Miras davaları, günümüzde en çok görülen ve uzun süreli dava türlerinden birisidir. Miras davaları, tam olarak miras hakkında açılan tüm miras konularını kapsar. Uzun süreli miras davalarında vefat eden kişinin bıraktığı mal, para, taşınmazların mirasçılar tarafından paylaşma esnasında çıkan anlaşmazlık sonucunda başvurulan hukuki yöntemlerdir.

Miras davası açmadan önce kişilerin bazı evrakları ve belgeleri, miras bırakanın vasiyetnamesinin olup olmadığı gibi detayları araştırmaları gerekir. Bu davalarda görevli mahkeme, miras bırakanın ikamet ettiği yerdeki Sulh Hukuk Mahkemesi’dir.

Miras davalarında tapu tescil davalarında ise Asliye Hukuk Mahkemeleri görevlidir. Uzun süreli miras davalarının, kısa süre içerisinde kişilerin lehine sonuçlanabilmesi bütün prosedürün hukuki çerçeve içerisinde tamamlanması için uzman miras avukatı ile iletişime geçilmesi gerekir.

Miras Davasının Konuları

Miras anlaşmazlıkları sonucunda açılan miras davaları, anlaşmazlıkların hukuk kuralları çerçevesi içerisinde sonuçlanması için yapılır. Miras davası konuları içerisinde mirasçılar tarafından, miras bırakılan malların toplam değeri ve yasal mirasçılara ne kadar pay düştüğü ile ilgili mahkemeye başvurulabilir.

Bunun yanı sıra mirasçılardan herhangi birisinin, mirastan mal kaçırma işlemi yapılıp yapılmadığı veya mirastan men edilen mirasçının olup olmadığı gibi durumlar miras davası içerisinde yer alır. Ayrıca miras bırakan kişinin, ölmeden önce başka birisine mallarını devir gerçekleştirip gerçekleşmediği durumlarda da miras davası için başvuru yapılabilir. Miras avukatı İstanbul miras davalarında, deneyimli miras avukatları ile danışmanlık hizmeti sunmaktadır.

Miras Davalarında Zümre Sistemi

Miras konularında, yasal mirasçılar belirli bir zümre sistemine uygun şekilde belirlenir. Yasal olarak Medeni Kanunda belirlenmiş zümre sisteminde, yasal mirasçıların her birisi zümreye dâhildir. Zümreyi oluşturan kişiler, yasal mirasçının alt soyları olarak kabul edilir. Zümre yani ilk sırada yer alan mirasçılar; ölen kişinin altsoyu, çocukları, torunları gibi kişilerden oluşur. 1. zümrede yer alan mirasçının her çocuğu, eşit miktarda pay hakkına sahiptir. 2. Zümre; ölen mirasçının annesi, babası kabul edilir. Zümre sisteminde 3. zümrede yer alan kişiler, ölen kişinin alt soyundan veya anne babasından hiçbir mirasçı olmaması durumunda büyükanne, büyükbaba ve onların alt soyları olur.

 Miras hukukunda bir zümrede mirasçılar varsa 2. ve 3. zümre mirasçı olarak gösterilemez. Miras davaları hakkında detaylı bilgi için deneyimli ve uzman miras avukatı ile iletişime geçerek yardım alınması daha doğru olacaktır.

Miras Davası Ne Kadar Sürer?

Miras davaları en uzun süre dava türlerinden birisidir. Davanın ne kadar sürede sonuçlanacağı ile ilgili kesin bir süre vermek mümkün değildir. Miras davalarında mirasçıların adreslerinin belirlenme süresi, paylaşılması gereken malvarlığının miktarı gibi durumlar, miras davalarının uzamasına sebebiyet verebilir. Miras avukatı Kartal ile iletişime geçerek miras davası süresi ve diğer tüm işlemler hakkında detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz. Mahkemenin yoğunluğu da miras davalarında dava süresini etkiler.