1935 tarihinde Erzincan'da dünyaya geldi. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun olan Yıldırım Akbulut, 80'li ve 90'lı yıllarda Türk politikasının önde gelen isimleri arasında yer aldı. Anavatan Partisi Genel Başkanı, İçişleri Bakanı, Başbakan ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanvekili ve Başkanı olarak görevlerde bulundu.

Başbakanlık ve Anavatan Partisi genel başkanlık görevini 1989–1991 yılları arasında sürdüren Akbulut, 1987–1999 ve 1999–2000 yılları arasında Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı görevini üstlenmiştir.

ANAP'ın kuruluşunda Erzincan teşkilatını oluşturan ve il başkanlığı görevini üstlenen Akbulut, 1983 seçimlerinde ANAP Erzincan Milletvekili olarak TBMM'ye girdi. Özal hükümetinde İçişleri Bakanlığı yapan Akbulut, iki kez de TBMM Başkanlığı görevini üstlendi.

TBMM Başkanı iken Turgut Özal'ın Cumhurbaşkanı seçilmesi üzerine Başbakanlığı üstlenen ve daha sonra ANAP Genel Başkanlığı'na seçilen Akbulut, bir buçuk yılı aşkın süre Başbakanlık'ta bulunduktan sonra kongre yarışını Mesut Yılmaz'a karşı kaybederek genel başkanlık ve başbakanlıktan ayrıldı.

Akbulut, 20. Dönem seçimlerinde Erzincan'dan milletvekili seçilememiş, sonraki seçimlerde ANAP Ankara Milletvekili olarak Parlamento'ya girdi ve Meclis Başkanı seçildi

Erzincan’ın evladı Yıldırım Akbulut Başbakanlığı döneminde ben daha çocuktum henüz 12 yaşındaydım babam Erzincan Belediyesinde elektronik teknisyeniydi ses düzeni kuruyordu.

Başbakan Yıldırım Akbulut Erzincan’a her geldiğinde babam temel atılan yerlere ses düzeni kuruyordu. Bende o çocuk yaşta babamın yanından ayrılmıyordum.

Benim şahit olduğum temeli atılan ve açılışı yapılan yerlerden aklıma gelenlerden bahsetmek istiyorum.

1991 yılıydı 13 Mart 1992 Erzincan Depremi öncesi şu an ki Yıldırım Akbulut Kapalı spor salonu, Olimpik yüzme havuzu, Erzincan Araştırma Hastanesi, Refahiye’de bulunan kayak tesisleri, Hukuk Fakültesi, Polis Okulu ve daha aklıma gelmeyenler.

Benim aklımda kalan Yıldırım Akbulut isminden bile rahatsız olan o günkü siyasetçiler senelerce Yıldırım Akbulut’un temelini attığı Erzincan Araştırma Hastanesi inşaatı çürümeye terk edilmişti. Açılışını yapmak o günün Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’a nasip oldu.

Yine 1991 de temeli atılan ve onlarca müteahhit değişen Olimpik yüzme havuzu 20 yıl sonra aradan yine açılışını yapmak Son Başbakanımız Binali Yıldırım’a nasip olmuştu.

13 Mart 1992 Erzincan Depreminden sonra şu an ki Emniyet müdürlüğün karşısında bulunan Atatürk Parkının olduğu yerde Deprem Mitingi yapılmıştı. O mitingde konuşma yapan hükümet değişmiş Başbakanlıktan düşmüş, Yıldırım Akbulut şu ifadeleri kullanmıştı “Erzincanlı hakkını istiyor hakkını, bu sözleri Türkiye Büyük Millet Meclisi kürsüsünden söyledim. Hakkımızı istiyoruz dedim, sesiniz yüksek çıksın, ey basın mensupları TRT’nin temsilcisi çek şu çadırları çek” diyerek Ankara’ya ve Türkiye’ye mesajlar göndermişti.

Deprem sonrası da muhalefette olmasına rağmen, Erzincan’a hizmet etmeye devam etti.

Yıldırım Akbulut’un yol arkadaşı dönemin Anavatan Partisi İl Başkanı Rahmetli Recai Alptekin’inde kıymeti öldükten sonra anlaşıldı. 1992 Erzincan depreminden sonra Erzincan Polis Okulu deprem sonrası Erzurum’a kaydırılmıştı. Yıldırım Akbulut ve yol arkadaşı Recai Alptekin sayesinde Polis Okulu Erzurum’a gitmedi Erzincan’da kaldı.

Velhasıl Kelam, Yıldırım Akbulut Erzincan ile özdeşleşmiş bir isimdir. Erzincan denilince akla Yıldırım Akbulut gelir. Erzincan Milletvekilliği, İçişleri Bakanlığı, Meclis Başkanlığı, Başbakanlık yapmış değerli devlet ve siyaset adamı merhum Yıldırım Akbulut’un ismi Erzincan Havalimanına ismin verilmesinde emeği geçen. Son Başbakanımız Binali Yıldırım’a, Erzincan Milletvekillerimize ve son olarak Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür etmek istiyorum.

Hayatını Ülkesine, Erzincan’a adamış gurur vesilemiz, doğruluk ve dürüstlük timsali Yıldırım Akbulut, 20. dönemde Erzincan’dan milletvekili seçilememesine rağmen şehrine küsmemiş gerçek bir devlet adamıydı.

Öldükten sonra biliyoruz her şeyin kıymetini. Keşke Sayın Akbulut yaşarken adı havalimanına verilseydi.

Erzincan’ın her köşesine ismine versek az..

Merhum Başbakanımız Yıldırım Akbulut’a Allah’tan rahmet, yakınlarının, sevenlerinin ve aziz milletimizin başı sağolsun.