Mutfak dekorasyonunda şıklık ile pratikliği bir arada bulmak istiyorsanız aşağıda iç Mimar Liana Taşcı’nın önerileri okuyacaksınız.

·         *Mutfak dolaplarında kullanılan sarı, turuncu ve kırmızının kısacası sıcak renklerin psikolojik olarak insanların üzerinde iştah açıcı gibi bir etkisi vardır. Ayrıca bu renkler insanlar üzerinde yemek yemeyi hızlandırır. Fakat aynı zamanda sıcak renkler her mekana olduğu gibi mutfağa da canlı bir hava katar.

·         *Mutfağınız büyükse tam ortada bir ada tezgah çok güzel ve zarif duracaktır.

·         *Eğer mutfağınız küçük ve darsa ve yemek masası kullanmak istiyorsanız tezgah eklentisi olan açılır kapanır masa kullanmanızı tavsiye ederim. Sandalyelerin de açılır kapanır ve dar ebatlarda olması yer kaplama konusunda en az sıkıntıyı verecektir.

·         *Mutfağınızı olduğundan daha geniş ve ferah göstermek istiyorsanız eğer mutfak dolaplarında ve duvarlarda beyaz, damla sakızı gibi açık renkler kullanmanızı öneririm.

·         *Mutfak masanızı ayrıca pencere önüne yerleştirebilirsiniz. Kahvaltınıza güneşte sizinle eşlik etmiş olur böylece. Eğer mutfak masanızın sandalyelerini klasik sandalyelerden öte farklı bir havası olsun istiyorsanız eğer sandalyelerinizin her biri farklı bir renkte olabilir hem böylece mutfağa neşe ve canlılık katar. Diğer bir önerim ise sedir şeklinde bir oturma alanı kullanmanız olacaktır.

·         *Eğer mutfak sandalye ve masalarınızı değiştirmek istemiyorsanız onları çeşitli renklere boyatabilirsiniz. Ayrıca buzdolabı gibi beyaz eşyalarında renkli olanlarını tercih edebilirsiniz.

·         *Mutfak dolaplarının görselliğinin yanı sıra hijyen açısından özellikleri de çok önemlidir, bunu göz ardı etmeyiniz.

·         *Cam kapaklı dolaplar ve açık raflar mutfağa şıklık veren unsurlardır.

·         *Mutfağa bulaşık makinası, aspiratör gibi beyaz eşya alırken çıkardıkları ses düzeyi miktarını sorun. Seçiminizi ona göre yapın.

·         *Mutfak aksesuarları olarak tarzınıza uygun seçimler yapın. Modern tarzda olmasını istiyorsanız sade ve düz hatlı objeleri tercih etmelisiniz.

·         *Mutfak dolaplarınızda tek renk kullanmak istemiyorsanız iki rengi birbirine kombinleyebilirsiniz. Örneğin beyaz-gri, yeşil-krem gibi renkleri kombinleyebilirsiniz.

·         *Mutfağınız yeterince gün ışığından faydalanmıyorsa eğer aydınlatma elemanlarınızın ışıklandırma seviyesinin yüksek derecede olmasını öneririm.

·         *Eski yapılan mutfaklara bakınca mutfağın tüm duvarlarının fayans olduğunu görüyoruz. Şimdi artık istenildiği takdirde sadece tezgah üstlerinde fayans veya mozaik kullanılıyor. Geri kalan duvarlar sadece istediğiniz renkte boya veya duvar kağıdı olabiliyor. Ayrıca birbirinden farklı duvar panellerini mutfağınızda da rahatlıkla kullanabilirsiniz.

·         *Mutfakta son dönem kullanılan en göze çarpan malzemelerden biri de Corian. Corian hijyen açısından son derece güvenilir bir malzeme ve istenilen her formu alabiliyor. Yeni bir mutfak yaptıracaksınız eğer Corian’a da bir göz atmanızı tavsiye ediyorum.

·         *Tarzınız klasik, modern veya vintage olabilir ama önemli olan mutfakta kullanım alanlarını doğru ayarlamanız ve mutfağın büyüklüğüne göre yeterli miktarda dolap ve tezgah yerleşimi yapmanızdır. Doğru ebatlarda yerleştirilmiş bir mutfak size her zaman pratikliği ve rahatlığı sağlayacaktır.

İç mimar Liana Taşcı aynı zamanda tarih öncesi dönemlerde kentleşme alanında önemli araştırmalar yapmıştır.