X-RAY cihazı nedir?

X-Ray cihazı kullanımı genel olarak çanta, bavul, koli, paket, zarf gibi cisimlerin güvenliği tehdit edici bir içerik taşıyıp taşımadığı ve ne tür bir içerik taşıdığının tespit edilmesinde kullanılan cihazlardır. Bagajı açmadan, içerisinde tehlikeli madde olup olmadığını, bagajın üzerinden X ışını geçirerek ekranda görevli tarafından izlenmesini sağlayan ve düşük radyasyonla çalışan cihazın kullanımı operatör eğitimi gerektirmekte olup, eşyaların kontrolünde kullanılan aletlerin başında gelir. Son teknoloji ürünü X-ray cihazları organik ve inorganik maddeleri ayırt etmekte mükemmel resim kalitesi sunabilen, sahip oldukları ileri X-RAY teknolojisi ve geliştirilmiş bilgisayar resim programları ile resim kalitesinde kesin netlik sağlayabilen, böylelikle bomba, silah, uyuşturucu gibi maddelerin tespitini rahatça yapabilen cihazlardır.

X-RAY cihazı kullanım alanları nerelerdir?

Günümüzde güvenlik tehditlerinin yüksek olması nedeniyle eşyaların kontrolünde sıklıkla X-ray cihazları kullanılmakta, patlayıcı madde koklama (patlayıcı analiz) cihazları ise X-ray cihaz ile birlikte kullanılmaktadır. X-Ray cihazları; havaalanları, limanlar, hastane, otel, kongre girişleri, iş merkezleri, alışveriş merkezleri, askeri tesisler, kamu kurum ve kuruluşları, sınırlarda kamyon ve vb. araçların içinin taranması ve yabancı madde tespitinde uyuşturucu ve patlayıcı dahil güvenlik gerektiren her alanda kullanılır. Çantalarda, bavullarda, giysi cepleri gibi kişi üzerinde saklanan her türlü tehlikeli, ateşli silahlar ve metal türevi aletler özel tarama sistemi sayesinde monitör üzerinden kolayca görülebilir. Özel ya da kurumsal tesis veya bina girişlerinde ya da alışveriş merkezleri gibi korunması önemli alanlarda, giriş çıkış kapı ve noktalarında çanta ve paket muhteviyatının kontrolü için  x ray kullanılır. Güvenlik seviyesi özel alanlar için posta zarflarının ya da kargo paketlerinin içeriğinin tespiti ve kontrolü için kullanılabilir. Emniyet güçleri tarafından tespit edilen şüpheli paketlerin içerik kontrolü için kullanılabilir.

X-RAY cihazı nasıl çalışır?

X-Ray cihazları, nesnelerin sabit bir X-ışını kaynağından geçirilerek içeriği hakkında bilgi veren cihazlardır. X-Ray cihazlarında bir X-ışını kaynağı ve bu kaynağın karşısında ışınları algılayan bir detektör grubu bulunmaktadır. Eşyalar bu ışınların yolu üzerine konulmakta ve eşyalardan geçen ışınlar detektörler (foto diyotlar) tarafından algılanmaktadır. Foto diyot çıkış sinyallerinin uygun yükseltme ve filtreleme işlemlerinden sonra, sinyal işleme ve görüntü oluşturma teknikleri kullanılarak dilim görüntüler oluşturulmakta, sonrasından bu dilimler birleştirilmekte, sonuç olarak oluşturulan görüntü monitör bir siluet olarak yansıtılmaktadır. Bu tem, oluşturulan görüntü üzerinde operatörlerin madde tanımlamasını kolaylaştırıcı bazı uygulamaları içermektedir. Bu tanımlamada malzemelere renk kodlaması uygulanmakta, örneğin titanyum, krom, demir, çelik, kalay, kurşun, bakır, gümüş, altın gibi atom numarası 18’den büyük olan ağır elementler (inorganik maddeler) mavi renklendirme ile alüminyum gibi atom numarası 10 ile 18 arasında 22 olan orta ağırlıktaki elementler (karışık grup) yeşil renklendirme ile, atom numaraları 10’un altında olan hidrojen, karbon, nitrojen, oksijen, nitrogliserin, kağıt, tekstil ürünleri, tahta ve su gibi organik maddeler turuncu ile görünmektedir.

Üst arama dedektörü kullanım amacı nedir?

Üst arama dedektörü güvenlik sektörünün tüm ihtiyaçlarını karşılamak üzere tasarlanmış yüksek performanslı bir dedektördür. Genel kullanım amaçları, yoğun ziyaretçi alan yerlerde vücut üzerinde bulunabilecek tehlikeli silah ya da araç taraması, havaalanı veya sınır güvenliği, paket veya mektup içinde metal taraması veya herhangi bir yerde saklı metal araması olarak sıralanabilir. Yüksek duyarlılığa sahip olması nedeniyle hızlı ve kaliteli bir şekilde güvenliği üst seviyelere çıkartarak üst araması yapılmasını sağlar. Çalışma frekansı 22 Khz olan bu dedektörler titreşimli olarak uyarı verir. Üst arama dedektörü Şarj edilebilir olması ve uzun süreli şarj ömrünün olması kullanışlılığını artırmaktadır. Avm girişlerinde başta olmak üzere plazalarda, iş yerlerinde, stadyumlarda, ösym sınavlarında, kamu kurumlarında, metro, metrobüs girişlerinde güvenlik görevlileri tarafından sıklıkla kullanılmaktadır. Kullanımı gayet basittir.

El dedektör cihazının avantajları nelerdir?

El dedektörü havaalanları, okullar, adliyeler, karakollar ve askeri kuruluşlardaki kontrol noktalarında yaygın olarak kullanılmaktadır. El dedektör cihazlarının tarama alanları oldukça geniştir. Ufak metalleri yakından uzak metalleri uzak bir mesafeden dahi tespit edilebilmesini sağlamaktadır. Bu dedektörler oldukça ekonomiktir, bu nedenle güvenliği artırmak için çeşitli kuruluşlarda ve kontrol noktalarında giderek daha fazla kullanılmaktadır. Gece kulübü kapı personelinin çoğu zaman müşterileri tesise girerken taraması istenir ve açık hava müzik etkinlikleri ve spor sahaları da güvenliklerini güçlendirmek için bu cihazları kullanır. Yüksek kaliteli el dedektörleri, gizli bıçakları ve silahları, folyoya sarılmış ilaçları ve diğer gizli metal nesneleri rahatlıkla saptayacaktır. El dedektörü kullanarak insanları taramanın vücut teması gerektirmediğini unutmamak önemlidir. Metal detektörü kişinin giysilerinin dışından vücuda yakın olarak geçirildiği, ancak onlara dokunmadığı için operatörün nesneye herhangi bir şekilde dokunmasına gerek yoktur. Üstelik koruyucu kılıfları sayesinde de uzun bir süre çalışabilirliğini korumaktadır.