Erzincan konut fiyatları son 12 ayda ortalama yüzde 26,5 oranında artış kaydetti. Erzincan genelinde Haziran ayında 278 adet konut satışı gerçekleşirken 2021’in ilk altı ayında satılan toplam konut sayısı 1.027 oldu.

2021’in ilk altı ayında Türkiye’deki konut satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11,5 oranında düşüş sergileyerek toplam 552 bin 810 adet olarak gerçekleşti. Geçtiğimiz sene hükümetin konut satışlarını canlandırmak amacıyla aldığı önlemler sonrası konut satışları ilk altı ay sonunda 624 bin 769 rakamını yakalamıştı. O dönemde artan taleple birlikte konut fiyatları tırmanışa geçti ve salgın yılı olarak tarihe geçen 2020’de fiyatlar reel olarak da artış sergiledi. Ancak geçen yıl yeni konut satışlarının toplam satışlar içerisindeki payı yüzde 30 düzeyinde kaldı. 2020’de gerçekleşen konut satışlarının büyük kısmı ikinci el satışlardan oluştu. Bu trendin 2021’de de devam ettiği görülüyor. Bu yılın ilk altı ayında gerçekleşen 552 bin 810 adet konut satışının yalnızca yüzde 30,4’ü sıfır konut satışlarından geldi. Türkiye Müteahhitler Birliği’nin hazırladığı rapora göre konut stoğunda bu yılın ilk çeyreği itibarıyla artış olduğu görülüyor. Konut fiyatları bu yıl inşaat maliyetlerindeki artışlar nedeniyle tırmanışına devam ediyor. TUİK tarafından son olarak açıklanan Mayıs ayı inşaat maliyet endeksi yıllık yüzde 39,6 oranında artış gösterdi. Salgın nedeniyle geçen yılın ilk yarısında bir miktar yavaşlama sergileyen yabancılara konut satışı döviz kurlarındaki artışın da etkisiyle tekrar yükselişe geçti. 2021’in ilk altı ayında yabancıların konut alımları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 43,6 oranında artış kaydederek 20 bin 488 adede ulaştı.

Erzincan ev fiyatları ne kadar?
Erzincan satılık ev fiyatları 3+1 daireler için Temmuz ayında ortalama 352.000 TL seviyelerinde gerçekleşti. Erzincan ilinde konut fiyatları yıllık yüzde 26,5 oranında artış sergiledi. Global emlak arama motoru Flatfy, tarafından Türkiye’deki bölgesel konut fiyatlarına ilişkin olarak hazırlanan rapora göre Erzincan genelinde kiralık ev fiyatları son bir yılda ortalama yüzde 22 oranında artış sağladı. Erzincan kiralık ev fiyatı 3+1 daireler için Temmuz ayında ortalama 1.250 TL düzeyinde oluştu.

Yılın ilk altı ayında 285 konut satılan Bayburt’ta satılık ev fiyatları son bir yılda yüzde 22 oranında artış gösterdi. Bayburt ilimizde 3+1 dairelerin Temmuz ayı ortalama satış fiyatı 290.000 TL seviyelerinde gerçekleşti. Gümüşhane konut fiyatları geçtiğimiz seneye kıyasla yüzde 14 artış sağlarken 3+1 daireler için Temmuz ayı ortalama satış fiyatı 270.000 TL düzeyinde seyretti. Tunceli satılık ev fiyatları son bir yıllık süreçte yüzde 38,6 oranında artış kaydetti. Tunceli’de 3+1 dairelerin Temmuz ayı fiyatları ortalama 435.000 TL şeklinde oluştu.

Erzincan konut satış rakamları
Erzincan ili genelinde konut satışları Haziran ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 29,1 oranında düşüş kaydederek 278 adede geriledi. İpotekli konut satışları geçen seneye göre yüzde 78,8 oranında azalarak 41 adet olarak gerçekleşti. Erzincan genelinde ipotekli satışların Haziran ayı toplam konut satışları içindeki payı yüzde 15 oldu. Diğer satış türleri kapsamında Haziran ayında Erzincan’da toplam 237 konut el değiştirdi ve bir önceki yılın aynı ayına göre belirgin bir değişim olmadı. Erzincan’da ilk defa satılan konut sayısı Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 22,8 oranında azalarak 112 oldu. Haziran ayında yeni konut satışlarının toplam konut satışları içindeki payı yüzde 40 şeklinde oluştu. İkinci el konut satışlarında ise Haziran’da 166 adet konut el değiştirdi.

Yılın ilk altı ayında Erzincan genelinde satılan toplam konut sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 9,2 oranında azalarak 1.027 adede geriledi. İpotekli konut satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 71,2 düşüş kaydederken 135 oldu. Erzincan’da Ocak-Haziran döneminde satılan sıfır konut sayısı 410 olurken bu rakam yüzde 3,5’lik bir artışa işaret etti.

Erzincan’da 2019 genelinde satılan toplam konut sayısı 2 bin 710 olurken 2020’de yüzde 18,3 oranında artış kaydederek 3 bin 207 adede ulaşmıştı. 2019’da sıfır konut satışları 1.167 adetken bu rakam 2020 yılında yüzde 16,6 artış sergileyerek 1.361 adede çıkmıştı. Erzincan’daki ipotekli konut satışları 2020’de 1.148 adet olarak gerçekleşti.

Konut fiyatları ülke genelinde artmaya devam ediyor
Türkiye Müteahhitler Birliği tarafından hazırlanan raporda son dönemde konut stoğunda gerçekleşen yükselişe rağmen inşaat maliyetlerindeki artışlardan dolayı konut fiyatlarının geri gelmesinin beklenmediği belirtiliyor. Aynı raporda 2019’da yüzde 58,8 olan Türkiye geneli konut sahipliği oranının geçtiğimiz sene yakalanan rekor satış rakamlarına rağmen yüzde 57,8’e düştüğüne dikkat çekiliyor. Yine raporda belirtildiğine göre 2020 sonunda 1 milyon 464 bin 331 adet olan konut stoğunun bu yılın ilk çeyreğinde 1 milyon 543 bin 255 adede çıkmış durumda.

Bununla birlikte inşaat maliyetlerindeki artış devam ediyor. TUİK’in açıkladığı Mayıs ayı inşaat maliyet endeksi, inşaat maliyetlerinin son bir ayda yüzde 4,4 oranında artarken geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 39,6 düzeyinde arttığını gösteriyor. Yine Mayıs ayına ilişkin olarak TUİK tarafından açıklanan inşaat malzeme endeksi son on iki ayda yüzde 49,5 düzeyinde artış sergilemiş durumda. Bu durum konut fiyatlarındaki artışın sürmesine neden oluyor. Erzurum satılık daire fiyatları son bir yılda yüzde 25,7 düzeyinde artış gösterdi.

Yabancılara konut satışında rekor beklentisi
Yabancılara yapılan konut satışları bu yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 43,6 artış göstererek 20 bin 488 adede ulaştı. Yılın ilk yarısında İranlılar 3 bin 70 konut alımı ile birinci sırada yer alırken İran vatandaşlarının toplam yabancı alımları içerisindeki payı yüzde 15 olarak gerçekleşti. Irak vatandaşları, Ocak-Haziran döneminde Türkiye’de 3 bin 19 konut satın alarak ikinci sırada yer aldılar ve toplam satışlar içerisinde yüzde 14,5 pay sahibi oldular. Ruslar yılın ilk altı ayında ülkemizde 1.759 konut satın alarak yüzde 8,5 pay ile üçüncü sırada geldiler. Ocak-Haziran döneminde yabancı uyrukluların en çok konut satın aldığı iller arasında İstanbul yine ilk sırada yer alırken onu sırasıyla Antalya, Ankara, Mersin ve Yalova illeri takip etti. İlk altı aydaki rakamlar 2021’in yabancılara konut satışında rekor getirebileceğini gösteriyor.

Global emlak arama motoru Flatfy, Türkiye’de satılık ev arayışında olan kişilere oldukça geniş bir seçenek yelpazesi sunmasının yanı sıra periyodik olarak emlak sektöründeki fiyatlamalara ilişkin raporlar hazırlayıp kamuoyu ile paylaşıyor. Flatfy tarafından yayınlanan bu raporlar dönemsel fiyat değişimlerine ışık tutarken ev arayışında olan kişiler için yol gösterici bir nitelik taşıyor.  Satılık veya kiralık daire bulmak isteyen bir kişi pek çok farklı emlak ilan sitesini dolaşarak aradığı özelliklerde ve bütçesine uygun alternatifler bulmaya çalışıyor. Bu sitelerden çok fazla sayıda olduğu için kullanıcı açısından bu süreç oldukça zaman alan ve yorucu bir iş hâlini alıyor. Bu soruna bir çözüm üreten Flatfy, https://tr.flatfy.com adresi üzerinden hizmet veriyor. Uygulama, bütün emlak ilan sitelerinde yayınlanan ilanları toplayarak tek bir sayfada dilediğiniz kriterlere göre arama yapmanıza olanak sağlıyor. Bu sayede aradığınız evi bulmak çok daha kolay hâle geliyor.