Son dönemde ülkemizin en önemli konularından biri ekonomidir. Bir ekonomideki göstergelerin gidişatının sokaktaki vatandaşa en çok yansıması ise yatırım kararlarına etki olmasıdır.

Ülkemizde uzun yıllar çalıştıktan sonra belli bir tasarruf sahibi olanların bu tasarruflarını yatırıma çevirme noktasında en çok tercih ettikleri alansa gayrimenkuldür. Gayrimenkul yatırımların en büyük avantajı aydan aya sahibine sabit kira getirisi sağlıyor olmasıdır. Bununla birlikte risksiz bir yatırım grubu olarak görülmektedir.

Bu nedenle, özellikle ekonomideki belirsizliklerin arttığı bu dönemlerde tasarruflarını yatırıma çevirmek isteyen kişilerin güvenli liman olarak gayrimenkul sektörüne talepleri daha çok artmaktadır.

Gayrimenkul yatırımı yapacak kişilerin bu sektördeki fiyat yönelimlerine tr.flatfy.com sitesi ile göz atacağız.

Ancak öncesinde Erzincan ve komşu şehirlerinin ocak ayı gayrimenkul fiyat istatistiklerine geçmeden bizlere bu verileri sağlayan Flatfy’dan bahsetmeyi uygun gördük.

Flatfy, 2015 yılında kurulmuş olan bir emlak arama motorudur. Ülkemiz haricinde toplam 29 farklı ülkede benzer şekilde yayın yapan Flatfy sitesinde emlak ilanı yayınlayan binlerce farklı sitedeki ilan verilerine tek bir sayfadan erişim sağlanabilmektedir. Son teknolojiyle kodlanan Flatfy sitesinin en büyük avantajı arama yapmanın oldukça kolay olmasıdır.

Emlak ilanları alanında tıpkı Google gibi hizmet vermektedir. Örneğin; İstanbul’un Fatih ilçesinde bir ilan arıyorsunuz. Bu ilanla ilgili Flatfy’a girdiğinizde arama çubuğuna “Fatih kiralık daire” yazdığınız takdirde Flatfy’ın algoritması aramanıza uygun ve Flatfy veri tabanında yer alan ilgili emlak ilanlarını karşınıza getirecektir.

tr.flatfy.com sitesinin bir diğer uygulaması da haberimize konu olan uygulamadır. Flatfy’ın aylık olarak sitede yayınlanan ilanlara ilişkin ortalama konut fiyatlarını kamuoyu ile paylaşmaktadır. Bu noktada, sitemizde de Erzincan ve komşu şehirlerimiz olan Sivas, Gümüşhane, Bayburt ve Tunceli’nin ocak ayı ortalama satılık daire fiyatlarını paylaşmıştır.

Bu doğrultuda Erzincan’ımız ile birlikte haberimize başlamak istiyoruz.

Erzincan ve komşu şehirlerimizin ortalama satılık daire fiyatları ocak ayı analizi

Analizimize Erzincan ile başlamadan önce Flatfy sitesinin sunmuş olduğu verilerin özelliklerinden bahsetmek faydalı olacaktır.

Bu veriler, aylık olarak paylaşılmaktadır. Fiyat artışlarına ilişkin veriler ise geçtiğimiz yılın aynı dönemiyle bu ayın karşılaştırılması sonucunda verilmiş olan oranlardır.

Satılık dairelere ilişkin fiyatlar enflasyon etkilerinden arındırılmış reel fiyatlardır. Bununla birlikte şehirlerin ilçe fiyat verileri bazı ilçelerde bir ay içerisinde yeteri kadar satılık daire ilanının veri elde edecek kadar yayınlanmamış ilçelere ilişkin fiyat verileri olmayan ilçelerin fiyat analizine yer verilmemiştir.

Erzincan ocak ayı ortalama satılık daire fiyatlarının analizi

Erzincan’ın ocak ayı içerisinde ortalama satılık daire fiyatlarına bakıldığında bu fiyat düzeyinin 233.145 TL olduğu görülmektedir. Erzincan’da geçtiğimiz yılın aynı dönemindeki ortalama satılık daire fiyatı ise 176.751 TL’dir. Aradaki bir yıllık süreçteki fiyat artışı yaklaşık %20 olmuştur. Bu fiyat artışına bakıldığında Türkiye’nin bir yıllık süre içerisindeki fiyat artışı en yüksek olan 3’ncü şehrinin Erzincan olduğu görülebilir.

Erzincan’daki ortalama konut brüt alanı 135 metrekare olmuştur. Metrekare başına minimum konut fiyatı 871 TL iken, maksimum metrekare başına konut fiyatı ise 2.304 TL olmuştur.

İlçelerimizin ortalama satılık konut fiyatlarına bakıldığında Erzincan’ın yeterli veriye sahip 2 ilçesi bulunmaktadır. Bu ilçeler Erzincan merkez ile Üzümlü ilçesidir.

Erzincan merkezdeki ocak ayı ortalama konut fiyatı 225.855 TL olmuştur. Fiyat verisi olan tek ilçemiz olan Üzümlü’nün ise ortalama satılık daire fiyatı ocak ayında 145.320 TL olarak görülmektedir.

Gümüşhane ocak ayı ortalama satılık daire fiyatlarının analizi

Erzincan’dan sonra kuzey komşumuz olan Gümüşhane’ye göz atalım. Gümüşhane ocak ayı ortalama satılık daire fiyatları seviyesi 217.736 TL olmuştur. Bu fiyat seviyesi geçtiğimiz yılın aynı dönemindeki 179.457 TL’nin yaklaşık 40.000 TL üstündedir. Aradaki fiyat artışı ise yaklaşık %10 seviyesindedir. Bu oran ülke genelinde bir yıllık süreçte %5 oranındaki düşüşten fazla bir miktardır.

Gümüşhane’deki konutların ortalama brüt alanlarının ise tıpkı Erzincan gibi 135 metrekare olduğu görülmektedir. En düşük ortalama birim metrekare fiyatı 519 TL iken, en yüksek birim metrekare fiyatı ise 2.072 TL olmuştur.

Gümüşhane ilçelerine bakıldığında ise ocak ayı içerisinde ortalama fiyat verisine erişilebilen 3 Gümüşhane ilçesinin olduğu görülmektedir. Bu ilçelerin ilki Gümüşhane merkez iken diğer iki Gümüşhane ilçesi ise Torul ve Kelkit’tir.

Ocak ayında Gümüşhane merkezin ortalama satılık konut fiyatı seviyesi 225.585 TL olmuştur.

Torul’un ocak ayı ortalama satılık daire fiyatı 129.328 TL iken Kelkit için ise bu fiyat 113.740 TL olarak meydana gelmiştir.

Bayburt ocak ayı ortalama satılık daire fiyatlarının analizi

Bayburt’un ocak ayı ortalama satılık daire fiyatı seviyesi 206.280 TL olarak görülmektedir. Bu fiyat seviyesi geçtiğimiz yılın aynı döneminde meydana gelen 186.020 TL’lik fiyattan yaklaşık 20.000 TL daha fazladır. Oran olarak bakıldığında ise 2019 yılı ocak ayı fiyatları ile 2020 ocak ayı fiyatlarının yaklaşık %7,61 oranında artış gösterdiği görülmektedir.

Bayburt’taki ortalama brüt daire alanı tıpkı Erzincan ve Gümüşhane gibi 135 metrekaredir. En düşük birim metrekare fiyatı 1.035 TL iken en yüksek birim metrekare fiyatı 1.960 TL’dir.

Bilindiği üzere Bayburt, ülkemizin en küçük şehridir. Dolayısıyla Bayburt’un ilçeler bazında sadece merkez ilçesine ilişkin fiyat bilgilerine ulaşılabilmektedir.

Bayburt merkezin ocak ayı ortalama satılık daire fiyatının 203.688 TL olduğu görülmektedir.

Tunceli ocak ayı ortalama satılık daire fiyatlarının analizi

Bayburt’un ardından güney komşumuz Tunceli’ye sıra geldi. Tunceli ocak ayı ortalama satılık daire fiyatlarına bakıldığında fiyat düzeyinin 274.032 TL olduğu görülmektedir. Bu fiyat düzeyi geçtiğimiz yılın aynı döneminde meydana gelen 251.192 TL’lik fiyat düzeyinden 23.000 daha yüksektir. Fiyat artış oranı geçtiğimiz yıldan bugüne gelindiğinde %12,40 olmuştur.

Tunceli’nin ortalama daire brüt alanı 135 metrekaredir. En düşük birim metrekare fiyatı satılık daireler için 1.180 TL iken en yüksek birim metrekare fiyatı ise 2.613 TL’dir.

Tunceli’nin toplam ilçe sayısı 8 olmasına rağmen anlamlı fiyat verisi ne yazık ki Bayburt gibi Tunceli’de de sadece merkez ilçe için bulunabilmiştir. Tunceli merkezin ortalama satılık daire fiyatı ocak ayında 270.000 TL olarak görülmektedir.

 Sivas ocak ayı ortalama satılık daire fiyatlarının analizi

Batıdaki komşumuz Sivas’ın ocak ayındaki ortalama satılık daire fiyatı seviyesi 197.960 TL olmuştur. Bu fiyat geçtiğimiz yılın aynı dönemindeki 200.577 TL’den 3.000 TL daha düşüktür. Oransal olarak bakıldığında diğer şehirlerin aksine Sivas’ta konut fiyatları geçtiğimiz yıldan bu yana düşüş yaşamıştır.

Sivas’ın ortalama konut büyüklüğü brüt olarak 140 metrekaredir. Birim başına metrekare satış fiyatı en düşük 1.048 TL iken en yüksek 2.059 TL olmuştur.

Sivas, bölgemizdeki yüzölçümü ve nüfus olarak nispeten daha büyük bir şehir olması nedeniyle ilçelerinin ortalama satılık daire fiyatlarına diğer şehirlerden daha çok hâkim olduğumuz bir şehirdir.

Sivas’ın 18 ilçesinin 7’sinin fiyat verileri Flatfy tarafından tespit edilmiştir.

Sivas’ın konut fiyatı en yüksek 3 ilçesi ve fiyatları şu şekildedir:

  • Şarkışla: 222.775 TL
  • Merkez: 199.220 TL
  • Gürün: 190.755 TL

Sivas’ın ortalama konut fiyatları en düşük 3 ilçesi ve fiyat düzeyleri ise şu şekildedir:

  • Gemerek: 84.134 TL
  • Kangal: 156.100 TL
  • Suşehri: 172.250 TL

Sonuç

Flatfy sitesinden elde edilen verilerle hazırlanan ocak ayı Erzincan ve komşu şehirlerimiz ortalama satılık daire fiyatları analizinden anlaşıldığı üzere komşu şehirlerimizde bir yılda konut fiyatı düşen tek şehir Sivas olmuştur.

Gümüşhane, Bayburt, Erzincan ve Tunceli’deki ortalama konut fiyatlarının ise geçtiğimiz yıldan bu yıla gelindiğinde aynı dönemde artış gösterdiği görülmektedir.

Bu şehirler arasında fiyat artışı en yüksek olan şehir ise %20 ile Erzincan olmuştur.