Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye’nin bugün 40 milyon ton çelik üretimiyle Avrupa’da birinci, dünyada yedinci sırada olduğunu belirterek, kapasite kullanım oranının yüzde 76 seviyelerine geldiğini kaydetti.ANKARA (İGFA) - Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) Olağan Genel Kurulu’nun açılışında yaptığı konuşmayı internet sitesinden yayımladı.

Demir çelik sektörünün elbette bütüncül ve kapsayıcı bakış açısıyla ele alınması gereken bir alan olduğuna dikkati çeken Bakan Varan, demir çelik denildiğinde otomotivden inşaata, kimyadan enerjiye, raylı sistemlere kadar birçok sektörün ana girdisinden bahsedildiğini söyledi.

Demir çelik sektöründeki her bir atılım ve yaşanan her bir gelişmenin ülke sanayisinin bütününü de doğrudan etkilediğini kaydeden Varank, Türkiye’nin bugün 40 milyon ton çelik üretimiyle Avrupa’da 1’inci, dünyada 7’nci sırada olduğunu aktararak, kapasite kullanım oranının yüzde 76 seviyelerine geldiğini, 25 milyar dolar değerindeki 22 milyon ton çelik ihracatıyla dünyada 6’ncı sırada olunduğunu, bu rakamın toplam ihracatın da yaklaşık yüzde 12’si anlamına geldiğini söyledi.

YATIRIM, ÜRETİM VE İHRACAT

Başarılarından ötürü derneğin tüm üyelerini ve tüm Türk demir çelik sanayicilerini, bu sektörde çalışan 55 bin emekçiyi tebrik eden Bakan Varank, “Ancak altına da not düşmek istiyorum; Türkiye’yi yatırımda, üretimde ve ihracatta global bir üs haline getireceğiz diyorsak bu rakamları elbette daha da yukarı çıkarmak mecburiyetindeyiz. Bu elbette kolay değil. Tedarik zincirindeki kırılmaların, sosyal, siyasi ve ekonomik krizlerin tüm dünyayı, tüm sektörleri ciddi manada etkilediğinin farkındayız. Özellikle kırılgan ve olağandışı ham madde fiyatlamaları, hepimizin malumu.” diye konuştu.

Paslanmaz çelik tüketiminin bir yılda Türkiye’de neredeyse yüzde 50 arttığını gördüklerine işaret eden Varank, “Ben bakan olduğum günden itibaren bana diyorlar ki ‘Sayın Bakanım paslanmaz çelik yatırımı lazım.’ Peki biz bunu yapamaz mıyız? Yaparız. Çolakoğlu bunun pilot üretimini gerçekleştirdi. Demek ki bu alanlarda bir açık varsa, bizim de kabiliyetlerimiz var. Mesela paslanmaz çelik konusuna Çolakoğlu çok rahat bir şekilde girebilir.” dedi.

Varank, her konuda üreticilerin destekçisi olmaya devam edeceklerini söyledi. 

Genel Kurulda, Türkiye Çelik Üreticileri Derneği Başkanı Fuat Tosyalı, TÇÜD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Hasan Çolakoğlu, TÇÜD Genel Sekreteri Dr. Mehmet Veysel Yayan da birer konuşma yaptı.

Konuşmalar sonrasında dernek üyelerine plaket takdimi gerçekleştirildi.