Reflü hastalığı, mide asidinin yemek borusuna geri kaçması durumudur. Midede bulunan asit, safra ve pankreas sıvısını içeren gıda karışımı yemek borusuna temas eder ve o bölgede hasar yaratır. Gastroözefageal reflü hastalığı,  dünyada olduğu gibi ülkemizde de oldukça sık rastlanan bir hastalıktır. Yapılan bir çalışmada toplumumuzun %20’sinde reflü hastalığı olduğu belirlenmiştir. Bu hastalıkta, erkek ve kadın arasında belirgin bir farklılık bulunmamaktadır. Oldukça yaygın görülen reflü hastalığı, insanların yaşam kalitesini düşürebilmektedir.

Reflü hastalığının belirtilerinin; göğüs ağrısı, yutarken güçlük çekme, karında şişkinlik, ağız kokusu, hıçkırık ve geğirti, öksürük, ağıza gelen acı-ekşi sıvı, boğazda dolgunluk, mide bulantısı, hazımsızlık ve uykuda kısa süreli soluk durmaları olduğunu söyleyebiliriz.

Bu belirtilerden en sık rastlananı ağıza gelen acı-ekşi sıvı durumudur. Genelde yemek yendikten sonra ağıza gelen bu sıvı, kötü bir yanma etkisi bırakır. Yutma güçlüğü, ağrılı yutma, mide kanaması veya kilo kaybı reflünün bulguları olabildiği gibi tamamen farklı bir hastalığa da işaret edebildiği için reflü olduğunun anlaşılması oldukça zor olabilir. Aynı şekilde öksürük durumu da reflü hastalığında çok sık görülen bir rahatsızlık olmadığı için tanı konulması oldukça zor olabilir.  Reflüden şüphelenilen hastaların bazılarında ise kalp ağrısına çok benzer bir göğüs ağrısı meydana gelmektedir. Reflü şikayeti olan kişilerin çoğunda sindirim zorluğu sendromu da görülmektedir. Bu sendrom genel olarak hazımsızlık nedeniyle yaşanan mide sorunlarıdır. Geğirme, yemek yedikten sonra mide bulantısı, şiş ve sert bir karın, karnın üst kısmında ağrılar gibi belirtiler bu sendromun belirtileri arasındadır.

Reflü tanısı nasıl yapılır?

Endoskopi, reflünün tanısında en sık kullanılan yöntemdir. Bu yöntemle mide kapağının ne durumda olduğunu görülebilir, yemek borusunun hasarı veya var ise diğer mide rahatsızlıkları saptanabilir.

Tanıda bir başka kullanılan yöntem ise, ilaçlı bir filmle yemek borusundan geçişi izlenerek durum gözlemlenir ve herhangi bir problem varsa tedavi edilir. Manometri ile ise, yemek borusunun besini itme gücü ise ölçülür.

Reflü semptomları gösteriyorsanız siz de dilediğiniz hastaneden randevu alabilir, tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırarak kendinizi güvence altına alabilirsiniz. Hastane masraflarının birçoğunu sizin için karşılayan tamamlayıcı sağlık sigortalarına göz atmak için www.tamamlayicisaglik.com ‘u ziyaret edebilir, sağlık sigortalarını fiyat ve kapsamlarına göre karşılaştırabilirsiniz.