Türk Medeni Kanunu’na göre; kadın evlilikle beraber eşinin soyadını alır ve boşanma durumu sonrasında evlilik ie kazandığı hakları korurken evlenmeden önceki soyadını tekrar kazanır. Fakat evlilik sürecininde kadının eşinin soyadı ile tanınması ve sosyal hayattı kazanımları nedeniyle boşanma durumunda sosyal hayatın bozulmasına neden olabilir. Kadının menfaati göz önünde bulundurulduğunda, eski eşine zarar vermemesi koşuluyla eski eşinin soyadını kullanabileceği belirtilmiştir.

Burada eski eşin soyadını kullanmada ilk şart, kadının menfaatinin bulunmasıdır. Örneğin; 30 yıldır evli olan çift boşandıklarında kadının diplomalarında, banka evraklarında, katılım belgelerinde ve daha birçok resmi evrakta evlilik soyadını kullanması durumunda, toplanan deliller çerçevesinde kadının eski eşine herhangi bir zarar vermeyeceği ve kadının menfaati kanıtlanırsa kadının eski eşinin soyadını kullanmasına izin verilebilir ve daha fazla bilgi için tıklayınız.

Ayrıca kadının menfaatinin bulunması tek başına yeterli değildir, usulüne uygun bir davanın açılması gerekir ve eski eşin soyadını kullanma, boşanma davası ile beraber de istenebilir.

Eski Eşin Soyadını Kullanma Şartları

Kadına tanınan eski eşinin soyadını kullanma hakkı, eski eşi de yakından ilgilendiren bir hak olması nedeniyle tamamen sınırsın ve koşulsuz bir hak değildir. Kadın boşandığı eşin soyadını kullanmak için menfaati olduğunu ve eski eşini herhangi bir zarar vermeyeceğini ispat ederse hakimin kararı doğrultusunda, kadın boşandığı eşinin soyadını kullanma hakkına sahip olur. eski eşinin soyadını kullanma hakkı iki şarta bağlanmış olup detaylandırmak gerekirse;

  • Bu şartlardan ilkini, kadının menfaati oluşturur. Yargıtay; diplomalarda, katılım belgelerinde, sertifikalarda, banka işlemlerinde evlilikte aldığı soyadını kullanan kadının ve ayrıca evlilikte aldığı soyadı ile tanınan, kariyer yapan kadının eski eşinin soyadını kullanmasında menfaati olduğunu kararlaştırmıştır.
  • İkinci şart ise, kadının eski eşinin soyadını kullanarak eski eşine zarar vermeyeceğinin ispatlanmasıdır.

Bu şartlar sağlanıp eski eşinin soyadını kullanma hakkını kazanan kadın; soyadını kullanmanın eski eşinin etkileyecek bir durum yarattığında veya bahsedilen şartlara uymaması halinde, eski eşin kadına verilen soyadını kullanma hakkının elinden alınması için dava açma hakkına sahiptir.