Yeni Sezon Anzer Balının Fiyatı Belirlendi

Anzer balı ilk hasadı yapılmaya başlandı. Yıl içinde üreticilerin ve arıların verdiği emek karşılığını bulacak. Arılarda ilk sağım işlemleri gerçekleştirilip Anzer balı kavanozlarda yerini aldı. Sağım işlemi yapılmadan önce yeni sezon Anzer balı fiyatı belirlendi. İlk hasat da daha önce belirlenen bu fiyat üzerinden alıcıları ile buluştu.

Endemik bitkilerin yoğun olduğu bölge olan Rize’de Anzer balı üretiliyor. Bu bal ve diğer bal çeşitleri  yurt içinde olduğu kadar yurt dışında da talep görüyor. Dolayısı ile de hasat yapılır yapılmaz taliplisi de çok oluyor. Öyle ki sağım işlemi yapılmadan ya da Anzer balı fiyatı belirlenmeden bile ön sipariş vermeye çalışanlar oluyor. Her yıl Anzer balı rekoltesi aynı olmadığından herkes elini çabuk tutmaya çalışıyor.

Anzer Ballıköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi her yıl Anzer balı fiyatı belirliyor. Masraflar ve üreticilerin bal için yaptığı işçilik üzerinden hesaplamalar yapılıyor. Yeni sezon Anzer balı fiyatı da giderler göz önünde bulundurularak belirleniyor. Arıların bal üretmesi için her yıl peteklerin bakımının yapılması gerekiyor. Bakım masrafları da üreticilerin cebinden çıkıyor. Verilen emeğe değmesi için de her yıl Anzer Ballıköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi fiyat belirliyor. Her geçen gün ünü sınırları aşan Anzer balı 2022 ile 20223 yılları arası fiyatı yakın zamanda açıklandı. Hasat öncesinde yapılan belirlemeye göre Anzer balı fiyatı kilogramı 2 bin TL olarak alıcılar ile buluştu. 250 gr Anzer balı 500 TL olup 500 gr Anzer balı bin TL’den satışa sunuldu. Köyde markası Karadeniz’in el değmemiş yaylalarından ürünleri alıcılar ile buluşturuyor. Bu ürünler içinde hakiki Anzer Balı da bulunuyor.

Hakiki Anzer balı olması için balın laboratuar ortamında incelenip onaylanması gerekiyor. Yılın ilk hasadı Köyde sitesinde satışa başladı. Kısa sürede tükenen stokların yerine yenisi gelmeyeceğinden seneyi beklemek gerekiyor. Dünyada 20’den fazla ülkeden düzenli olarak siparişler olduğundan ilk bir hafta rekoltenin büyük çoğunluğu ön siparişlere gidiyor. Elini çabuk tutanlar ise Anzer balı şifasına kavuşuyor.

Anzer balı üreticisi olmak kolay değil. Arının içeriğine müdahale edilmemesi ve verimin alınması için bazı konulara da dikkat etmek gerekiyor. Yoksa laboratuar tarafından yapılan testlerde hakiki Anzer balı logosu kullanılamıyor. Üniversite bünyesindeki laboratuarlarda yapılan analizler sonucunda bal içeriği değerlendiriliyor. Anzer balı için gerekli doğallık ve değerlere sahip peteklerden elde edilen balın kilosu 2 bin TL oluyor. Diğer ballar ise ürünün özelliğine göre farklı fiyat aralığında satışa çıkarılıyor.

Arı sağım işlemi yapılmadan önce belirlenen Anzer balı fiyatı, rekolteye göre değişmiyor. Maliyetler üzerinden genel bir hesaplama yapılarak değer belirleniyor. Anzer balı fiyatı kg cinsinden daha uyguna veriliyorsa ürüne şüphe ile yaklaşın. Coğrafi işareti olan bu ürünü satın almadan hakiki logosuna dikkat edin.