Özel sektörde iş arıyorsanız veya yeni bir iş fırsatı değerlendirmek istiyorsanız, bu süreçte firma sahiplerini etkileyecek harika bir CV’yi hazır özgeçmiş şablonları ile nasıl hazırlayacağınızı bilmeniz ve bu doğrultuda hareket etmeniz gerekiyor. CV genel olarak, akademik ya da profesyonel başarılarınızın tüm ayrıntılarını tanımlayan kapsamlı bir belge olmaktadır.

Genellikle de kronolojik sıralamaya göre biçimlendirilmekte ve kişisel iletişim bilgileri ile başlamaktadır. Genelde CV de uzunluk şartı aranmamakta ve birçok CV 3 ila 10 sayfa arasında değişmektedir. Fakat bazıları çok daha uzun olabilmektedir. Genelde, ne kadar çok deneyiminiz var ise CV’niz de o kadar çok uzun olacaktır.

CV'de İçerikleri Nasıl Olmalıdır?

CV hazırlama kariyer geçmişinizin yanında eğitim alanlarınızı, ödüllerinizi, size özel ödülleri, hibe ya da burslarınızı, akademik ya da araştırma projelerinizi de belirtebileceğiniz bir dosya olmaktadır. Bunun yanında profesyonel sertifikalar, referanslar, tez açıklamaları, ilgili alandaki beceri ve nitelikler de listelenerek kişisel profilinize dahil edilebilir. Özgeçmişin içeriğinde genel olarak, kariyer geçmişiniz, becerileriniz ve eğitim durumunuz yer almaktadır.

Özgeçmiş Hazırlamada Kolaylık Sağlayan Etkenler 

Özgeçmiş tipik bir şekilde özet olarak hazırlanmış profesyonel bir beyan olmaktadır. En güncel işten başlanarak ters kronolojik sıra ile listelenen ve en sondaki ilgili mesleki başarılarınızın da yer aldığı bir açıklamaya sahip olmaktadır. Bunun yanında özgeçmişinizde; parçası olduğunuz bir mesleki derneği ya da gönüllü çalışmaları da paylaşabilirsiniz. Tüm bu süreçlerde size en çok fayda sağlayacak etken CV hazırlama sitesi CVhazirlama.cool olmaktadır.

Site de size en uygun olan özgeçmiş örnekleri yer almakta, bu yönlendirmeler ile de son derece mükemmel bir CV ortaya çıkmaktadır. Eğer, profesyonel iş deneyime sahip değilseniz, yazabileceğiniz bilgiler içinde ilgili stajlar, gönüllü çalışmalar ya da kişisel projeler olabilir. 

CV Hazırlamada İzlenecek Yollar ve İçerik Detayları 

Özgeçmiş, belirli bir rol ya da beceri ve nitelik içerdiği için genelde sadece 1 ya da 2 sayfadan oluşmaktadır. Bu konuda aslında bir CV için uzunluk sınırı bulunmaz ve birçok özgeçmişten çok daha uzun olmaktadır. Çünkü çok daha fazla sertifika, sunum, yayın ve araştırma içeren CV de yer almaktadır. CV hazırlarken her bölümde farklı özellik yer almaktadır. Bu bölümler de şu şekilde olmaktadır.
1- CV dosyasının en başında iletişim bilgilerinizi içeren bir giriş olmalıdır. İletişim bilgileriniz mutlaka sayfanın en üst kısmında yer almalı ve ad, soy ad, telefon numarası ve e-posta adresini içermelidir. Bu şekilde işverenler veya işe alım yapan kişiler kim olduğunuzu ya da size nasıl ulaşacaklarını anında görmektedirler. 
2- Profesyonel bir şekilde yazılan özet bilgiler son derece önemli bir bölümdür. Bu bakımdan profesyonel özet, kişinin çok kısa bir şekilde yazılmış olan biyografisidir. Bu bölümde en iyi özellikleriniz özetlenir ve kariyer hedefiniz açık bir şekilde yazılır.
3- Eğitim durumunuz detaylı bir şekilde açıklanmalıdır. CV’nize eğitim geçmişiniz ile ilgili olarak bir bölüm eklemek son derece önemlidir. Bu bölümde eğitiminizi, en son derece ilk başta olacak biçimde ters kronolojik bir sıra ile listelemek gerekmektedir.
4- İş deneyimlerinizin yer aldığı bölümde son derece önemli ve dikkat çekici olmaktadır. İşverenin kariyer geçmişinizi ayrıntılı bir şekilde görebilmesi için de tam zamanlı ya da yarı zamanlı çalışılan iş yerleri, yapılan stajlar, araştırma projeleri, gönüllü işler, saha deneyimleri, pozisyon unvanı çok detaylı bir şekilde belirtilmelidir. Daha önce çalışılan işletmenin adı ve çalışma tarihleri de eklenmelidir. ekleyin. Eklenen her pozisyonun altında, iş görevleri iki veya üç madde olarak listeler halinde açılanmalıdır.
5- İş ilgili olan beceri ve özellikler yazılmalıdır. Bilinen yabancı diller ya da yazılım türleri gibi potansiyel iş için gerekli olan tüm yetenekler listelenmektedir. Bu bölümde ilgi çekici ve farkındalık yaratmak için becerilerinizi mutlaka dahil etmeye çalışın.
6- Kişisel ilgi alanlarınızın yer aldığı bölüm tamamen sizin isteğinize bağlı olmaktadır. Hobileriniz ve ilgi alanlarınız ile ilgili açıklamalarınızı ekleyebilirsiniz. 
7- Referans bölümü de son derece gerekli ve önemli bir bölüm olmaktadır. Bu yüzden de daha önce çalışmış olduğunuz firmalardaki yöneticiler ya da birlikte aynı projelerde yer aldığınız kişiler bu alana eklenmektedir.

Tüm bu bölümler en ayrıntılı şekilde CVhazirlama.cool sitesinden hazırlanmaktadır.