ATAUZDER (Atanamayan Uzmanlar Derneği) tarafından yapılan açıklamaya göre, Türk Silahlı Kuvvetlerinde en az 7 hizmet yılı süresini dolduran ve kendi isteği ile görevinden ayrılan Uzman Çavuşlar, 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanunu'nun 5. maddesinin son fıkrasına göre, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 92. maddesi hükmünden yararlanabilmek için en az yedi hizmet yılını tamamlamış olmaları gerekmektedir.

Ancak, bu durumda olan Uzman Çavuşların Kamu Kurum ve Kuruluşlarındaki boş memur kadrolarına atanma hakkına sahip olmalarına rağmen, bu haklarından yararlanamadıkları ifade edilmektedir. 2016 yılından önce göreve başlayan ve 2 yıl görev yapmaya müteakiben ayrılan Uzman Çavuşların kazanılmış hakları olduğu vurgulanmaktadır.

ATAUZDER, bu konuda yıllardır devam eden mağduriyetin giderilmesi adına meclis çalışmalarını sürdürdüklerini belirtmektedir. Dernek, Adalet ve Kalkınma Partisi Milletvekilleri Mehmet Ali ÇELEBİ, Erol KELEŞ, Ali KIRATLI, Ümmü Gülşen ÖZTÜRK, Milliyetçi Hareket Partisi Milletvekilleri Fevzi ZIRHLIOĞLU, Turan ŞAHİN, Musa KÜÇÜK ve Yeniden Refah Partisi Milletvekili Ali YÜKSEL ile olumlu ve ılımlı bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirtmiştir.

Vekillerin, sorunun çözümü konusunda yardımcı olacaklarını ve mağduriyetin giderilmesi için devlet meselesi ve vefa borcu olduğunu ifade edidi.