Vajina içerisi sinir uçlarıyla dolu hassas bir üreme organıdır. Özellikle dışarıdan gelen etkiler sonucunda bu sinir uçları uyarılır ve çeşitli tepkiler yaratmaya başlar. Hormonal değişimler, vajinal travma, kimyasala maruz kalma ve çeşitli enfeksiyonlar (en sık mantar enfeksiyonları kaşıntıya neden olmaktadır) vajinada kaşıntı oluşmasına neden olabilmektedir.

Kişilerde kaşıntıyı takiben genellikle kızarıklık, tahriş, kanama, ağrı, yanma ve şişlik gibi belirtiler de görülebilmektedir. Bu belirtiler kaşıntı devam ettiği sürece devam etmektedir. Kaşıntısı devam eden hastalarda bu bir kısır döngü haline gelmektedir.

Vajinada Kaşıntının Belirtileri Nelerdir ?

Vajinal kaşıntılar genellikle yanında başka belirtilerle kendini göstermektedir. Bu belirtiler aslında hastanın vajinasını kaşıyarak tahriş etmesi sonucu oluşmaktadır. İşte vajinal kaşıntıda görülen belirti ve bulgular;

  • Hastalar kaşıntı halindeyken vajinayı kaşırsa kılcal damarların yoğun olduğu bu bölgede kızarıklıklar meydana gelmektedir. Bu kızarıklıklar ortaya çıktıktan sonra kaşıntı bir süreliğine azalmaktadır.
  • Hasta kaşındıktan sonra vajina duvarında travmalar meydana gelmektedir. Hasar alan bu doku şişebilmekte ve kaşıntıyı arttırabilmektedir.
  • Kaşıntı esnasında tahriş olan vajina dokusu havayla temas ettiğinde sinir uçları daha çok uyarılır, ağrı ve yanma hissedilir.
  • Özellikle mantar enfeksiyonlarının neden olduğu kaşıntıda beraberinde beyaz renkte bir akıntı da oluşmaktadır. Bu akıntılar vajina dokusunun uyarılması sonucu oluştuğu için genellikle normal karşılanmaktadır. Ancak bu beyaz akıntı kokulu ve kıvamlı bir hale gelmişse mutlaka tıbbi tedavi alınması gerekmektedir.

Bu kaşıntılar cinsel ilişkiden sonra artış gösterebilmektedir. Bu durumda cinsel aktivite sıklığı azaltılmalı ve vajina dokusuna en uygun prezervatifler kullanılmalıdır. Kaşıntıyla beraber bu belirtileri de gösteren kişilerin en kısa sürede bir uzmandoktor tarafından muayene edilmesi gerekmektedir.

Vajinadaki Kaşıntıların Nedenleri Nelerdir ?

Vajinada meydana gelen kaşıntıları birçok sebebi olabilir. Genital bölgede meydana gelen mantar enfeksiyonları vajina kaşıntısına en çok neden olan faktör olarak görülmektedir.

Vajina dokusundaki doğal flora içerisinde candida mantarı bulunmaktadır. Bazı bakteriler bu mantar türünün aşırı çoğalmasını ve enfeksiyona neden olmasını engellemektedir. Bu bakterilerin azalması ya da tedavi amaçlı kullanılan antibiyotikler bu mantarın aşırı miktarda çoğalmasına ve enfeksiyon oluşturmasına neden olmaktadır. Bu da başlıca kaşıntı olmak üzere çeşitli genital bölge enfeksiyonu bulgularına neden olmaktadır.

Mantar enfeksiyonu dışında menopoz, cinsel yolla bulaşan hastalıklar (klamidya, genital herpes, gonore, ve bakteriyel vajinozis gibi), stres ve bazı deri hastalıkları da vajina bölgesindeki kaşıntılara neden olabilmektedir.

Vajina Kaşıntısı Nasıl Tedavi Edilir ?

Vajinadaki kaşıntılar aslında bir hastalık değil genital bölgede meydana gelen bir problemin ortaya çıkardığı bir bulgudur. Vajina kaşıntılarının tedavi edilip ortadan kaldırılması için iyi bir anamnez alıp tanılar koyarak altta yatan nedenlerin bulunması gerekmektedir.

Vajina kaşıntısına neden olan etken bulunduktan sonra nedene yönelik bir tedavi planlanması uygulanmalıdır.

Mantar enfeksiyonlarının neden olduğu kaşıntılarda antifungal (mantar önleyici) ilaçlar kullanılmalıdır. Bu ilaçlar hap şeklinde olabileceği gibi losyon ve krem şeklinde de kullanılabilmektedir. Vajina kaşıntıları mantar tedavisinden sonra rahatlama göstermektedir.

Vajinal Kaşıntıya Ne İyi Gelir ?

Vajinal kaşıntıya dışarıdan gelen etkiler neden oluyorsa sabun, parfüm, kayganlaştırıcı jel ve prezervatif gibi maddelerin kullanımı sınırlandırılmalıdır.

İlaç tedavisinin yanı sıra sıcak su banyolarının hastayı oldukça rahatlattığı kadın doğum doktorları tarafından belirtilmektedir. Bu sıcak suyun içerisine aynı zamanda sirke de koyulabilmektedir. Ancak bu sirkenin vajina ile direkt temas etmemesine dikkat edilmelidir.

Vajinanın aşırı nemlendiği durumlarda (yüzme, mayo kullanımı ve kirlenen iç çamaşırı gibi) bölgenin kurutulması hastayı rahatlatacak ve kaşıntının ilerlemesini önleyecektir.

Dışkılama işleminden sonra genital bölge temizliğinin önden arkaya doğru yapılması vajinada meydana gelecek enfeksiyonları önler ve vajinal kaşıntıyı önler.