2013 yılında gerçekleştirilen Türkiye Çocukluk Çağı Şişmanlık Araştırması (COSI) 7-8 yaş grubu çocuklarda benzer sonuçlar göstermiştir (şişman/obez %8,3, fazla kilolu %14,2). On iki yıl arayla yapılan ve ülkemizde erişkinlerde diyabet sıklığını araştıran TURDEP çalışmaları sonuçlarına göre diyabet hastalığı yaklaşık iki katına ulaşmış ve fazla kiloluluk ve obezite problemi bulunan nüfus sıklığı %57’den %73’e çıkmıştır. 
Bütün dünyada doğumda beklenen yaşam süresi ve toplumlarda yaşlı nüfusun payı sıklık olarak artmaktadır. Bulaşıcı olmayan hastalıkların bu şekilde artmaya devam etmesinin sağlık sistemlerinin sürdürülebilirliğini tehdit edeceği gerçeğinden hareketle Birleşmiş Milletler Teşkilatı, Dünya Sağlık Örgütü liderliğinde ilgili tüm uluslararası kuruluşların işbirliğinde bulaşıcı olmayan hastalıklara karşı eylem planı hazırlatmıştır. Bu eylem planına göre ülkelerin 2025 yılına kadar obezite ve diyabetteki artış eğilimini durdurmaları, fiziksel olarak inaktif nüfus sıklığını %10 azaltmaları beklenmektedir.
Bakanlığımız bulaşıcı olmayan hastalıklarla mücadele için harekete geçmiş ve toplumun obezite ile mücadele konusunda bilgi düzeyini artırmak, yeterli ve dengeli beslenme ve düzenli fiziksel aktivite alışkanlığı kazanmasını teşvik etmek amacıyla 2010 yılında Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programını Başbakanlık Genelgesi olarak yayımlanıp hayata geçirmiştir.
Çocukluk çağı obezitesinin önlenmesi yetişkinlikte obezitenin, erken ölüm ve sakatlık riskinin ve erken yaşta bulaşıcı olmayan kronik hastalıkların ortaya çıkmasının önlenmesi anlamına gelmektedir. Çocukluk çağında kazanılacak olan olumlu davranış ve alışkanlıkların yetişkinlik ve yaşlılık dönemini etkilediği iyi bilinmektedir. 
Bu çerçevede çocuk ve gençlere fiziksel aktivite alışkanlığı kazandırılarak sağlıklarının korunması, gelecekte sağlık sistemimiz üzerinde oluşabilecek potansiyel yükün azaltılması için toplumun fiziksel aktivite düzeyinin arttırılmasına ihtiyaç bulunmaktadır. 
Bu nedenle Sağlık Bakanlığı fiziksel inaktivite ile mücadele kapsamında uygulamakta olduğu faaliyetlere ek olarak en etkin yöntemlerden biri olarak öne çıkan bisiklet kullanımının yaygınlaştırılması için projelerin hayata geçirilmesi amaçlanmış ve bu kapsamda “Fiziksel Aktiviteyi Teşvik Projesi 2015-2018” hazırlanmıştır. 
Mart 2015 tarihli Bakanlık Makam Onayına istinaden çalışmalar tamamlanarak Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı kapsamında 23 Nisan -19 Mayıs 2015 tarihlerinde yaklaşık 43.000 bisiklet dağıtımı yapılmıştır. Ayrıca 81 il tarafından 1-31Ekim 2015 tarihinde 25.000 adet bisiklet alımı ve dağıtımı yapılmıştır. İlimizde ise 2015 yılında bu program dahilinde 185 bisiklet dağıtılmıştır.
2016 yılında ise 23 Nisan tarihinde Türkiye genelinde yaklaşık 65.000 adet bisiklet dağıtımı yapılacaktır. Bunun 215 tanesi ilimizde dağıtılacak olup 141 bisiklet merkez, 74 adet bisiklet ise ilçelerde dağıtılacaktır. Mayıs ayını takiben yıl sonuna kadar 500 adet bisiklet dağıtılması planlanmaktadır" dedi.