Kripto yatırım dünyası kafa karıştırıcı bir yer olabilir. Hâlâ yeni bir arena ve henüz genç bile değil ve en başından beri kripto ile ilgileneneler bile ara sıra bir şeyleri anlayıp çözmekte zorlanabiliyor.

İnsanların kriptoya yatırım yaparken ve ticaret yaparken kullandıklarını gördüğümüz en yaygın stratejilerden birkaçını burada bulabilirsiniz. Hangisinin sizin için işe yaradığı, çeşitli faktörlere bağlı olacaktır. Risk toleransınız, taahhütte bulunmak istediğiniz zaman vb. bireysel koşullara bağlıdır. Herhangi bir stratejinin bir başkası için işe yaramış (ya da yaramamış) olması, sizin için de aynı etkiyi yaratacağı anlamına gelmez.

Bu ticaret alanında en önemli noktalardan biri de günlük kripto para kurları takibidir. Doğru ve güvenilir borsalardan birinde hesap açarak işe başlamak temeli sağlamlaştırmanın önemli detaylardından biridir. Aksi takdirde yanlış borsa seçimi yatırımlarınızı yanlış yöneltmenize sebep olacaktır. WhiteBIT borsası sizler için en doğru seçeneklerden biridir ki borsadan canlı kripto para kurları takibinin yanı sıra önemli ticaret araçları bulunur ve aşağıda değindiğimiz ticaret stratejilerini WhiteBIT borsası ile doğru bir şekilde yapabilirsiniz.

İşin püf noktası, mümkün olduğunca çok araştırma yapmaktır. Sizin için neyin en iyi olduğuna dair kendi araştırmanızı yapmanızı ve daha da önemlisi kaybetmeyi göze alamayacağınız parayla asla yatırım yapmamanızı her zaman teşvik ediyoruz.

HODLing

HODL, Bitcoin Talks çevrimiçi forumundaki bir kullanıcının "hold" kelimesinin tesadüfen yanlış yazılmasından türetilmiş bir kelimedir. Bazen Sevgili Hayat İçin Bekle'nin kısaltması olarak da kullanılır.

Basitçe söylemek gerekirse, HODLing, toplu bir kripto para birimi satın aldığınız ve potansiyel uzun vadeli, uzun mesafeli ve uzun olasılıklı büyüme için güvenli bir şekilde sakladığınız zamandır. HODLing, çok az nüansa sahip temel bir stratejidir, ancak Bitcoin'in başlangıcından bu yana hızla değer kazandığını düşündüğünüzde, birçok kişi için etkili olduğu kanıtlanmıştır. Örneğin, 11 Mart 2016'da 410,58 ABD Doları olan 1 Bitcoin, 13 Mart 2020'de 5165,25 ABD Doları değerindeydi, neredeyse 13 kat getiri.

Seçeneklerinizi sınırladığı için HODLing ile ilgili riskler de vardır. Piyasanın dibine zaman ayırmazsanız ve piyasa düşerse, yalnızca gerçekten bekleyip izleyebilir veya kayıplarınızı azaltabilirsiniz ki bu sinir bozucu olabilir. Bu nedenle, asla karşılayabileceğinizden daha fazla yatırım yapmamalısınız.

Dolar maliyeti ortalaması

Bu, belirli bir stratejinin doğasında var olan bazı riskleri azaltan bir HODLing varyasyonudur. Amaç, günlük fiyat ne olursa olsun, tekrarlanan aralıklarla aynı miktarda düzenli yatırım yapmaktır. Bu strateji, yukarı veya aşağı büyük piyasa hareketlerine karşı koruma sağlar ve birkaç ay, hatta yıl boyunca uzun vadeli bir pozisyon alır ve böylece piyasayı yanlış yönlendirmekten korunmanıza yardımcı olur.

Bu kripto ticaret stratejisini için önemli olan nokta elbette ki kripto para kurları takibidir. Her strateji de bunu yapmalı ve asla suistimal etmemelisiniz.

Günlük ticaret

Günlük ticaret, HODLing'ten çok daha fazla nüans sunar, ancak aynı zamanda çok daha fazla zaman yatırımı gerektirir.

Kısa vadeli yatırıma odaklıdır. Fiyatın sizin lehinize hareket edeceği beklentisiyle, beklenen kısa vadeli hareketlere dayalı olarak düşük olduğunu düşündüğünüz bir fiyattan kripto para birimi satın alırsınız ve yatırımınızı kârla satabilirsiniz (yine de bazen fiyat beklediğinizin tersini yapar). Farklı analiz türlerine dayalı olarak bu hareketleri tahmin etmeye çalışmak için kullanabileceğiniz çeşitli taktikler vardır.

Günlük ticaretin "gün" yönü, aldığınız pozisyonun kısa vadeli doğasıyla ilgilidir. Bu genellikle birkaç saat sürebilmektedir.

Örneğin:

  1. Büyük bir ABD bankası uluslararası ödemeleri için XRP kullanacak. Yatırımcı kardeşimiz Mehmet bunun XRP fiyatının önümüzdeki birkaç dakika içinde artacağı anlamına geldiğini düşünüyor.

  2. Toplam 200$ karşılığında 0,20$ fiyattan 1000 XRP satın alıyor.

  3. Diğer insanlar da aynı haberi görür ve XRP almaya çalışır, bu da fiyatın yükselmesine neden olur.

  4. Bir saat sonra, XRP'nin fiyatı 0,25 dolara yükseldi ve Jimmy hızlı bir kâr elde etmek için satmaya karar verdi.

  5. Jimmy, XRP'lerini 250$'a satar ve toplamda 50$ kâr elde eder.

Günlük yapılan kısa vadeli ticarette anlık kripto para kuru takibi çok önemlidir. Bu strateji türü daha çok anlık takibe zaman ayırabilecek yatırımcılara uygundur ki fiyat takibi zamanında yapılmaz ise yatırımcı bu yatırımından zararla çıkabilir.

Swing ticareti

Swing ticareti, günlük ticarete benzer, ancak pozisyonlarınızı tek bir günden daha uzun süre tutarsınız. Bu tutma süreci genellikle gördüğünüz piyasa trendi (veya dalgalanma) rotasını izleyene veya tersine dönme belirtileri gösterene kadar olur.

Bu strateji daha az zaman ve dikkat gerektirir, ancak yine de trendleri oluştukları anda yakalamanız gerekir. Pozisyonunuzu tuttuğunuz ekstra süre, daha büyük bir fiyat değişimine izin verebilir ve bu nedenle, günlük ticaretten daha yüksek kârla sonuçlanabilir. Ancak dikkatli olun, fiyat aleyhinize sallanıp daha fazla kaybetmenize neden olabilir.

Zaman verme konusunda günlük ticarete oranla daha iyidir ancak yine de bu stratejiden kazançla çıkmak isteyenler kripto para dolar kuru takibini zamanında ve günün belirli saatlerinde yapılmalıdır. Borsalarda bunun için çok kullanışlı bir araç vardır, alarmlar. Alarmlar ile yatırımcılar herhangi bir kripto varlık herhangi bir fiyata geldiğinde bildirim alırlar ve bu da onları zamanında hamle yapmalarına imkan sağlar.

Scalp ticareti

Scalp ticareti, saniyeler veya dakikalar gibi çok daha kısa süreler boyunca pozisyon aldığınız zamandır. Buradaki kazançlar çok daha küçüktür ve daha fazla odaklanmış dikkat gerektirir, ancak her gün bu tür alım satımlardan çok fazla yapabileceğiniz için, bunlar uzun vadeli stratejilerden daha kârlı olma potansiyeline sahiptir.

Otomatik ticaret

Kısa vadeli ticaret stratejileri fikrine ilgi duyanlar (günlük veya scalp ticareti gibi), ancak bunu gerçekten yapmak için ne zaman ne de sabırdan yoksun olanlar, kendi adlarına değişen piyasa koşullarına tepki vermek için ticaret süreçlerini otomatikleştirebilirler.

Bu, işlemlerinizi sizin yerinize işleyen bir yazılım olan ticaret botları kullanılarak yapılır. Artı tarafta, siz uyurken emirlerinizi yerine getirebilir. Ayrıca, temel zarar durdurma işlemlerinden daha karmaşık fiyat hareketi göstergelerinin alım satımına kadar, alım satımı üzerinde bir miktar kontrole sahipsiniz.

Olumsuz tarafı, bir ticaret botu yapay zeka değildir. Senin için düşünmeyecek. Size en kârlı işlemleri sağlayacak en iyi stratejileri bulamayacaktır. Bir ticaret botu, yalnızca onu oluşturan kişi kadar akıllıdır ve yalnızca bir dizi eylemin gerçekleştirilmesini bekleyecek ve bu eylemleri tekrarlayacaktır, daha fazlasını yapamaz.

Ülkemizde borsa seçiminin bir diğer önemli kriteri de Türk Lirası ile işlem yapma olanağıdır. Birçok yatırımcı direkt bankadan borsalara havale yapar ve TL işlem çifti ile ticaretini yönlendirir ve bundan dolayı da kripto para tl kur takibi bu tür yatırımcılar için çok önemlidir. WhiteBIT borsasında büyük kripto paralar için işlem çiftleri vardır ve bu sayede yatırımcılar kolay fiyat takibini yapabilmektedirler. Ayrıca borsada direkt banka veya kredi kartı ile yatırım yapabilmektedirler.

Bunlar, kripto ticaretinde kullanıldığını gördüğümüz en yaygın stratejilerden sadece birkaçı, ancak daha pek çok strateji var. Sizin için en uygun olanı bulun ve iyi finansal kararlar almak için ihtiyaç duyduğunuz tüm bilgilere sahip olmak için piyasayı kapsamlı bir şekilde araştırdığınızdan emin olun. Ve unutmayın, birçok farklı türde analiz var ama hiçbiri kusursuz değil.