Ülkemizde Ege ve Akdeniz bölgesinde yetişen zeytinlerden üretilen zeytinyağı, insan sağlığı açısından önemli faydalara sahiptir. Uzun yıllar, çeşitli hastalıkların tedavisinde, cilt ve saç bakımı yapmak ve aynı zamanda yemeklere lezzet vermek amacıyla kullanılan zeytinyağı, organik koşullar altında üretildiğinde çok daha faydalı olur. Doğal yollarla üretilen zeytinyağının en önemli faydalarının başında elbette ki insan sağlığı için destekleyici bir besin olmasıdır.

Binbir çeşit faydası olan zeytinyağının üretim yöntemleri

Ülkemizin toprak verimliliği anlamında elverişli bölgelerinden Ege ve Akdeniz’de yetiştirilen zeytinlerden üretilen zeytinyağı; kıvamı, kokusu ve lezzeti ile herkesin kullanımına uygundur. Soğuk ve sıcak sıkım yöntemlerinden birini tercih ederek üretilen zeytinyağı, en güzel hali ile sofralarda yerini alır. Zeytinyağı faydaları saymakla bitmez ve üretiminde yemek olarak üç ayrım vardır. Bunlar; acı suyunu yağdan ayırarak üretmek, zeytini ezerek kırıp parçalamak ve sıkarak yağı elde etmek. Her yöntemin kendine özgü ayrı aşamaları vardır. En eski zeytinyağı üretim yöntemi, taş değirmenlerin hayvan gücünden faydalanarak çevrilmesiyle zeytinler kırılarak ezilirdi. Değirmenlerde ezilen zeytinler, hamur haline getirilir. Ardından ise bazen bez torbaların içine doldurularak, ahşap tekeneler içerisinde ayakla ezilir. Bazen ise keçe ve çulfan yapılan ürünlerin içerisine konulup baskı kollu ve vidalı olan press sisteminden faydalanılarak sıkılır. Sonucunda ise yağ elde edilir. 

Günümüzde bazı bölgelerde hala bu yöntem kullanılır. Ancak artık genellikle kontinü adlı sistem, el değmeden ve hava ile temas etmeden sıkılarak daha verimli bir süreç geçirilir. Kontinü adlı sistemde mevsiminde toplanan zeytinler, nikel metalden tasarlanan ve açık hava ile herhangi bir teması olmayan bir alana konur ve sıkma işlemi bu şekilde gerçekleşir. Sıkma sırasında hareket eden banda konulan zeytinler, ilk olarak yıkama havuzundan geçer ve temizlenir. Temizliğin ardından kırıcı aleti kullanılarak zeytinlerin kırılma işlemi gerçekleşir. Sonraki aşamada ise malasöz adı verilen hamur yoğurma alanına alınır ve yağın daha kaliteli ve kolay bir şekilde çıkarılması için bir süre yoğurma kabında yoğurulur. Merkez kaç alanına gelen zeytinler sıkma işlemine girer. Son olarak ise seperatör alanında elde edilen yağ acı suyundan arındırılarak tüketime hazır hale getirilir.