İSTANBUL (AA) - Otomobil sporlarının duayen isimlerinden Bora Köktener, Osmanli İmparatorluğu'nun izlerini takip etmek amacıyla planladığı Balkan ülkeleri turuna çıktı.

Gayrimenkul ve yatırım şirketi Akzirve'nin ana sponsorluğunda, "Son İmparatorluğun İzinde" adıyla hayata geçirilen organizasyon, Bahçeşehir'de inşası süren Akzirve Strada projesinin önünden başladı.

Akzirve Üst Yöneticisi (CEO) İbrahim Maasfeh, Türkiye ile birlikte toplam 10 ülkeyi kapsayan ve yaklaşık 7 bin kilometre yol yapılması planlanan yolculuğun başlangıcında, proje genel koordinatörü Bora Köktener ve proje lideri Ertuğrul Karali'nin de yer aldığı 4 off-road araç ve 10 kişiden oluşan ekibi uğurladı.

İstanbul'dan yola çıkan ekip, 15 günlük süreçte, Yunanistan, Makedonya, Arnavutluk, Karadağ, Hırvatistan, Bosna Hersek, Sırbistan, Romanya ve Bulgaristan topraklarından geçecek.


- Köktener: "Atalarımızın izlerini takip edeceğiz"


Proje genel koordinatörü Bora Köktener, off-road şartlarında bir Balkanlar turu planladıklarını belirterek, "Ağırlıklı olarak dağ yollarından, nehir yataklarında giderek, Balkanlar'daki Osmanlı izlerini, Osmanlı köylerini, paşa mezarlarını, atalarımızın oralarda bıraktığı izleri takip edeceğiz. Hem güzel bir gezi yapmak hem de bir belgesel hazırlamak istedik." dedi.

Dört araçla yola çıkacaklarını aktaran Köktener, "Servis ekibimizle gidiyoruz. Türkiye ile birlikte toplam 10 ülke topraklarında bulunacağız. Sonunda da inşallah bu yolculuğu belgesel haline getireceğiz. Kameraman ve fotoğrafçı arkadaşlarımız da yanımızda." diye konuştu.

Turun proje lideri Ertuğrul Karali ise off-road ve tarihe olan düşkünlüklerini bir araya getirdiklerini anlatarak, şunları söyledi:

"Osmanlı İmparatorluğu'nun Balkanlarda yaptığı çok şey var. Bir Balkanlar turu yapma kararı aldık. Bugüne kadar o bölgeyle ilgili belki binlerce program, belgesel yapılmış. Biz, off-road rotalarından inerek, şehirlerde Osmanlı İmparatorluğu'nun izlerini de seyirciye aktararak bir belgesel çıkarmak istedik. Off-road ve tarihi harmanladığımızda, böyle bir proje ortaya çıktı. İyi olacağını düşünüyoruz. Biz bunu bir eğlence turu olarak planlamışken, sponsorlarımızla birlikte hedef büyüdü. Burada Akzirve'nin bize büyük katkısı var. Ekibimiz profesyonellerden oluşuyor."

Akzirve firmasının sponsorluk desteği vermesi süreciyle ilgili olarak Karali, "Ben aynı zamanda Akzirve'nin avukatlarındanım. Şirket üst yöneticisi İbrahim Maasfeh ile de yakın dostuz. İbrahim Bey, Osmanlı tarihine ve doğaya çok meraklı. Zaten vakti olsaydı kendisi de ekibin içinde olacaktı. Bu projeyi kendilerine anlatmakta hiç zorluk çekmedik. Hatta belli noktaları beraber şekillendirdik. Akzirve, bu tip projelere hep destek oluyor." değerlendirmesinde bulundu.


- Maasfeh: "Balkan ülkeleriyle çok fazla ortak değerimiz var"


Akzirve Üst Yöneticisi İbrahim Maasfeh, tarihle ilgili konuları önemsediklerini aktarırken, bu konuda hem kendilerinin projeler yaptığını hem de dışarıda yapılan projelere destek sağladıklarını anlattı.

Yeni nesillere kültürel mirası aktarmanın bir görev olduğuna inandıklarını vurgulayan Maasfeh, "Dünya artık küçük bir köy haline geldi. Bu tip değerleri bir sonraki nesillere aktarmak hepimizin görevi. Biz Akzirve olarak bu tip projelere desteklerimizi sürdüreceğiz." şeklinde konuştu.

Ana sponsorluğunu üstlendikleri ekibin Balkan turuna başladığını dile getiren İbrahim Maasfeh, "Ben, Bora Köktener ve ekip arkadaşlarına, böyle bir organizasyona destek olma fırsatını bize verdikleri için teşekkür ediyorum. Cumhurbaşkanımızın da belirttiği gibi, Balkan ülkeleriyle çok fazla ortak değerimiz var. Bunları sonraki nesillere aktarma anlamında pay sahibi olmak bizim için büyük mutluluk." ifadelerini kullandı.

Kendisinin Ürdünlü olduğunu belirten Maasfeh, "Ben Ürdün doğumluyum ama Allah'ın takdiri, Türkiye'de üniversite eğitimi aldım, aile kurdum ve iş hayatına başladım. Burası benim ikinci vatanım. Ürdün'de çok güzel yerler var. İnşallah Bora Bey ile birlikte Orta Doğu, belki Orta Asya gezileri de yaparız." diyerek sözlerini tamamladı.