Futbol sahası yapımı ile ilgili bu yazımızda tüm merak edilen soruları cevaplıyor olacağız. Çok uzun zamandır hayatımızda olan futbol oyunu için tasarlanan ve oyunun profesyonel olarak oynanması için günümüzdeki halini alan futbol sahaları, farklı şekillerde ve ölçülerde yapılabilmektedir. Ünlü futbolcuları izleyip toprak sahalarda oyun oynadığınız günler eminim aklınıza geliyordur. O zamanlardan günümüze kadar gelen futbol oyunu için; saha yapımı, futbol sahası ölçüleri vb. merak edilen bilgileri bu yazımızda derledik.

Futbol sahası ölçüleri

Futbol sahası ölçüleri farklılık gösterse de profesyonel futbol için standart saha ölçüleri bulunmaktadır. Bu ölçülere uygun bir saha yapımı için farklı ölçü seçenekleri bulunmaktadır. Profesyonel futbol sahası kaç metrekare gibi bir soruya FIFA tarafından belirlenen minimum ölçü 45*90 metre iken maksimum ölçü 90*120 metredir.

Futbol sahası kaç metrekare?

Profesyonel bir saha minimum ölçüsü 45x90 metre yani 4.050 m2’dir. Bu ölçü standart olarak kabul edilmiş ve minimumda olması gereken bir ölçüdür. Maximum ise 90x120 metre yani 10.800 m2 ‘dir.

FIFA tarafından, profesyonel futbol sahaları için Fifa quality ve Fifa quality pro olarak iki standart belirlenmiştir. Buna göre profesyonel saha ölçüleri aşağıdaki gibidir.

FIFA Quality Ölçüleri

Genişlik;

Min: 45m

Max: 90m

Uzunluk;

Min: 90m
Max: 120m

FIFA Quality Pro Ölçüleri

Genişlik;

Min: 64m

Max: 75m

Uzunluk;

Min: 100m
Max: 110m

Mini futbol sahası ölçüleri

Mini futbol sahası; ticari amaçlı olmayan, okul, site vb. alanlara yapılmaktadır. Halı sahalar da, profesyonel futbol sahalarına göre daha çok daha küçük olduğu için, halk arasında mini futbol sahası olarak kabul edilebilmektedir. Bu mini sahaların kesin bir ölçüsü olmamaktadır. Tamamiyle projenin yapılacağı alana göre ölçüler belirlenmektedir.

Futbol sahası yapımı

Halı saha yapım aşamaları:

Uygun arazi araştırması yapıldıktan sonra araziye altyapı çalışması yapılır. Sahanın alt yapısı elverişli hale getirilir ve altyapı işlemi uygulanır. Bu işlemi yapan uygulama firmaları bulunmaktadır.

Sonrasında sentetik çim veya kullanılacak doğal çim ürünü sahaya getirilir. Suni çimi sermeden önce altına keçe serilir ve ıslatılan keçenin üzerine suni çim uygulaması yapılır. Yapıştırma işlemi sonrası saha hazır hale gelir.

Futbol sahası kale ölçüleri

Futbol sahası kale ölçüleri profesyonel sahalarda standart bir ölçü ile belirlenmiştir. Futbol kalesinin iki direği arasındaki mesafe 7,32 metre olarak belirlenmiştir. Profesyonel sahalar için  kale ölçülerindeki yükseklik 2,44 metredir. Bu ölçüler profesyonel sahalarda değişmemektedir. Fakat halı saha için ölçüler sahanın ölçülerine göre değişkenlik gösterebilir.

Halı Saha ve Futbol Sahası Arasındaki Farklar

Halı saha ve profesyonel saha arasında birçok açıdan fark bulunmaktadır. Bu farkları biliyor olmak işinizi kolaylaştıracaktır. Çünkü ticari amaçlı bir saha yaptıracaksanız futbol sahası yapımı için bir araştırma yapmanıza gerek olmayacaktır. Halı saha Türkiye’de ticari amaçla kullanılan ve farklı ölçülerde uygulanan yapılardır. Bazı temel farklar vardır. Aydınlatıcı olması için genel farkları maddeler halinde listeledik.

Profesyonel sahalar belirlenen kalite ve standartta uygulanmalıdır ve bazı testlerden geçebilirler. Halı saha yapımı için bu durum söz konusu değildir. Kesin ve katı şartları yoktur.

İkisinin de yapım aşamaları aynı olsa da profesyonel sahaların yapımı daha büyük bir titizlik gerektirir.

Profesyonel yani nizami sahalar belirlenen ölçülerde olmak zorundadır fakat ticari saharlar için bu geçerli değildir.

Profesyonel sahalarda kale ölçüleri sabittir halı sahalarda ölçüler farklılık gösterebilmektedir.

Saha Yapımında Suni Çim Kullanımı

Futbol sahası ve halı saha için çok iyi bir alternatif olan suni çim, çok avantajlı bir zemin tercihidir. Bu zemin ürünü sayesinde; gübreleme, biçme, sulama gibi ek bakım maliyetleri olmayacağı gibi bakımı da oldukça kolay olacaktır. Çünkü doğru sentetik çim ürünü seçtiğiniz takdirde kullanımı konforlu ve bakımı kolay olacaktır. Güneşli havalarda serinletmek için sulama yapmak, belirli periyotlarda fırçalama yapmak vb. kolay bakımları yapıldığı takdirde; bir sentetik çim saha 6-8 yıl garanti kapsamında kullanılabilecektir.