Uşak Belediyesi’nin kente kazandırdığı Milli Mücadele 100. Yıl Diorama 1922 Uşak; şehrin milli ruhunu yansıtan dokusuyla yediden yetmişe herkesin ilgi odağı haline geldi.

Kemaliye’de 1 ev yandı Kemaliye’de 1 ev yandı

Uşak’ta açılışından bu yana büyük ilgi gören 12 katlı dev yapı, her gün 150 kişiyi ağırlıyor ve Milli Mücadele yıllarına ait tarihi yansıtıyor. Dönemi gözler önüne seren birçok resim ve tablonun yer aldığı yapı, Uşak’ın düşman işgalinden kurtuluşunda öne çıkan şahsiyetlerin bal mumu heykellerini de bünyesinde barındırıyor.

Şehir tarihçiliğinin güçlenmesi ve kültürel hafızanın korunması adına projenin oldukça önemli olduğuna vurgu yapan Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın, "Milli Mücadele yıllarında ortaya koyulan ruh, bir ülkenin geleceğini inşa etmesi için ortaya koyması gereken ruhtur. O günkü birlik ve beraberlik nasıl ki bugünleri inşa ettiyse, geçmişin izleri de geleceğimize rehber olacaktır. Bu açıdan, o dönemki olayları en güçlü şekilde resmederek etkileyici hikâyeleri gençlerimize aktarmayı arzu ettik. Atapark bölgesinde yer alan kulemiz uzun yıllardır çeşitli gerekçelerle kullanılmıyordu. Biz de burayı yıkmak yerine 100. yıla özel olarak hazırlayıp gençlerimize armağan edelim istedik." dedi.

Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın sözlerine, “Bugüne kadar 32 binden fazla kişiyi ağırlayan bu değerli merkezimiz misafirini tarihle buluşturuyor. Yapı içerisinde savaş yıllarını anlatan tablolar ve portreler bulunuyor. Özellikle büyük ilgi gören Milli Mücadele kahramanlarımızın hiperrealistik silikon heykelleri merkezimizin farklı katlarında sergileniyor. Yapının en dikkat çeken unsuru ise şüphesiz son katta yer alan canlandırma. Uşak’ta çekilen ve Türkiye’ye mâl olan “Cumhuriyeti Biz Böyle Kazandık” fotoğrafı, diorama olarak vatandaşlarımıza sunuluyor.” diye konuştu.