Oto ekspertiz raporu hazırlanırken araç üzerinde yapılan pek çok farklı ölçüm vardır. Çiğli oto ekspertiz raporlarının hazırlanması sırasında aracın hemen hemen tüm parçaları detaylı bir biçimde incelenir. Profesyonel ekipler tarafından gerçekleştirilen bu detaylı incelemeler sayesinde araçta mevcut olan her türlü hasar, değişen parça ya da başka değişiklik kurumsal raporlar ile kayıt altına alınır. 

Aracın sahip olduğu tüm parçaların titizlik ile incelenmesi ve son teknoloji ölçüm cihazları ile test edilmesi hayati önem taşır. Dikkatle gerçekleştirilen bu ölçümlerin ardından hazırlanan Çiğli oto ekspertiz raporları, aracın gerçek değerini ortaya çıkaracaktır.

Oto Ekspertizde Araçların Lastik Ölçümleri Nasıl Yapılır?

Aracın lastik basıncının doğru ayarlanmamış olması, araç üzerinde gerçekleşecek tüm test sonuçlarına etki edecektir. Bu nedenle diğer testlere başlanmadan önce ilk olarak kompresör kullanılarak aracın lastik basınçlarının kontrol edilmesi, gerektiği takdirde ölçümden önce doğru biçimde ayarlanması gerekir. 

Araç lastiklerinin doğru hava basıncı sağlandıktan sonra lastik diş derinlik ölçüm cihazı ile aracın lastiğinin diş derinliği ölçülmektedir. Aracın lastik diş derinliği 3 milimetrenin üzerinde bir değere sahip ise araçlar genel olarak ilk etapta motor testine tabi tutulmaktadır. 

Oto Ekspertiz Motor Performans Testi Nedir? Nasıl Yapılır?

Oto ekspertiz hizmeti otomobil ile ilgili birçok alanı kapsayan kapsamlı ve detaylı verilen bir hizmettir. Buna göre aracın temel bölümlerinden olan motor ve ilgili aksamın ekspertizinin yapılması, oto ekspertiz hizmeti alınmasının önemli bir unsurudur. Motor testi aracın performansı, değeri ve yıpranma payı hakkında önemli bilgiler sunar. Çiğli oto ekspertiz hizmetlerinden yararlanırken yapılacak motor testi hazırlanan raporun en önemli unsurlarından biridir.  

Motor performans testi yapılır iken öncelikle otomobilin güç değeri ve ürettiği tork değer aralığı saptanmaya çalışılmaktadır. Motor performans testi esnasında kullanılan en önemli oto ekspertiz cihazı dyno dinamometredir. Motor gücü test cihazı veya yaygın adı ile dyno dinamometre, otomobilin motoru tarafından tekerlere iletilen gücü ölçen bir oto ekspertiz cihazıdır. Buna göre ölçüm yapılırken motor kaputunun açık olması, sağlıklı bir ölçüm yapılması için çok önemlidir. Ekspertiz yapılan alan kapalı bir alan ise egzoz tahliye fanının bulunması, insan sağlığı için elzemdir. Bu koşullara dikkat edilmesi doğru sonuçlara ulaşmak için büyük önem taşır. 

Çiğli oto ekspertiz raporları hazırlanırken Dyno dinamometre cihazından yararlanılmaktadır. Dyno dinamometre ile ölçüm yapılabilmesi için otomobil araç merdanesinin üstüne sabitlenerek maksimum devire çıkarılmaktadır. Bu işlem yapılırken otomobilin lastiklerinin havasının uygun değerlerde olması çok önemlidir. Ölçüm yapılırken görevli uzman tarafından araç bütün vitesleri geçirilerek maksimum gücüne ulaştırılır ve veriler kontrol panelinde bulunan bilgisayarca işlenir. Bunun sonucunda ulaşılan değerler oto ekspertiz raporuna işlenir.

Dyno testi motor performans testinin en önemli adımıdır. Bununla birlikte kaliteli hizmet almak için tek başına dyno testi yeterli değildir. Experix kurumsal oto ekspertiz hizmeti ile birlikte güç testini destekleyici olarak motor parçalarının kondisyonu da incelenmektedir. Motora ilişkin tüm değerlerin incelendiği kapsamlı bir araştırma sonucunda en doğru ve güvenilir Çiğli oto ekspertiz raporları oluşturulmaktadır.  

Oto Ekspertizde Aracın Elektrik Aksamı Nasıl Kontrol Edilir? 

Çiğli oto ekspertiz raporları hazırlanırken incelenen en önemli parçalardan biri de aracın elektrik aksamıdır. Ne yazık ki kimi araç modellerinin elektrik aksamları aracın kilometresi düşük olsa dahi kronik sorunlara sahip olabilmektedir. Bu sorunların giderilmesi ise oldukça maliyetli bir işlem haline gelebilir, çünkü bu parçaların çoğu yurt dışından sipariş edilmektedir. Özellikle yükselen döviz fiyatları ile maliyetler dudak uçuklatıcı seviyelere ulaşmıştır. Bu nedenle özellikle ikinci el araç satın alacak müşteri adaylarının aracın elektrik aksam durumu ile ilgili doğru bilgi alması çok önemlidir.  

Bunun yanı sıra kimi araç sahipleri araçlarının performansını arttırmak için araç içi yazılımları değiştirme yoluna başvurmaktadır. Bu işlem kısa vadede bir performans artışı sağlasa da aracın yıpranma süresini azaltmakta ve araç güvenliğini tehlikeye atmaktadır. Oto ekspertiz raporunda bu durumun da incelenmesi önemlidir.  

Aracın elektronik kondisyonunu incelemek için otomobil diagnostik test cihazına bağlanmaktadır. Diagnostik test cihazı aracın ana kartına erişim sağlar. Önceden hazırlanmış ve kaydedilmiş yazılımlar kullanır. Evrensel bir cihazdır. Bu cihaz sayesinde aracın arıza kayıtları, hata kodları ile birlikte elektronik sistemi incelenmiş olmaktadır. Çiğli oto ekspertiz hizmeti alırken en güncel yazılımları kullanan Experix kurumsal oto ekspertiz hizmetinin otomobil sahipleri tarafından tercih edilmesi güvenilir ekspertiz hizmeti ve garantili ekspertiz hizmeti için önerilmektedir. 

Oto Ekspertiz Raporu Hazırlanırken Aracın Alt Takımı ve Şasesi Nasıl İncelenir?

Elektronik ekspertiz incelemesinin yapılmasının ardından araç dört tekerinden kaldırılmasına imkan veren bir lift yardımı ile havaya kaldırılır. Bu işlem sayesinde aracın tekerlekleri, fren sistemi, alt takımın tümü, şase parçaları bakımından ekspertiz incelemesi gerçekleştirilir. Yapılan bu inceleme araç güvenliği için de büyük önem taşımaktadır.  Yapılan bu inceleme ekspertiz işlemi alanında uzman ve profesyonel teknik ekip tarafından Experix kurumsal oto ekspertiz kalitesiyle yapılmaktadır. Araç lift cihazından indirildikten sonra  fren ve süspansiyon testlerine sıra gelmiş demektir. 

Süspansiyon Testi Nasıl Yapılır?  

Süspansiyon ekspertizi uygulanan otomobilin aks ağırlığı süspansiyon test cihazı ile ölçülmektedir. Ağırlık ölçüldükten sonra otomobil durduğu alanda bir parkur simülasyonuna sokulmaktadır. Bu işlem gerçekleştirilirken aracın tekerleri yukarı-aşağı hareketlendirilir ve tekerlerin yaptığı basınç yorumlanarak aracın süspansiyon değer aralığı belirlenir. Bu cihazda elde edilen veriler ekspertiz raporuna işlenir.

Fren Sistemi Ekspertizi Nasıl Yapılır?

Araç güvenliğini etkileyen en önemli hususlardan biri de kuşkusuz fren sistemidir. Sağlıklı çalışmayan bir fren sistemi pek çok kazaya sebebiyet verebilmektedir. Çiğli oto ekspertiz hizmeti ile İzmir'in zorlu yolları için aracınızın fren güvenliğini test ettirmeniz mümkündür.

Merdane sistemli fren test cihazı ile otomobilin fren sistemine ilişkin kapsamlı ekspertiz raporu oluşturulabilir. Merdane sistemli fren test cihazında asfalt hissi verilen bir yüzeyde aracın tüm fren verimliliği ölçülür. Experix kurumsal oto ekspertiz hizmeti ile fren testi öncesinde fren ısıtma işlemi yapılmaktadır. Bu işlemin uygulanmasının nedeni en doğru sonuçların ısınmış fren ile alınmasıdır. Ekspertiz incelemesi esnasında aşama aşama yuvarlanma direnci, ovalizasyon ve tam güç halinde sağ ve sol frenler arasındaki dengesizlik ölçülmektedir. Fren testi esnasında fren hidrolik ölçüm cihazı ile fren hidrolik sıvısının ve hidrolik sisteminin kondisyonu hakkında detaylı teknik analiz yapılmaktadır. Tüm bu verilerin bir araya getirilmesi ile aracın fren sisteminin durumu hakkında doğru bir rapor hazırlanabilmektedir.  

Aracın fren sistemine ilişkin hazırlanan bu raporlara özellikle ceza ve hukuk davalarında da sıklıkla başvurulmaktadır. Kazaların aracın fren sistemindeki sistemsel bir sorundan mı, yoksa sürücünün hatasından dolayı mı kaynaklandığının belirlenmesi söz konusu olduğunda bu raporlar büyük önem kazanmaktadır. Bu belirleme davanın seyrini değiştirebilecek öneme sahiptir.  

Yapılan tüm bu dikkatli incelemeler sonucunda pek çok farklı alanda kullanılabilecek detaylı bir oto ekspertiz raporu oluşturulmuş olur. Experix kurumsal oto ekspertiz şirketi bahsedilen tüm bu testleri titizlikle gerçekleştirerek en güvenilir raporları sizlere sunacaktır.