Erzincan Barosu Başkanı Av. Adem AKTÜRK, 20 Kasım'ın Dünya Çocuk Hakları Günü olması nedeniyle bir açıklama yaparak Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 20 Kasım 1959'da kabul ettiği Çocuk Hakları Bildirgesi ve 20 Kasım 1989'da kabul edilen Çocuk Haklarına Dair Sözleşme'nin önemine vurgu yaptı.

AKTÜRK, Türkiye'nin bu sözleşmeyi 14 Ekim 1990'da imzalayarak 27 Ocak 1995'te yürürlüğe koyduğunu hatırlatarak, çocuk haklarının korunmasının dünya çapında en geniş katılımlı olan bu sözleşme ile kapsamlı bir şekilde sağlandığını ifade etti.

Sözleşmenin temel ilkelerinin çocuğun üstün yararının gözetilmesi, yaşama, gelişme ve katılım hakları olduğuna dikkat çeken AKTÜRK, dünyada yaşanan savaşlar, göçler ve ekonomik sorunların en çok etkilediği grubun çocuklar olduğunu vurgulayarak, tüm devletlerin çocukları koruma sorumluluğunu üstlenmesi gerektiğini belirtti.

Bugünün "Dünya Çocuk Hakları Günü"nün özel bir öneme sahip olduğunu belirten AKTÜRK, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında çocukları kasıtlı hedef almasını ve uluslararası toplumun sessizliğini kabul etmediklerini dile getirdi.

Şoförlere trafik eğitimi verildi Şoförlere trafik eğitimi verildi

Gazze'deki çocukların yaşadığı dramın altını çizen AKTÜRK, İsrail'in sivil yerleşim birimlerini ve çocukları hedef almasının kabul edilemez olduğunu ifade etti. Ayrıca, Birleşmiş Milletler'in bu tür ihlalleri görmezden gelmesini eleştirerek, çocuk hakları ihlallerinde İsrail'i listeye almayarak uluslararası çocuk koruma yükümlülüklerini yerine getiremediğini söyledi.

Son olarak, "İnsanlık, çocuklara elindekinin en iyisini vermekle yükümlüdür" diyen AKTÜRK, BM ve UNICEF'i çocuk haklarının korunması ve Gazze'deki çocukların yaşadığı zorluklara çözüm üretme konusunda daha etkin bir rol almaya çağırdı.