Miras hukuku, bir kişinin ölmesi durumunda sahip olduğu varlıklar üzerinde bulunan hakların kimlere devredileceğini düzenliyor. Dolayısıyla miras hukuku gerçek kişilerin ölümünü kapsıyor. Gerçek kişiler dışındaki tüzel kişilerin ölümü söz konusu olamayacağı için kurum ve kuruluşlar miras hukukunun kapsamında bulunmuyor. İlgili hukuki işlemlerde ise görev alıyor.

Miras hukukuna kavram olarak bakıldığında ise farklı türde mirasçıları tanımlıyor. Bunlardan biri yasal mirasçılar olarak tanımlanan ve ölen kişinin kanunlar önündeki mirasçılarını içeriyor. Yasal mirasçılar ve miras bırakan arasındaki bağ; kan, hısımlık ya da evlat edinme yoluyla oluşabiliyor. Yasal mirasçılar dışında miras hukukunda atanmış mirasçılar da dikkate alınıyor. Atanmış mirasçılar, yasal mirasçılardan farklı olarak miras bırakanın kendi iradesi ile seçtiği kişileri ifade ediyor. Ayrıca atanmış mirasçıların seçimi miras bırakan yaşarken yapılıyor. Mirasçı, atanmış mirasçıları belirlemek için ölümünden sonra mirastan hak almasını istediği kişileri kanunların düzenlediği şekilde beyan ediyor. Miras avukatı ise miras konularında ortaya çıkabilecek uyuşmazlıkların çözümünde çalışıyor. Miras hukuku kapsamında yer alan;

  • Tenkis davalarında,
  • İstihkak davalarında,
  • Muris muvazaası davalarında,
  • Miras sözleşmesinin iptaline ilişkin davalarda,
  • Veraset belgesi iptal davalarında,
  • Taksim ve izale-i şüyu davalarında

hizmetlerinden faydalanabilirsiniz. Ayrıca miras avukatları, miras sözleşmelerinin hazırlanması, ölünceye kadar bakma sözleşmeleri gibi konularda da hukuki danışmanlık ve destek sağlıyor.

Miras Davalarında Avukat Yüzde Kaç Alır?

Miras avukatları genel olarak mirasın hak sahiplerine eşit şekilde paylaştırılmasına çaba harcıyor. Miras avukatı ve davacı olan kişi arasında düzenlenen anlaşmada miras avukatı ücreti belirleniyor. Diğer bir ifade ile miras davası avukat ücreti düzenlenen anlaşmaya bağlı oluyor. Buna göre dava, davayı açan kişinin lehine sonuçlandığında hak kazanılan varlık üzerinde müvekkilin avukatının da hakkı bulunuyor. Kazanılan bu malvarlığının miktarına göre avukat belli bir yüzde alıyor. Dolayısıyla avukatın malvarlığından ne kadar pay alacağı dava öncesinde yapılan anlaşması ile belirleniyor.

Wiklundkurucuk Miras Avukatları

Yaklaşık 50 yıldır İstanbul’da butik bir hukuk bürosu olarak faaliyet gösteren WiklundKurucuk, farklı hukuk alanlarında hizmet veriyor. Hem yerli hem yabancı gerçek ve tüzel kişilere hukuki danışmanlık ve avukatlık hizmeti veren Wiklundkurucuk, miras hukuku davalarında da öne çıkıyor. Alanında deneyimli avukat kadrosu, miras hukukunda en büyük destekçiniz oluyor ve haklarınızı savunuyor. Miras davaları için deneyimli avukatlık hizmeti almak istediğinizde, örneğin;

  • Miras sözleşmelerinin hazırlanması,
  • Ölene kadar bakma sözleşmelerin hazırlanması,
  • Mirastan feragat etme davaları,
  • Miras reddi davaları,
  • Tereke tespiti

gibi konularda desteğe ihtiyaç duyduğunuzda WiklundKurucuk hukuk bürosu ile iletişime geçebilirsiniz.