Erzincan Üzümü

Erzincan Üzümlü (cimin) yöresinde yetişen siyah renkli, şekli basık-oval, ortalama 3-4 gram tane ağırlığında, çekirdek sayısı ortalama 1-4 orta kabuk kalınlığında, aroması tatlı-mayhoş, konik şeklinde, dolgun sıklıkta, 300-1500 gram salkım iriliğinde sofralık bir üzüm cinsidir.

 

Ürünün Bileşimi: Tanede; azot %0.36, fosfor %0.01, potasyum % 0.20, magnezyum % 0.008, kalsiyum % 0.04, Yaprakta; azot % 1.75 fosfor % 0.30, potasyum % 0.49, magnezyum % 0.11, kalsiyum % 1.47, demir % 66.0, Çinko % 29.95, bakır % 36.25

Özellikleri : Yöreye özgü coğrafi durum, iklim özellikleri, nem, sıcaklık ve rüzgar gibi faktörlerden gelmektedir.

Coğrafi Durum: Erzincan ovası; Doğuanadolu Bölgesi'nin Fırat havzası'nda, takriben 38'18 - 40'42 doğu boylamları ile 39-40'06 Kuzey enlemleri arasında yer alan genellikle 1300-1500 metre yükseklikteki yamaç arazilerdeki biriktirme konileri üzerinde kurulmuş bağların son hududu Bayırbağ köyünde 1700 m'ye kadar ulaşmaktadır.

İklim Özellikleri: En faydalı yağışlar; kış, erken bahar ve hasadı müteakip olan sonbahar yağışlarıdır. Kurak yaz dönemi içinde, üzümlere ben düştüğü zaman, mantari hastalıkların zuhuruna meydan vermeyecek şekilde yağan yağmurlardır.

Oncaların suya ve sulamaya ihtiyacı, Haziran ayının başından başlayarak Eylül ayının ortalarına kadar devam etmektedir. En fazla su ihtiyacı, Temmuz ayının başı Ağustos ayının birinci haftasıdır.

Nisbinem : Ortalama nisbinem % 58'dir. Nisbi rutubetin düşük ve sıcaklık yüksek olduğunda evapotsprasyon çok fazla olursa oncaların yapraklarına ve tanelerine zarar vermektedir.

Sıcaklık: Yıllık sıcaklık ortalaması en az 9 derece (9-12) olan yerlerde yetişebilmektedir. Erzincan'ın senelik sıcaklık ortalaması 10.7 derece, yaz ayları ortalaması 22.6 derece olmaktadır. Sıcaklık devamlı olarak 15-20 derecenin altına düşmemelidir.

Erzincan Tulum Peyniri

Yapımına beşinci-altıncı aylarda başlanan ,dokuzuncu aylarda biten, tamamen Erzincan'ın yüksek rakımlı,90-100 çeşit bitki zenginliğine sahip ,temiz ve serin yaylalarındaki buz gibi soğuk sulardan beslenen,beyaz koyundan (karaman koyun ) alınan sütten yapılan peynire Erzincan Tulum Peyniri denmektedir.

 

Erzincan Tulum Peyniri diğer peynirlere göre daha parlak görünümlü,daha güzel kokulu,tam yağlı ve daha lezzetlidir.Peynirin tuzlanması ve yaylaların temiz havasında bekletilmesi çok hijyenik olmasını ve olabilecek mikroplardan arınmasını temin etmektedir. Ürünün Üretim Tekniği :Erzincan'ın temiz ve serin havalı yaylalarında otlayan Beyaz Karaman koyundan alınan süt,önce temiz süzeklerde bir-iki defa süzülür.Süzülen sütler kazanların içerisinde bir-iki saat dinlendirilir.Hazır olan sütler ŞİRDEN denilen kendi elleriyle yapılan maya ile mayalanır. Şirden :Süt kuzusunun midesine denmektedir.Peynir suyu,şeker,tuz ve bunun içerisine Şirden atılarak bir çeşit maya yapılmaktadır.

Mayalanan süt yaklaşık bir saat sonra ince,ufak,iki kilogramlık temiz bezden yapılmış süzeklere alınıp peynir haline getirilir.Üzerinden bir gece geçtikten sonra sabah kuşluk vakti mandıraya getirilir.Mandırada şeker torbaları büyüklüğünde torbalara konur,bir hafta-on gün üzerine bez örtüp hava ve toz almaması sağlanıp,suyunu tamamen çekmesi için bekletilir.

On günden sonra bakır veya krom teknelerde ufalanır,%2,2.5 oranında daha çok Kemah tuzu ile tuzlandıktan sonra tekrar yeni torbalara sıkı bir şekilde basılır ve torbaların ağzı dikilir.Tekrar düzgünce üçerli üst üste gelecek bir şekilde dizilir.On günlük beklemeden sonra tamamen suyu süzülen peynir bidonlara basılmak üzere soğuk hava depolarına nakledilir.5,7,10,25,40 kilogramlık bidonlara veya 20,60 kilogramlık derilere makinelerle veya elle basılır.(Elle basılan peynir Erzincan'da daha tercihlidir çünkü,daha uzun sene (iki sene) dayanıklı ve peynirin acıma riski yok.Fakat şimdi çok fazla miktarlarda peynir üretildiği için makinelerle basım işlemi yapılmaktadır.Soğuk havada üç ay bekletilip kıvama gelen peynir,Türkiye pazarlarına sunulur.

Tava Leblebisi

Erzincan leblebisi ve çeşitleri oldukça ünlüdür. Erzincan leblebisi diğer leblebilerden farklıdır. Farklılığı Erzincan nohutundan ileri gelmektedir. Erzincan nohutu diğer şehirlerde yetişen nohutlara nazaran daha iridir. Bu nedenle Erzincan'da üretilen leblebi diğer üretilen leblebilerden daha iri olmaktadır.

 

Kendine has tadı ile ünlenen Erzincan tava leblebisi söyle yapılır. Nohutlar sulama kanallarında sulanır. Tavlama kazanında tavlandıktan sonra yaklaşık 1 ay bekletilir. Bu beklemeden sonra, kazanda tavlanan nohudun malafak tavasında leblebi haline gelmesi sağlanır. Daha sonra kavurma makinesinde 150 derece ısıda 5 dakika kavrulan nohut leblebi halini almış olur. Erzincan tava leblebisinin en önemli farkı kavurma ve dinlendirme sürecinde ortaya çıkar.

Erzincan Karakovan Balı

Erzincan Karakovan Balını tüm Türkiye biliyor. İnsan eli değmeden, Erzincan bölgesi bitki örtüsünün bala kattığı tadı ve aromayı bilmiyorsanız bal yediğinizi idda etmeyin.

 

Tamamen doğal, 1700 adet civarında çiçek özünden oluşan, 2550 rakımda, katıksız, şekersiz ve bal mumu kullanılmadan, tamamen arının ürettiği saf balın adı, Erzincan Karakovan Balı.

Balda besin kalitesini artıran faktörlerden olan proteinlerin, enzimlerin, esterlerin, vitaminlerin, mineral maddelerin, asitlerin yoğun olması ve insan sağlığına zarar vermeyen meyve şekerlerinin yüksek düzeyde oluşu gibi sebeplerden dolayı önemli bir ayrıcalığa sahiptir. Erzincan'ın nektarı oldukça yüksek 1200’e yakın çiçeğinden karakovan balını toplayan, özel yetiştirilmiş Kafkas Arılarının balını Doğal Pazarım sizlere sunmaktadır.

Kafkas arıları; hortumları uzun olduğundan çiçekteki tüm balı ve tüm nektarı alır. Dogal Pazarım ın sizlere sunduğu Erzincan balı nın Peteği olduğu gibi yenir. İnsan eli değmeden arı kendi isteğine göre hazırlamıştır. Erzincan balı, Şeker hastalarının dahi yiyebilecekleri; Katışıksız, %100 saf, glikoz içermeyen, naturel, özel, her derde deva doğa harikası hakiki Karakovan balıdır. Son zamanlarda sunni yapılan kovanların karakovan gibi gösterilmeleri, içerisindeki balın ne kadar saf olduğunu düşünmemize engel oluyor belki. Ancak besin değerini gözlerimiz algılayamaz.

Erzincan Cevizi

Türkiye yetiştirilmeye oldukça elverişli olan ve Erzincan’ın en meşhur ürünlerinden olan Ceviz, insan sağlığı için oldukça etkili faydalı özelliklere sahiptir.

 

Erzincan Kemah cevizi, İnce kabuklu, az pürüzlü, oval şekillidir. Kabuktan ayrılması kolay olup kuru ve taze ceviz olarak tüketilmeye elverişlidir.

Erzincan Cevizi uç dallarda meyve verdiği gibi, yan dallarda da meyve oranı çok yüksektir. Eylül ayının ortalarına doğru hasat edilir.

Erzincan Ketesi

Erzincan denince akla ilk gelen yiyecek Erzincan sofralarının vazgeçilmezi ketedir.

Kalorisi fazla olmadığı içinde genelde ev hanımlarının da tercih ettiği ama eşlerinin daha çok tercih ettiği yiyecektir. Eğer bayansanız ve eşiniz Erzincanlıysa ilk yapmanız gereken tuzlu kahve değil ketedir. Çok lezzetli ve doyurucudur. Erzincan ketesi artık yöresel tatlara artan popülarite keteyide endüstriyel hamur işi alanına sokmuştur. Kolaylıkla fırınlarda ve marketlerde bulanabilecek bir ürün haline getirilmiştir.