Kripto para borsaları, kripto para dünyasına giren kullanıcılar için en dikkat edilmesi gereken konulardan birisi. Çünkü yatırımcılar parasını güvenli ve rahat bir şekilde saklayabilecekleri platformları kullanmak istemekte çok haklılar. Özellikle ülkemizde yaşanan Thodex dolandırıcılığından sonra, borsalar hakkında bilgisi olmayan kullanıcılar, "En iyi Bitcoin borsaları hangileri?", "Güvenilir kripto para borsaları neler?" gibi soruları Google'da çok fazla soruyorlar.

Bu konu hakkında hem birkaç cümle kurmak istedik hem de detaylı bir kripto para borsası rehberi olan https://15sey.com/en-iyi-bitcoin-sitesi-guvenilir-bitcoin-borsasi/ adresini inceleyebilirsiniz.

Biz de yazımızda, güvenilir kripto para borsası seçerken nelere dikkat edilmeli konusundan başlayarak sorularınıza yanıt vereceğiz!

Kripto Para ve Bitcoin Borsası Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

İşlem Hacmi

Kripto para borsası seçerken ilk dikkat etmeniz durumlardan birisi işlem hacmidir. Evet, işlem hacmi nedir sorularını duyar gibiyiz. İşlem hacmi, o borsada belirli zaman aralıklarında yatırım aracı üzerinden yapılan değerlerin toplamıdır.

Mesela 10 bin TL değerinde Bitcoin aldınız. Sizden sonra 999 kişi daha 10 bin TL değerinde Bitcoin aldı. İşlem yaptığınız borsadaki, işlem hacmi ise 10 bin TL x 1000 oluyor. İşlem hacmini en basit şekilde açıklaması bizce bu. Elbette bu işlem hacmine alım ve satımlar da dahil.

Peki bu işlem hacmi ne işinize yarayacak, neden önemli? Siz elinizdeki hisse senedini 100 TL'den satmak istediniz. Eğer borsada yeterli hacim yoksa 100 TL'den satış emriniz yerine getirilmeyebilir. İşte bu durum da canınızı sıkacaktır.

Fakat bu noktada daha da fazla dikkat etmelisiniz. Çünkü bazı borsalar, işlem hacmini yükseltmek adına, alım ve satımları kendileri yapıyorlar. Yani hacim olmayan bir borsayı hacimliymiş gibi gösteriyorlar. Mesela Thodex borsasının günlük işlem hacminin 2 milyar dolar olduğunu belirtilmişti. Ancak Thodex'in kullanıcı sayısına ve cüzdanlarına bakıldığında bunun pek olası olmadığı birçok kişi tarafından ihtimaller dahiline alındı.

A kişisi bir borsa sahibi, bu A kişisi borsasının işlem hacmini yüksek göstermek için elindeki kripto paralar ile sürekli al sat yapıyor. Yani elinde 10 bin TL var ve kripto paraları bin kere alıyor, bin kere de satıyor. Yani işlem hacmi dayanaksız bir şekilde artıyor. Bu durum önemli bir nokta!

Kullanıcı Sayısı

Kullanıcı sayısı da dikkat edilebilecek noktalardan birisi. Global anlamda kullanılan borsaları seçmek daha iyi olacaktır. Ya da uzun yıllardır piyasada olan borsaları kullanmak yatırımlarınızın güvenli bir yerde olduğunu hissetmenize olanak sağlayacaktır.

Mesela işlem hacmi bakımından dünyanın en büyük borsası Binance'in dünyanın her yanından milyonlarca kullanıcı bulunuyor. Diğer yandan dünyanın ilk kripto para borsalarından birisi olan BtcTurk'de 2013'den beri güvenilirliğini kanıtlamış durumda ve Türkiye'de en çok tercih edilen borsalardan birisi.

Kripto Para Birimi Sayısı

Kripto para birimi sayısı aslında kesin bir güvenilirlik sembolü değil. Yüzlerce kripto para birimine sahip bir borsanın kesin bir şekilde güvenilir olduğu söylenemez. Diğer yandan listelenen kripto para birimlerinin az olması da borsayı seçmemek için bir neden olmamalıdır.

İyi bir borsa listelediği kripto para birimlerine kesinlikle dikkat etmeli. Bunun yanında yatırımcı da alacağı kripto parayı iyi araştırmalı. Çünkü kripto para piyasasında binlerce kripto para birimi bulunuyor ve bunların bir kısmının temeli yok diyebiliriz.

İşte borsa bu noktada devreye girip sizi korumalı.

Yönetim Ekibi

Yönetim ekibi de borsa için seçim kriterlerinden birisi olmalı diyebiliriz. Seçtiğiniz borsa nerede kurulmuş, kuran kişiler kimler, çalışma hayatındaki geçmişleri nasıl gibi sorular sorulması gereken sorular arasında bulunuyor. https://15sey.com gibi birçok sitenin ve diğer kripto para uzmanlarının da önemsediği bir konu olan bu bilgiyi kesinlikle araştırmanızı öneririz.

Geçmişte Yaşanılan Problemlere Bulunan Çözümler

Bildiğiniz gibi kripto para piyasası sanal bir ortamda bulunduğundan bilgisayar korsanlarının da hedefleri arasında bulunuyor. Değeri binlerce dolar olan kripto paralar, korsanların saldırmayı hedeflediği noktalar arasında bulunuyor.

İşte kaydolacağınız bir borsa daha önce böyle bir şey yaşamış mı, yaşadıysa bu durumu kullanıcılarına nasıl yansıtmış? Bu sorulara dikkatli bir şekilde yanıt aramalısınız. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi Binance, geçtiğimiz yıllarda korsanların hedefi oldu ve değeri milyonlarca dolar olan kripto paraları çaldırdı.

Fakat Binance bu saldırıyı, kullanıcılarına yansıtmayarak yoluna devam etti. Yani kullanıcıların fonları hiçbir şekilde bozulmadı.

Diğer yandan Çin merkezli bir borsa olan Huobi de kurulduğu tarih olan 2013’ten beri saldırılardan zarar görmedi.

En İyi Bitcoin Borsaları

Evet, kripto para borsası seçerken dikkat etmeniz gereken noktaları artık biliyorsanız şimdi de borsaları incelemeye geçelim.

Binance

Binance dünyanın en büyük borsalarından birisi. Sahip olduğu kullanıcı sayısı ve işlem hacmiyle, uzun zamandır zirvede bulunuyor dersek yanılıyor olmayız.

Bunun yanında Binance'in komisyon oranları da diğer kripto para borsalarına göre daha uygun. Binance hakkında bir diğer önemli bilgi ise Binance'in Türkiye'de de bir borsasının olduğu. Yani Türk kripto para yatırımcıları Binance'in Türkiye ayağını kullanarak hızlı bir şekilde paralarını yatırıyor ve kripto para ticaretine başlıyorlar.

BtcTurk

BtcTurk ise dünyanın ilk kripto para borsalarından birisi. Hizmetlerine ilk başta Kıbrıs’ta başlayan BtcTurk daha sonra merkezini Türkiye'ye taşıdı ve yerli bir kripto para borsası olarak hizmet vermeye devam ediyor.

Bunun yanında, şirket kullanıcılarına güven vermek amacıyla da yatırımlarını sürekli genişletiyor diyebiliriz. Binance ile aralarında çok fark olmasına rağmen kullanıcıların memnuniyeti de oldukça iyi diyebiliriz.