Günümüzde yaşanan nüfus artışı ne yazık ki çarpık yapılaşmaya neden olur. Sık sık ve yan yana inşa edilen binalar ise gürültü kirliliğini beraberinde getirir. Bunun sonucunda da kişiler komşu evlerden gelen sesler ile yaşamak durumunda kalır. Bu problemin en kullanışlı ve pratik çözümü ise ses yalıtım uygulamalarından faydalanmaktır. 

Bireylerin ihtiyaç duyduğu sakin ve huzurlu yaşam alanı, konforlu yaşama olan ihtiyaç ve uygun çalışma alanları ses yalıtım malzemelerinin öneminin ve gerekliliğinin ortaya çıkmasına neden olmuştur. 

Kişilerin fiziksel ve ruhsal sağlıklarının korunması için büyük bir öneme sahip olan ses yalıtım uygulamaları birçok yaşam alanına uygulanarak kişilerin yüksek ses ve gürültülerden uzak kalmasını sağlar. Bu uygulamalar mekanların zemin, tavan ve duvarlarına uygulanabilirler. 

Ses yalıtım malzemeleri, uygulanacak olan hizmete bağlı olarak değişiklik gösterir. Aynı zamanda bu malzemeler, uygulamanın yapılacağı alanın sahip olduğu ses şiddetine göre de değişiklik gösterirler. Ses yalıtımı için kullanılan malzemeler arasında halı, yün, kauçuk, sünger, tuğla, çift cam yer alır. Aynı zamanda cam yünü, taş yünü, polieliten, melamin köpüğü, poliüretan malzemeler ile de ses yalıtımı sağlanabilir. 

Ses Yalıtım Malzemesi Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ses yalıtım malzemesi seçiminde kişilerin dikkat etmesi gereken birtakım detaylar bulunur. Bunların ilki sese ya da gürültüye neden olan durumun ses seviyesinin hangi düzeyde olduğudur. Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise kullanılacak olan ses yalıtım malzemesinin darbe kaynaklı ses için mi yoksa hava doğuşumlu ses için mi kullanılacağıdır. 

Ses yalıtımı için mi hacim akustiği için mi kullanılacak olduğuna karar vermek de ses yalıtım malzemesi seçerken üstünde durulması gereken konulardan bir tanesi olarak karşımıza çıkar. 

Ses yalıtım malzemesinin yangın riski bulunan bir ortamda kullanılıp kullanılmayacağı da ses yalıtım malzemesi seçiminde önemlidir. Yangın riski bulunan alanlarda yanmaz özelliğe sahip olan ses yalıtım malzemeleri tercih edilmelidir. 

En İyi Ses Yalıtım Malzemesi Nedir?

Ses yalıtım malzemeleri bu ihtiyaca sahip olan alanların özelliklerine bağlı olarak değişiklik gösterirler. Çünkü her mekanda aynı ses yalıtım malzemesini kullanmak uygulamadan alınacak olan verimin düşmesine ve kişilerin istedikleri huzurlu yaşam alanına sahip olmamalarına sebebiyet verir. 

Ses yalıtımına sahip olmak isteyen kişilerin en çok merak ettiği ve araştırdığı konu ise en iyi ses yalıtım malzemesinin hangisi olduğudur. Ancak bu soruya net bir cevap vermek ne mümkündür ne de doğru olur. Çünkü en iyi ses yalıtım malzemesi ihtiyaca uygun olarak tercih edilen ses yalıtım malzemesidir. 

Aynı zamanda yaşam alanları için kullanılan tek bir ses yalıtım malzemesi ile maksimum sonuç alınmayabilir ve bu nedenle kullanıcılar çoğu zaman birkaç ses yalıtım malzemesinin bir arada kullanıldığı uygulamaları tercih ederler. 

Ses Yalıtımı Malzemeleri Nasıl Olmalıdır?

Ses yalıtım malzemelerinin temel amacı ise ses seviyesinin oluşturduğu rahatsızlığın önüne geçmektir. Bu nedenle ses yalıtım malzemelerinin birtakım özellikleri bulunur. Ses yalıtım malzemelerinin sahip olduğu birçok farklı çeşit ve özellik kullanıcıların en kaliteli ses yalıtımını elde edebilmelerini hedefler ve bu şekilde tasarlanır. 

Ses yalıtım malzemelerinin sahip olduğu özellikler kişilerin sahip oldukları ses yalıtımında elde edecekleri verimi büyük ölçüde etkiler. Ses yalıtım malzemelerinin sahip olduğu temel özellikler ise şu şekilde sıralanabilir;

Kalınlık: Kalınlığı yüksek olan ses yalıtım malzemelerinin kalınlığı ince olan ses yalıtım malzemelerine oranla ses emme özelliğinin daha fazla olduğu düşünülür. Ancak malzemenin sahip olduğu kalınlık tek başına bir etkiye sahip değildir ve diğer özellikler ile birlikte verimli olurlar. Bu nedenle malzemenin kalınlığının ne kadar etkili olduğuna karar verirken diğer özellikler de göz önünde bulundurulmalıdır. 

Fiziksel Dayanıklılık: Ses yalıtım malzemeleri, darbelere ve yüklere maruz kalabilir. Bu durum sonucunda ise kullanım özelliklerinde ve uygulamanın veriminde azalmalar meydana gelebilir. Bu nedenle fiziksel dayanıklılığı yüksek olan ve darbelere karşı dirençli olan ses yalıtım malzemelerinin tercih edilmesi daha doğru olur. 

Yoğunluk: Ses yalıtımının sunduğu verimi doğrudan etkileyen faktörlerden bir tanesi de malzemenin yoğunludur. Ses yalıtım malzemesinin yoğunluğu aynı zamanda uygulamanın fiyatını da doğrudan etkiler. Yüksek yoğunluğa sahip olan ses yalıtım malzemeleri, orta ve yüksek frekansta bulunan ses seviyeleri üzerinde etkili  sonuçlara neden olur. 

Ses Yalıtım Malzemeleri Nelerdir? 

Ses yalıtım malzemeleri birçok farklı çeşide sahiptir. Bu çeşitlenmenin temel sebebi ise kullanılacak alanların farklı özelliklere sahip olmasıdır. Ses yalıtım malzemeleri aşağıdaki gibidir;

Bondex Sünger: Bondex süngerler, ses yalıtımı için kullanılan ve yankı, eko gibi problemlere çözüm üretmek amacı ile tercih edilen süngerlerden bir tanesidir. Bu süngerlerin önemli özellikleri arasında parça halinde bulunan süngerlerin sıkıştırılarak oluşturulması yer alır. Yüksek yoğunluğa sahip olan bu sünger modeli, etkili ses yalıtımı sunar. 

Bariyerli Bondex Sünger: Farklı sünger ve kumaş parçalarının sıkıştırılması ile meydana gelen bariyerli bondex sünger, güçlü bir yalıtım malzemesidir. Mobilya endüstrisi için de sıklıkla tercih edilen bu ürün, ses yalıtımı için sıklıkla tercih edilir ve verimli sonuçlar sağlar.

Akustik Kapı: Bu ürün; eğlence mekanları, sinema salonları ve eğitim merkezleri için sıklıkla tercih edilen ses yalıtım malzemeleri arasında yer alır. Ses seviyesinin yüksek olduğu ve sesin iletilmesinin istenmediği ortamlar için bu ürün rahatlıkla kullanılabilir. 

Basotect Melamin Sünger: Bu ürün, ortamın akustiğinin sağlanmasına ve ses yalıtımı elde edilmesine yardımcı olan ses yalıtım malzemeleri arasında yer alır. Farklı renklerde bulunan bu ürün, kullanıldığı ortamda estetik bir görünüm oluşturulmasına da yardımcı olur. 

Akustik Malzemeler: Bu ürünler, ses yalıtımı için tercih edilen malzemeler arasında en sık kullanılan ürünlerden bir tanesidir. Ses yalıtımı sağlamasının yanı sıra ortamın dekorasyonuna da uyum sağlayan bu ürün, desenleri ve renkleri ile ön plana çıkar. 

Akustik Karo Halı: Ses izolasyonun sağlanması ve sesin eşit şekilde dağıtılması için kullanılan bu ürün, birçok farklı alanda kullanılmak üzere tercih edilir. Leke tutmaz özelliğe sahip olan ve temizlenebilir yüzeyi bulunan bu ses yalıtım malzemesi kullanıcılara pratik temizlik imkanı sağlar. Aynı zamanda bu ürün, istenen renk ve desende kişiye özel olarak üretilir. 


https://www.akustikkontrol.com/