Binalara zarar veren en önemli etkenlerin başında su gelir. Yapılar hem yağmur, kar, toprak nemi, binanın inşa edildi zeminde bulunan yer altı suları gibi dış kaynaklı sulara hem de lavabo, banyo gibi ıslak hacimlerde iç kaynaklı sulara maruz kalırlar. Su yapılara nüfuz ederek yapıların taşıyıcı kısımlarında betonun çatlaması, bozulması ve betonarme içindeki donatının korozyonuna bağlı olarak taşıma kapasitesinin düşmesi gibi olumsuzluklara neden olabilir.

Doğru yapılan bir su izolasyonu yapılan uzun zaman boyunca herhangi bir sorunla karşılaşılmaksızın güvenli, konforlu ve sağlıklı kalmasında önemli rol oynar. Eğer yapılarda su yalıtımı doğru ve yeterli bir şekilde uygulanmazsa su, herhangi bir yoldan yapıların donatısına sızabilir. Donan ya da farklı kimyasal tepkimelere giren su donatının özelliğini yitirmesinin yanı sıra yapının dayanım gücünün düşmesine de sebep olabilir. Dayanım gücünün azalması yapılar için son derece ciddi bir sorundur. Çünkü deprem gibi doğa olayları sonucunda insan hayatının tehlikeye girmesi gibi istenmeyen olumsuzluklarla karşılaşılmasına neden olabilir.

Doğru Membran Seçimi İle Yapıların Ömrünü Uzatabilirsiniz

İzolasyon uygulamalarının başarısını sağlayan en önemli etkenler arasında doğru membran seçimi ve kaliteli bir işçilik uygulanması gelir. Termoplastik poliolefin diğer bir deyişle TPO membran polimer esaslı bir su membranıdır. Polipropilen (PP) ve etilen propilen (EP) kauçuğun birlikte polimerizasyonu ile elde edilen TPO membran ürünleri düşük sıcaklıklarda ve düşük hızda kaynaklanma özelliğine sahiptirler. Herhangi bir plastikleştirici kullanılmasına gerek kalmadan en düşük sıcaklıklarda bile esnek kalmalarını sağlayan bir teknoloji ile üretilirler.

TPO membranların yaklaşık 15 yıllık uygulama geçmişi bulunur. Kimyasal analizlerinde toksik hammaddeler yer almaması nedeniyle TPO membranlar kaynaklanırken duman salınımı olmaz. TPO membranlar Çatıdaki iklim koşullarına uygun bir malzeme olmaları nedeniyle geniş bir kullanım alanına sahiptirler. Ayrıca çatıdaki yaşlanma ömrü süresince de herhangi bir kimyasal salınım yapmamaları TPO membranların doğa ve çevre dostu ürünler olarak kabul edilmesini sağlar.

TPO membranların oldukça geniş bir kullanım alanı vardır. Bunlar arasında betonarme teras çatılar, hazır paneller, hafif metal çatılar, bahçe ve otopark terasları sayılabilir. TPO membranlar bunlara ek olarak, tünel ve bodrum gibi yer altı yapıları, balast ya da yeşil/bahçe çatıları altında gevşek döşenmiş sistem ve mekanik sabitlenmiş sistem gibi farklı çatı uygulama tekniklerinde de kullanılabilir.

TPO membran kullanımı yapılacak olan alanlar; çatı eğimi, mimari tasarım, maruz kalınacak olan rüzgar yükü, yeşil çatı teras uygulaması olup olmadığı ve eski bir çatının tadilatının yapılıp yapılmadığı gibi etkenlere göre değerlendirilmelidir. TPO membranlar sıcak hava kaynağı kullanılarak birleştirilirler. Bu sayede sızdırmazlık da sağlanmış olur. Membran birleştirmelerini sıcak hava kaynağı kullanılarak yapılmas sürekli ve homojen bir yapıya ulaşılması konusunda avantaj sağlar. Sıcak hava kaynakları yüksek teknolojiye sahip olmalarının avantajıyla ek yerleri kuvvetli birleştirme işlemleri yapılmasını sağlarlar. Böylece zaman içerisinde ayrılma, soyulma ya da kalkma gibi sorunlarla karşılaşılması olasılığı ortadan kaldırılmış olur.

Protan PVC Membranları Kullanım Çeşitliliği İle Dikkat Çekiyor

PVC membran, izolasyon uygulamalarında en çok kullanılan ürünlerin başında gelir. Herhangi bir kanserojen madde içermeyen PVC membranlar insan sağlığı açısından da bir zarar teşkil etmez. Uzun ömürlü, sağlam ve hava şartlarına dayanıklı malzemeler olan PVC membranlar yaklaşık 40 yıllık bir uygulama geçmişi bulunan plastik alaşımlardır. PVC membranlar yapısal özellikleri nedeniyle kaynaklanma işlemi sırasında erir ve bağlantı yüzeyi boyunca katılaşırlar. Böylece son derece düzgün ve belirgin bir form oluşturulması imkanını sağlar. PVC membranların kaynaklanmadan önce yüzey temizliğine de ihtiyacı yoktur. Aynı zamanda çatılarda meydana gelmesi olası soğuk-sıcak farklılıklarının neden olduğu ısısal hareketlenmelerden uzun süre etkilenmeyen PVC membranlar tüm hava şartlarında rahatlıkla uygulanabilirler. Son derece yumuşak bir yapıda olmaları nedeniyle iç ve dış köşe gibi detay çözümler PVC membranlar ile kolaylıkla yapılabilir.

Protan Turkey dünyaya yön veren çözümler üretme konusunda haklı iddiaya sahip bir marka olarak farklı ihtiyaçları karşılamaya yönelik olarak tasarlanan membran ürünlerinde pazar payını giderek artırmaktadır. Norveç merkezli bir endüstri grubu olan Protan, 80 yılı aşkın deneyiminin sağladığı kazanımlar ile sektörünün tüm ihtiyaçlarını üst düzey kaliteye sahip ürünleri en uygun fiyatlar ile sunarak karşılamaya özen göstermektedir.