Erzincan İl Millî Eğitim Müdürlüğü koordinesinde Tarım ve Orman İl Müdürlüğü yetkilileri ve tarım ve hayvancılık alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının katılıyla Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürlüğü toplantı salonunda Millî Eğitim Bakanlığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı arasında imzalanan Mesleki ve Teknik Eğitim İşbirliği Protokolü kapsamında yürütülecek çalışmalar ile ilgili değerlendirme toplantısı yapıldı. 


Son zamanlarda dünyada yaşanan çevresel ve ekonomik problemler nedeniyle tarımsal üretim ve gıda talebinin karşılanması amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı arasında gerçekleştirilen “Mesleki ve Teknik Eğitim İşbirliği” protokolüne ilişkin Erzincan İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından İl Tarım Müdürlüğü ve tarımsal sektör temsilcilerinin hazır bulunduğu bir toplantı yapıldı. 


İl Milli Eğitim Müdürü Aziz Gün toplantı sonunda alınan karar ile Erzincan’da liselere geçiş sürecinde tercih yapacak 30 öğrenciye burs verileceği müjdesini verdi. Erzincan’da Tarım alanında meslek kollarında eğitim veren bir okul olan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde düzenlenen toplantıya İl Milli Eğitim Müdürü Aziz Gün, İl Tarım ve Orman Müdürü Murat Şahin, İl Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Birol Karadoğan, İl Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yaşar Faruk Günay, İl Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İbrahim Karakuş, İl Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Rahmi Özendi, İl Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü, İl Ticaret Borsası ve paydaşlar katıldı. 


Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı birliklerle yapılan toplantıda Bakanlıkça 2023 hedefleri doğrultusunda hızla gelişen teknolojik gelişmeler ışığında verilecek olan eğitim ve bu eğitimlerin işkollarında yapılacak olan katkılar bir yol haritası belirlenerek ele alındı. Özellikle LGS tercih döneminde birliklerin açacakları staj programları ve iş imkanlarından işbirliği protokolü çevresinde yararlanabilmesi, insan gücünün yetiştirilmesinde katkıda bulunabilmesi bu anlamda öğrencilere daha geniş alanda seçenek alternatiflerinin verilmesinin ve öğrencilerin tarım meslek okuluna yöneliminin sağlanmasının önemine dikkat çekildi. Bu çerçevede tarım meslek kollarında tercihlerini yapacak olan öğrenciler için verilecek olan burslar, kontenjanlar, eğitim görülecek alanlar ve yeni uygulama sahaları konularında yapılacak olan planlamalar ele alındı. 


Toplantının içeriğine ilişkin öncelikle olarak bilgilendirmede bulunan İl Milli Eğitim Müdürü Aziz Gün kapsamlı bir değerlendirme yaparak şu ifadelere yer verdi; “Erzincan’da tarım alanında eğitim veren bir okul olan Gül-Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde kontenjan anlamında hiçbir sorun olmadı. Ancak bizim maksadımız biraz daha şu; isteyerek, arzu ederek ve belli bir puan aralığında olan öğrenciler artık meslek liseleri ve meslek liselerinin bazı bölümlerini tercih edebilme durumu var. Biraz da teşvik edici çalışmalar burs vb. olabilir. 


Erzincan’da tarım alanına bağlı birlikler ziraat odaları, borsa, arıcılar birliği, damızlık sığır yetiştiricileri birliği, koyun keçi yetiştiricileri birliği var. Burada amaç tarım alanında, hayvan sağlığı ve yetiştiriciliği alanında ve laboratuvar hizmetlerinde faaliyet yürüten 10’un üzerinde ve hatta 15’in üzerine varan kurum, kuruluş, birim ve birliklerle biraz daha güçleri birleştirmektir. Erzincan İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak vereceğimiz en büyük güç ise eğitimdir. Eğitimde de verilecek ve alınacak en büyük güç sahada uygulamayı yapmak, işin ehli olan öğrencilerimizi biraz daha uygulamaya yönelik çalışmalara katılmasını sağlamaktır. Bu kurumlarda personellerle birlikte öğrencilerin deneyimlerini arttırmasını sağlamakla birlikte bu alanlara katılımlarının sağlanmasıdır. Meslek Lisesi öğrencileri ne kadar saha da olursa o kadar bilgi ve birikimlerini arttırmakla birlikte okula severek ve isteyerek geliyorlar. Sonuç olarak okulda teoriyi biz vereceğiz. Sahada paydaşlarımızla birlikte uygulamasını vereceğiz. Eğitimde oluşturulan projelerin uygulanmasını sağlayacağız. 


Proje bazlı olarak okulumuzda ciddi bir ekip var. DAP Bölge İdaresine bir Sera projesini verdik. Hayvancılık projeleri, hasılmatik ve kuluçka ile ilgili çalışmalar var. Onu da TKDK ile ne yapabiliriz, farklı kazanımları katabilir miyiz noktasında da verimli bir toplantı olacak. Tarım Bakanlığımızın talimatından sonra bu adım atıldı. Erzincan’da ilk defa bu kadar geniş bir katılımla bir toplantı gerçekleştiriyoruz. Kurumsal birliktelik temelinde bir birliktelik olacaktır. 


Küresel iklim değişikliği ve yaratmış olduğu çevresel faktörleri ve ekonomik problemleri hepimiz biliyoruz. Tarım ülkesi olan ülkemizin veya dünyadaki tarım ve hayvancılığın ne kadar önemli olduğunu ‘Bir nasihatten bir musibet evladır’ sözünden sonra birçoğumuz daha da idrak ettik. Burayı seçecek olan öğrencilerle ilgili olarak şunu söylüyoruz; Artık dünyada tarımın, üretimin, teknolojinin ne kadar önemli olduğunu anlamayan kalmamıştır. Bizim amacımız da tarımı, üretimi ve teknolojiyi sürdürülebilir bir şekilde yapabilmek için teknolojiye dayalı tarım, hayvan sağlığı yetiştiriciliği ve laboratuvar alanında üretimin desteklenmesi, verimin arttırılması, sektörel işbirliğinin arttırılması ve özellikle burayı tercih eden öğrencilerimize yönelik olarak kariyer günleri ile ilgili çalışmalar, seminerler, çalıştaylar gibi çalışmalar yürütülebilmek, Ziraat Fakültelerine de öğrenci akışını sağlayabilecek farklı çalışmalar yapmak. Burada bizim maksadımız buraya gelecek olan öğrencilere; 
1)    Her türlü eğitim imkanını sağlamak
2)    Materyal imkanını sağlamak
3)    Uygulama alanlarıyla ilgili çalışma sahalarını sağlamak
4)    Eğitimci olarak sahaya inip alanının uzmanları tarafından bunların bilgilerini vermek
5)    Bir diğeri bunları bitirdikten sonra devlet tarafından burayı bitiren öğrencilere verilecek olan hibe ve desteklerle ilgili var olan ciddi imkânlardan haberdar etmek 
Yaz boyunca bu verilecek olan imkânlardan öğrencilerimizi haberdar edeceğiz.”
Ardından konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü Murat Şahin şu ifadelere yer verdi; “Erzincan bölgesinde çok önemli bir tarım kenti. Hem gıda ve bitkisel üretimde hem de hayvancılık yönünden büyük ve önemli tesisleri, işletmeleri bünyesinde bulunduran bir şehir. Üretim yaparken çiftçilerimizin teknik kapasitesini güçlendirmek, tarımla ilgili okullarımızda okuyan öğrencilerimizin eğitimlerine imkânlarımız ölçüsünde Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak katkıda bulunmak amacıyla bu çalışmanın içerisinde yer alıyoruz. Yürüteceğimiz çalışmalarla uygulamalı eğitimi olan okulumuzdan mezun olan öğrencilerimizin daha donanımlı bir şekilde sahaya gitmelerini sağlamış olacağız. Daha nitelikli ve teknik eğitim alan insanımız ülke tarımına hizmet edecektir. Bildiğiniz gibi tarım, pandemiyle birlikte daha stratejik bir önemi sahip olmuştur. İl Millî Eğitim Müdürlüğümüzle var olan iş birliğimize tarım ve hayvancılık alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarını da katarak daha güçlü adımlar atıp ilimizin bu alanlarda var olan kapasitesini de arttırmayı hedefliyoruz.” dedi. 
Toplantıya katılan tarım ve hayvancılık alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşu temsilcileri Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesine en yüksek puanla yerleşen öğrencilere burs verilmesi konusunda gerekli desteği sağlayacaklarını beyan ettiler.