Dünyanın en büyük dijital kamerası inşa ediliyor ve bilim insanları, bu kameranın evrenin bazı büyük gizemlerine ışık tutacağını umuyor. ABD'deki bir laboratuvar, 1.65 metre genişliğinde lensi ve 3,200 megapiksel kamerası olan bu dev kameranın yapımını tamamlamak üzere. Kamera, Legacy Survey of Space and Time (Eski Uzay ve Zaman Araştırması) (LSST) adını taşıyor ve gece gökyüzünü daha önce hiç görülmemiş ayrıntılarla yakalamayı hedefliyor.

Stanford Üniversitesi'ndeki SLAC Ulusal Hızlandırıcı Laboratuvarı'ndaki araştırmacılar tarafından geliştirilen kamera, Şili'deki Vera C. Rubin Gözlemevi'ne taşınacak ve Simonyi Survey Telescope (Simonyi Araştırma Teleskobu) üzerine yerleştirilecek. Kameranın 9.6 derece karelik görüş alanı, Dünya'dan bakıldığında Ay'ın büyüklüğünden yaklaşık 40 kat daha büyük. Bu da gökbilimcilerin, kameranın görüş alanındaki 37 milyar yıldızın parlaklık değişimlerini ve daha önce gözlemlenmemiş periyodik dengesizlikleri keşfetmesini sağlayacak.

TUSAŞ Motor Sanayii (TEI) Türkiye'nin İlk Askeri Uçak Motorunu Başarıyla Ateşledi TUSAŞ Motor Sanayii (TEI) Türkiye'nin İlk Askeri Uçak Motorunu Başarıyla Ateşledi

Karanlık madde gibi evrenin en büyük gizemlerinden bazılarına yeni bir anlayış getirmeyi uman bilim insanları, bu kameranın büyük önem taşıdığını belirtiyorlar. Guinness Dünya Rekorları'na göre, her gece 15 terabayta kadar görüntü alabilen bu kamera, şimdiye kadar yapılmış en büyük optik lens olarak kabul ediliyor. Projenin internet sitesinde, "Rubin Gözlemevi LSST Kamerası, şimdiye kadar yapılmış en büyük dijital kamera" olarak tanımlanıyor ve neredeyse 6200 lbs (2800 kg) ağırlığında olduğu belirtiliyor.

LSST Kamerası, minimum kesinti ve bakımla son derece yüksek kalitede veri üretecek şekilde tasarlanmış. Yapımı neredeyse tamamlanan kameranın, Mayıs 2023'te özel olarak uyarlanmış bir Boeing 747 kargo uçağıyla Şili'deki gözlemevine taşınması bekleniyor.