Her dönemde güvenli liman olan altın, hem yatırım amaçlı hem de aksesuar olarak vazgeçilmezler arasında popülerliğini korumaktadır. En eski sanat ve zanaat dallarından biri olan kuyumculuk sektörü, hızla gelişen teknolojiye ayak uydurmuş, önemini ve otantik yapısını uzun süre korumuş ve hala koruyabilen asla değer kaybetmeyen özelliği ile dikkatleri her zaman üzerine çekmektedir. Birçok işlemden geçen saf altın, bilezik, kolye, küpe, yüzük, gram, gramse, reşat, çeyrek, yarım altın ve tam altın, bileklik, kelepçe bilezik gibi birçok çeşidiyle ortaya çıkmaktadır.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu: "Türkiye’de üretilen diziler, 500 milyona yakın bir nüfus tarafından izleniyor" TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu: "Türkiye’de üretilen diziler, 500 milyona yakın bir nüfus tarafından izleniyor"

Erzincan ilinde kuyumcu esnafı, diğer bölgelere göre daha sempatik ve ilgili olmalarıyla her zaman olduğu gibi yine ön plana çıkmaktadır. Genellikle merkezde Vakıflar İşhanı’nda kuyumcular çarşısı olarak adlandırılan bölgede konumlanan kuyumcular, tam merkezde oldukları için ulaşım açısından kolaylık sunmaktadır. Çarşıda birçok kuyumcu esnafı bulunmaktadır. Bunlar arasında Günay Kuyumculuk, Eraltın Kuyumculuk, Özgün Kuyumculuk, Ceyhun Kuyumculuk, Gülce Kuyumculuk, Kaya Kuyumculuk, Bircan Kuyumculuk, Acepşir Kuyumculuk, Kardeşler Kuyumculuk, Servet Kuyumculuk, Nurcan Kuyumculuk, Durmaz Kuyumculuk, Elif Kuyumculuk, İstanbul Kuyumculuk gibi isimler bulunmaktadır. Ayrıca merkezde bulunan yer altı çarşısında Demiriz Kuyumculuk ve Roma İş Merkezi’nde bulunan Özgün Kuyumculuk, Altan Kuyumculuk gibi alışveriş yapılacak birçok seçenek mevcuttur.

Fiziki altınlar türlerine göre 8 ayar, 14 ayar, 18 ayar, 22 ayar ve 24 ayar olarak sınıflandırılmaktadır. Külçe altınlar, saflığın %100 olmasıyla öne çıkar. Cumhuriyet altınları ve gram altınlar yatırım açısından avantajlı olarak kabul edilir ve genellikle gram altınlar tercih edilir. Genellikle yatırım amaçlı altın alanlar 24 ayar gram altını değerlendirmektedirler. Hem takı olarak hem de yatırım amaçlı ise 22 ayar bilezikler tercih edilir çünkü farklı madenleri bulundurduğu ve altın madeninin fazla olması sebebiyle daha kullanışlıdır. Özel günlerin ve günlük hayatın vazgeçilmezi olan altın, her zaman revaçtadır ve bölgedeki esnafın stantlarında her bütçeye, her zevke ve her kesime hitap eden seçenekleri bulunmaktadır.