Küresel ve ulusal çapta yaşanan ekonomik gelişmeler, her üründe olduğu gibi regülatörlerin fiyatlarında da yıllık bazda değişime neden olmaktadır. 2019 yılının sonlarında ortaya çıkan ve 2020 yılında daha güçlü bir şekilde kendini gösteren Covid-19 salgınının küresel ekonomi üzerinde yaratmış olduğu tahribat, regülatör fiyatlarına da doğrudan yansımıştır. Bu yüzden de 2021 yılının başında regülatör fiyatlarında kısmi artışlar meydana gelmiştir. Ancak regülatör seçimi yaparken, yalnızca fiyatlara odaklanmak doğru bir yaklaşım değildir. Tercih edilecek regülatörün kaliteli olmasına ve uzun yıllar kullanılabilecek niteliklere sahip olmasına da dikkat edilmelidir.

Regülatörlerin çok fazla çeşidi olduğu için net bir fiyattan söz etmek mümkün değildir. Bunun için regülatör üretimi yapan firmalar ile irtibata geçmek, daha doğru olacaktır. 1983 yılından beri “koşulsuz müşteri memnuniyeti” ilkesi ile regülatör üretimi yapan Elsan Regülatör markası, bu doğrultuda başvurulabilecek öncelikli işletmeler arasında yer almaktadır. Yüksek kaliteli regülatörleri, uygun maliyetler ile müşterilerine sunan Elsan Regülatör, deneyimli ekibi ile hem yurtiçinde hem de yurtdışında regülatör pazarının önemli aktörlerinden biridir. 2021 regülatör fiyatları hakkında daha detaylı bilgi almak için Elsan Regülatör ile iletişime geçmek yeterlidir.

Regülatör Nedir?

Regülatör, elektrik kaynağından gelen akımın gücünü, sistemin gereksinimlerine göre ayarlamayı sağlayan trafo benzeri araçlardır. Elektriğin kullanılacağı cihaz ya da makinelerin, trafoya çok yakın olduğu durumlarda aktarılan elektrik akımı daha yüksek olmaktadır. Bu durum makinelerin arıza vermesine ya da tamamen yanmasına neden olmaktadır. Elektrik kaynağının kullanım alanına uzak olduğu durumlarda ise yeterli güç sağlanamadığı için cihazlar istenilen düzeyde çalışmamaktadır. Regülatörler her iki durum karşısında da önemli bir işlevi yerine getirmektedir. Düşük elektrik akımı regülatörden geçtikten sonra yükselmekte ve bu sayede ihtiyaç duyulan enerjinin sağlanmasını yaramaktadır. Bu özelliği sayesinde regülatörler halk arasında yükselteç olarak da adlandırılmaktadır. Akımın güçlü olduğu durumlarda ise tam tersi bir etki sağlanmaktadır. Regülatörlerden istenilen verimin elde edilebilmesi adına, doğru seçim yapmak önem arz etmektedir. Regülatör seçimi yapılırken sistemin tek fazlı mı yoksa üç fazlı mı olduğu göz önünde bulundurulmalı ve bu doğrultuda, uzmanlar eşliğinde regülatör seçimi yapılmalıdır.

Regülatör Özellikleri

Teknoloji alanında yaşanan gelişmeler, regülatörlerin özelliklerini de her geçen gün arttırmaktadır. İlk dönemlerde kullanılan regülatörlerde voltaj ayarı manuel olarak yapılırken; günümüz regülatörlerinde bu işlem tamamen otomatik olarak gerçekleştirilmektedir. Regülatörlerin sahip olduğu özellikler, daha çok regülatör çeşitleri ile alakalıdır. Regülatörler; servo regülatör ve statik regülatör olmak üzere iki alt başlıkta incelenmektedir. Servo regülatörler, saniyede 80 V düzeltme gücüne sahiptir. Bu rakam, kapasitesi en yüksek olan regülatörler açısından geçerlidir. Elektriğin aşırı değişken olduğu yerlerde kullanım için uygun değildir. Ayrıca toz ve nemin yüksek olduğu yerlerde de servo regülatörlerden istenilen verimi elde edebilmek oldukça zordur. Servo regülatörlerde genellikle eski teknolojiler kullanıldığı için soğutma sistemi mevcut değildir. Soğutmaya gereksinim duyulduğu zamanlarda doğal havalandırma yöntemine başvurulmaktadır. Ayrıca boyut olarak büyüktür. Bu da çok fazla yer kaplamasına neden olmaktadır.

Bir diğer regülatör türü olan statik regülatörler thristor teknolojisi ile regülasyon işlemini gerçekleştirmektedir. Bu sayede saniyede 5000 V civarında düzeltme yapabilmek olanaklıdır. Servo regülatörlerde olduğu gibi bakım ve temizlik gereksinimi söz konusu değildir. Hem ergonomik hem de hafif bir yapıya sahip olmasından dolayı farklı ortamlarda kolaylıkla kullanılabilmesi mümkündür. Ayrıca elektrik akımının değişkenliğinin fazla olduğu yerlere adaptasyon sağlama bakımından da iyi bir potansiyele sahiptir.