Boşanma davası, boşanmak isteyen çiftlerin boşanma talebi ile görevli mahkemeye başvurdukları davalardır. Türkiye’de yapılan araştırmalara göre son yıllarda boşanma davalarının her geçen gün artış gösterdiği tespit edilmiştir.

 Evli çiftlerin, herhangi bir nedenden kaynaklı evliliklerini sonlandırmaları için boşanma davası açmaları gerekir. Boşanma davaları, anlaşmalı veya çekişmeli olarak ikiye ayrılır. Evli çiftlerden herhangi birisi boşanmaya karar verdikten sonra öncelikle, davanın çekişmeli mi anlaşmalı mı olacağına karar vermeleri gerekir. Çekişmeli ve anlaşmalı boşanma davalarında, tarafların aile mahkemesine başvurarak bazı prosedürleri yerine getirmesi gerekir.

Boşanma sürecinin kısa sürede, kişilerin lehine sonuçlanabilmesi için uzman ve deneyimli bir boşanma avukatı ile iletişime geçilmesi, yardım alınması gerekir. Boşanmak isteyen çiftler; boşanma davası için dava dilekçesi, nüfus cüzdanı fotokopisi ve varsa eklemek istediği belgeleri hazırlayıp aile mahkemesine başvurmalıdır.

Anlaşmalı Boşanma Davası

Anlaşmalı boşanma davası, çekişmeli boşanma davalarına göre sürecin daha kolay ilerlediği davalardır. Her iki eşinde boşanmak istediği ve mal, çocuk gibi tüm durumlarda anlaştığı, evliliklerini sürdürmek istemediği durumlarda açılan dava türleridir. Anlaşmalı boşanma davalarında, evlilik ilişkisinin en az 1 yıl sürmüş olması gerekir.

Çiftlerden her ikisinin veya birinin başvurduğu boşanma davasında, diğeri tarafında kabul etmiş olması gereklidir. Aile mahkemesine yapılan anlaşmalı boşanma davalarında, kişiler mahkeme huzurunda da boşanmak istediklerini dile getirmeleri gerekir. Ayrıca çiftlerin; tazminat, nafaka, çocukların velayeti gibi konularda hâkim bazı değişikliklere gidebilir. Anlaşmalı boşanma dava süresi çekişmeli boşanma davasına göre daha kısa sürede içerisinde tamamlanır.

Çekişmeli Boşanma Davası

Çekişmeli boşanma davası, çiftlerin boşanma ve boşanmaya bağlı unsurlarda anlaşamadığı durumlarda görülen davalardır. Çiftlerden herhangi birisi, boşanmak istiyor diğeri boşanmak istemiyorsa bu boşanma çekişmeli boşanma davası olarak ilerler. Bunun yanı sıra mal, tazminat, çocuk velayeti gibi konularda çiftlerin anlaşamadığı durumlarda da açılan boşanma davası, çekişmeli boşanma davası olarak görülür.

Çekişmeli boşanma davaları, anlaşmalı boşanma davalarına göre daha zor ve daha uzun bir süreçtir. Çekişmeli boşanma davası için çiftlerden herhangi birisinin veya her ikisini dava dilekçesi hazırlayarak mahkemeye sunmuş olmaları gerekir. Çekişmeli boşanma davası kararının, kişi lehine sonuçlanabilmesi için Bakırköy boşanma avukatı ile birlikte hareket edilmesi çok önemlidir.

Kısa Süre İçerisinde Boşanmak İçin Ne Yapılmalı?

Dava süresi; davadaki aşamalara, tanık sayısına, tanıkların dinlenmesi, çiftlerin davaya katılmaması gibi durumlara göre daha da uzayabilir. Bunun yanı sıra çekişmeli boşanma davaları, anlaşmalı boşanma davalarına göre çok daha uzun sürmektedir. Boşanma davalarının tek celsede sonuçlanabilmesi için uzman ve profesyonel bir boşanma avukatından yardım alınması gerekir.

Aile hukuku boşanma davalarında her iki tarafında taleplerini dinleyerek ve gerekli dosyaları inceleyerek kararı açıklar. Boşanma davalarının kısa süre içerisinde sonuçlanabilmesi her iki tarafında gerekli protokolleri yerine getirmeleri istenir.