Zekat, İslam dininin şartları arasında zikredilen önemli bir ibadettir. Zekat ibadetinin yerine getirilmesi hususunda belirli ölçüler vardır. Bu ölçüler kısaca, kimlerin zekat vermekle mükellef olduğu ve zekatın kimlere verileceği olarak ifade edilebilir.

Kimler Zekat Vermelidir?

Zekat, İslam dininin belirttiği hususlar çerçevesinde zengin sayılan her Müslüman’a farz bir ibadettir. İslam dininde zengin sayılmak, nisap miktarınca mala sahip olmakla mümkündür. Nisap miktarınca mal ise 80.18 gram altın yahut buna karşılık gelecek para ve ticari maldır.

Zekat vermekle mükellef olan kişinin borçları ve asli ihtiyaçları dışında nisap miktarı mala sahip olması ve bu malın bir sene beklemiş olması gerekir. Bu bakımdan İslam alimleri, kişinin kaldığı evi ve bindiği aracı asli ihtiyaçlar olarak görmüş ve bu malların zekatını vermesi gerekmediğine hükmetmişlerdir.

Nisap miktarınca para yahut mala sahip her Müslüman, bir yıl içerisinde zekatını istediği zaman verebilir. Zekat, İslam dininde toplumsal bir ibadettir. Zekat ibadeti, zenginin fakiri gözetmesini, açlığın önüne geçilmesini ve kardeşliğin kuvvetlenmesini sağlar. Zekatlarını düzenli olarak veren bir toplumda açlıktan söz dahi edilemez.

Zekat Kimlere Verilir?

Zekatın kimlere verileceği Kur’an-ı Kerim’de şöyle zikredilmiştir:

Sadakalar (zekât gelirleri) ancak şunlar içindir: Yoksullar, düşkünler, sadakaların toplanmasında görevli olanlar, kalpleri kazanılacak olanlar, âzat edilecek köleler, borçlular, Allah yolunda (çalışanlar) ve yolda kalmışlar. İşte Allah’ın kesin buyruğu budur. Allah bilmekte ve hikmetle yönetmektedir. (Tevbe Suresi - 60. Ayet)

Zekat, birinci derece akrabalara (anne, baba, büyükanne, büyükbaba, çocuklara, torunlara ve bu silsilenin devamına) verilmez. Zikredilenlerin dışındaki zekat verilebilecek kişiler ise Tevbe Suresi 60. ayette belirtilmiştir. Zekat, İslam alimlerinin ortak görüşüne göre malın 1/40’dır. Bu oran, asgari orandır. Kişi malının daha fazlasını da zekat olarak verebilir. Zekatpara olarak verilebildiği gibi mal olarak da verilebilmektedir.

Zekat, bağış olarak da verilebilmektedir. Zekat vermek isteyen kişi, zekat bağışı kabul eden dernek, vakıf ve diğer kuruluşlar vesilesiyle zekatını bağış olarak verebilir. Burada dikkat edilmesi gereken, kişinin bağış yaptığı kuruma bağışının zekat olduğunu bildirmesidir. Nitekim zekat olarak bildirilmeyen ve başka alanlarda kullanılan bağışlar zekat yerine kabul görmez.

Zekat bağışı kabul eden kurumlardan birisi de Vuslat Derneği’dir. Yurt içinde ve yurt dışında 22 yılı aşkın süredir insani yardım faaliyetleri gerçekleştiren Vuslat Derneği, zekat bağışlarını da yine yurt içinde ve yurt dışındaki yetimlere, öğrencilere, hastalara, yaşlılara ve ihtiyaç sahiplerine ulaştırmaktadır. Derneğin gerçekleştirdiği faaliyetlere vuslat.org.tr web sitesinden ulaşabilir, 0212 659 28 80 numaralı çağrı merkezini arayarak detaylı bilgi alabilirisiniz. 

45 metre yüksekteki vinçte oğlunun doğum gününü kutlayıp, namaz kıldı 45 metre yüksekteki vinçte oğlunun doğum gününü kutlayıp, namaz kıldı

Ayrıca sadaka bağışı ile mazlumlara destek olabilirsiniz.