Halı saha yapımı ve halı saha maliyeti hesaplamak için birçok değişkeni göz önüne almak gerekir. Çünkü A’dan Z’ye bir halı saha yapımı oldukça uzun ve zahmetli bir iş haline gelebilmektedir. Saatlik veya günlük olarak kiralanan sahalar, ticari amaçla yapılmakta ve bu da hem maliyeti hesaplamak için hem de getiriyi hesaplamak için oldukça önemlidir.

Öncelikle Farkı  Bilmelisiniz

Nizami futbol sahası ve halı saha genellikle birbirine karıştırılan iki farklı yapıdır. Nizami futbol sahası üzerinde futbol oynanması için profesyonel amaçlı olarak yapılan; zemini suni çim, doğal çim ya da hibrit çim olabilen yapılardır. Halı saha ise; üzerinde yine futbol oynanması için tasarlanan, ticari amaçla yapılan ve genellikle zemini suni çim olarak tercih edilen ticari sahalardır. Birisinde profesyonel futbol oynanırken diğerinde amatör olarak futbol yapılmaktadır.

Suni Çim Avantajı Nelerdir?

Profesyonel futbol sahalarının yapım aşamasında, zemin seçeneği için; doğal çim, sentetik çim, hibrit sistem gibi farklı seçenekler mevcuttur. Fakat ticari sahalarda en çok kullanılan suni çimin diğerlerine göre avantajlarından bahsedeceğiz.

Suni çim, uzun süre üzerinde oyun oynanmasına  müsade eder. Bu onun en büyük avantajlarından birisidir. Çok sayıda oyun fırsatı sunan suni çimin avantajları arasında; güneş ve yağmurdan etkilenmemesi, antibakteriyel olması, uzun süre dayanıklı olması, performans eşitliği sağlaması, yaz-kış kullanıma olanak tanıması yer almaktadır.  Yine suni çimin bakımı ve temizliği oldukça kolaydır.

Halı Saha Yapımı Maliyeti

Futbol sahası maliyeti hesaplarken zemine uygulanacak inşaat işlemi, zemine uygun çim halı seçimi, ağlar, halı sahanın kapalı mı açık mı olacağı gibi değişkenler fiyat konusunda belirleyicidir.

Suni çim için listelenen fiyatlar genellikle m2 fiyatlarıdır ve projeye göre değişebilir. Yine nakliye de fiyatı değiştirmektedir.

Planladığınız futbol sahasının yapımı için; ölçüler, lokasyon, taban altı kazıları ve istinat duvarı yapım maliyetleri, geniş eğimli bir futbol sahası alanı için ayrı ayrı hesaplanır.

Halı Saha Ölçüleri

Halı saha ölçüleri genellikle arazinin boyutuna göre belirlense de 30*50, 28*48 ölçüleri en ideal halı saha ölçüleri arasındadır. Yine otel, site bahçesi gibi alanlara daha küçük ölçülerde, mini futbol sahası yapımı gerçekleştirilebilmektedir. Türkiye’de en çok kullanılan saha ölçüleri şöyledir;

18 * 36 metre

20 * 40 metre

25 * 40 metre

25 * 45 metre

28 * 48 metre

27 * 47 metre

30 * 50 metre

32 * 52 metre

Kapalı Halı Saha Maliyeti

Kapalı halı saha maliyeti hesaplarken dikkat etmeniz gereken en önemli noktalardan bir tanesi arazinin dış kısmını nasıl kaplayacağınıdır. Branda mı yoksa inşaat olarak mı kaplatacağınız maliyeti etkileyen faktörlerden bir tanesidir. Yine seyirci için tribün büyüklüğü, lokasyon ve bunu doğrudan etkileyen nakliye masrafları da kapalı halı saha maliyeti hesaplarken belirleyici faktörlerdir.

Kapalı halı sahalarda kullanılan suni çim ürünü ile açık halı saha maliyeti hesaplarken kullanacağınız ürün arasında fark yoktur. Burada öncelik, kullanım amacıdır. Kullanım amacına uygun bir ürün seçiyor olmanız yeterlidir.

        Halı Saha Yaptıracak Olanlar İçin Son Birkaç Öneri

  • Yaptıracağınız sahanın maliyet dönüşümünü iyi hesaplayın.
  • Seçtiğiniz lokasyon ticari olarak amacınıza hizmet edecek bir konumda olmalı.
  • Ticari amaçlı saha yapımı için suni çim tercih ederek uzun vadede kar elde edebilirsiniz.
  • Çünkü suni çim yüksek bakım maliyeti gerektirmez.
  • Mevsim koşullarını göz önüne alarak açık veya kapalı halı saha yaptırabilirsiniz.

  • Suni çim ürünü alırken kaliteli olmasına özen gösterebilirsiniz. Türkiye’nin en büyük suni çim üreticisi olan Nurteks firması size bu konuda destek sağlayabilir.
  • Aldığınız sentetik çim ürününün garantisi olduğunu unutmayın. Kullanım koşullarına uygun olarak gerekli bakımlarınızı yaptırarak uzun yıllar ürünü kullanabilirsiniz.