Güneş Kremi Kullanırken Yapılan Hatalar1

Güneş Kremi Kullanırken Yapılan Hatalar

Güneş kremi yaz aylarında ihtiyacınız olan en önemli kozmetik ürünlerinden birisidir. Güneş kremi dışarıya çıkmadan önce sürülür, cilt üzerinde koruyucu bir katman oluşturarak zararlı güneş ışınlarına karşı koruma sağlar. Birçok insan güneş kremi kullanırken doğru bildiği yanlışları yapmaya devam etmektedir. Biz sizler için bu yazımızda güneş kremi sürerken veya kullanırken yaptığınız hataları söyleyecek, doğrusunun ne olduğunu da detaylı bir şekilde anlatacağız. Özellikle güneşin etkilerinin yoğun olduğu yaz aylarında tam koruma sağlamak için yapılan hatalara dikkat etmek önemlidir.

Güneş kremini kullanırken yapılan en büyük hatalardan birisi aynı kremi uzun süre kullanmaktır. Eğer kreminizi yenileme vaktiniz geldiyse ve krem arayışındaysanız Eniyisinde sitesinin hazırlamış olduğu “En İyi Güneş Kremi Tavsiyeleri” adlı içeriğine göz atmanızı öneririz.

İşte güneş kremi sürerken yapılan yanlışlar;

Güneş Kremini Plajlarda Kullanmak

Güneş Kremi Kullanırken Yapılan Hatalar2

Güneş kremini plajda sürmek yapılan en büyük hatalardan birisidir. Çoğu kişi, plaja vardıklarında hemen güneş kremi sürmeye yönelir, ancak bu pratik aslında cildin etkili bir şekilde korunmasına yardımcı olmaz. Güneş kremi, cilt tarafından emilip koruyucu özelliklerini göstermeye başlamak için genellikle ortalama 30 dakika kadar bir süreye ihtiyaç duyar. Bu nedenle, en etkili korumayı sağlamak için güneş kremi uygulamasının dışarı çıkmadan önce, tercihen 20-30 dakika öncesinde yapılması önemlidir. Ayrıca, mümkünse ayna karşısında ve giyinmeden önce uygulanması kremi homojen bir şekilde yayarak cilde daha etkili nüfuz etmesine yardımcı olacaktır.

Güneş kremi uygulamasının zamanlaması, güneşin zararlı UV ışınlarına karşı etkili bir koruma sağlamak adına kritik bir unsurdur. Plajda veya dışarıda uzun süre geçirecek kişiler, güneşe çıkmadan önce bu önemli adımı atarak ciltlerini koruyabilir.

Markayı Önemsemeden Kremi Bilinçsizce Sürmek

Güneş kremini kullanmadan önce satın alacağınız markanın kaliteli olması önemlidir. Uzmanlar, geniş spektrumlu, suya karşı dayanıklı ve en az SPF 30 olan güneş kremlerini önerse de piyasada bulunan bilinmeyen markaların kalitesiz ürünleri cilde zarar verebilir.

Marka seçimi, güneş kremi kullanımında öncelikli bir faktördür çünkü popüler ve güvenilir markalar, ürünlerini sıkı denetimlerden geçirir. Kalitesiz güneş kremleri, cildinizi yeterince korumayabilir, hatta cilt problemlerine neden olabilir. Cilt uzmanları, tanınmış markaların ürünlerini tercih etmenin, güvenilir ve etkili bir güneş koruması sağlama açısından önemli olduğunu vurgulamaktadır.

Piyasadaki en iyi güneş kremi markaları arasında; La Roche Posay, Avene, Bioderma, Vichy, Sebamed, Nivea, Dermoskin, Garnier, Procsin, W-Lab, Caudalie ve Solante yer almaktadır. Bu markalar yüksek SPF değerleriyle ve etkili korumalarıyla bilinir. Markaların bulunduğu listeye göz atmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Sadece Güneşli Havalarda Kullanmak

Güneş Kremi Kullanırken Yapılan Hatalar3

Güneş, zararlı UV ışınlarını her mevsim sürekli olarak yaymaktadır. Bu nedenle, sadece güneşli havalarda güneş kremi kullanma alışkanlığı, cildin doğru şekilde korunmasını sağlamada yetersiz kalabilir. Bulutlu havalarda, akşam saatlerinde ve hatta kış aylarında dahi güneş ışınları cilde yüksek oranda nüfuz edecektir. Araba kullanırken veya evde otururken dahi güneşin zararlı ışınlarından etkilenme olasılığınız vardır. Bu yüzden güneş kremi uygulamasını yılın mümkünse her gününe yayarak bir rutin haline getirmek, cildiniz için sürekli bir koruma sağlamak istiyorsanız önemlidir.

Kol Altını, Enseyi, Kulakları ve Ayakları İhmal Etmek

Güneş koruyucu kullanırken ayaklar, kol altları, ense ile kulaklar genellikle göz ardı edilen bölgelerdendir. Bu alanlara da düzenli olarak güneş koruyucu sürmek gerekir. Kol altları, güneşin etkilerine maruz kalan hassas bölgelerden birisidir. Bu bölgeye güneş kremi sürülmediğinde ciltte lekelenme ve erken yaşlanma belirtileri ortaya çıkabilir. Benzer şekilde, ense ile kulaklar da sıklıkla gölgeye düşen ve güneşten korunmayan bölgelerdir, bu yüzden bu alanlara da düzenli olarak güneş koruyucu uygulanmalıdır.

Müze Keşan ziyaretçi akınına uğradı Müze Keşan ziyaretçi akınına uğradı

Kremi Tek Sefer Sürmek

Güneş Kremi Kullanırken Yapılan Hatalar4

Güneş koruyucu kullanımında yaygın yapılan bir hata, sabah bir kez sürülen güneş koruyucunun tüm gün boyunca etkili olacağını düşünmektir. Güneş koruyucuların etkileri zaman içinde azalır, cildinizi güneşin zararlı etkilerinden korumak için düzenli olarak uygulanmaları gerekmektedir. Özellikle ultraviyole ışınlarının yoğun olduğu dönemlerde, yani 10.00-16.00 saatleri arasında, güneş koruyucularını her 2 saatte bir tazelemek önemlidir.

Güneş kremini sadece sabah dışarıya çıkarken uygulamak yaz aylarında yetersiz bir koruma sağlar. Denize girdikten veya aşırı terledikten sonra ya da belirli aralıklarla güneşe maruz kaldıktan sonra güneş koruyucuyu tazelemek gerekir.

Aynı Kremi Uzun Süre Kullanmak

Güneş kremlerinin koruyucu özellikleri belirli bir süre sonra azalır. Uzun süre aynı kremi kullanmak yapılan büyük hatalardan birisidir. Uzmanlara göre güneş kremleri üç yıl civarında koruyucu özelliğini tamamen kaybeder. Bu süre üründen ürüne değişiklik gösterebilmektedir. Satın alacağınız kalitesiz bir güneş kremi daha da kısa sürede etkisini yitirecektir. Üretici firmanın belirtmiş olduğu son kullanma tarihine dikkat edilmesi gerekir. Genelde senede bir güneş kremini yenilemenizi öneririz.

Güneş Kremini Çok Az Kullanmak

Güneş Kremi Kullanırken Yapılan Hatalar5

Çoğu insan güneş kremini yeterli miktarda kullanmamaktadır. Uygulayacağınız kremin yetersiz olması durumunda güneşin zararlı etkilerinden korunamayabilirsiniz. Birçok kişi, güneş kremi kullanımını sadece yüzeyde hafif bir tabaka oluşturacak kadar yapar, ancak gerçekte cildi etkili bir şekilde korumak için önerilen miktarın daha fazlasına ihtiyaç vardır. Güneş koruyucunun etkin olabilmesi için genellikle bir tatlı kaşığı (yaklaşık 5 ml) miktarında kullanılması önerilir. Yeterli miktarda uygulandığında güneş kremi, cildinizi güneşin zararlı UV ışınlarına karşı korur. Ayrıca, güneşe uzun süre maruz kaldığınızda veya su ile temas ettiğinizde, kremi düzenli aralıklarla tazelemek gerekir.

Güneş Kremi Kullanımından Sonra Cildi Temizlememek

Güneş kremi, özellikle dokusu nedeniyle ciltte nemlendirici bir etki bırakır. Makyaj yapılmadığı günlerde cildin temizlenme ihtiyacını hafife alabilirsiniz. Ancak cildinize sürdüğünüz güneş kremini gece sonunda mutlaka silmeniz gerekir. Aksi taktirde güneş kremi ciltte kalıntı bırakır. Bu kalıntılar ciltte akne, siyah nokta, sivilce çıkartacaktır. Güneş koruyucuların içeriğinde bulunan maddelerin cilde yapışabilme özelliği, ciltte bir film tabakası oluşturabilir. Bu durum, zamanla cilt gözeneklerinin tıkanmasına ve ciltteki yağ dengesinin bozulmasına neden olur.

Evde veya Araba Güneş Koruyucu Sürmemek

Güneş ışınlarının ultraviyole dalgalarının pencere ve perdelerle, hatta araba camlarıyla bile iç mekanlara nüfuz etmesi, evde veya araç içinde güneş koruyucu kullanımını gerektirir. İç ortamlarda SPF değeri 15 olan bir ürün yeterli olabilir, ancak kullanılan ürünün UVA korumasına da dikkat edilmesi önemlidir. Zira UVA ışınları, cildin yaşlanmasına ve kırışıklıkların oluşmasına neden olan zararlı etkileriyle bilinir. Dolayısıyla, güneş koruyucu seçerken sadece SPF değil, aynı zamanda UVA korumasına sahip olup olmadığını kontrol etmek önemlidir.

Evde veya araç içinde terleme veya suya girme gibi faktörler göz önüne alınmadığı için, özel teknoloji ile geliştirilmiş ve uzun süre koruma sağlayan güneş kremleri de tercih edilebilir. Bu tür ürünler, genellikle suya dayanıklı ve terleme etkisiyle azalmamaktadır.

Çocuk için Aynı Güneş Kremini Sürmek

Çocukların hassas cilt yapısı, güneşten korunma konusunda özel bir dikkat gerektirir. 6 aylıktan küçük bebekler için güneş koruyucu kullanımı önerilmez, ancak 6 aylıktan büyük bebekler ve çocuklar için özel olarak formüle edilmiş güneş koruyucular kullanılmalıdır. Bu ürünler, çocukların narin ciltlerine uygun içeriklere sahiptir. Zararlı UV ışınlarına karşı etkili bir koruma sağlar. Plajda, çocuğunuzun cildine etki edecek güneş ışınlarını engellemek için kıyafet giydirmeniz de önem taşır.

Çocuklara güneş koruyucu uygulanırken, aynı ürünün yetişkinler için kullanılanla aynı olmamasına dikkat edilmelidir. Çocuklar için özel üretilmiş güneş koruyucular, genellikle daha hafiftir. Çocukların cilt yapısına uygun olarak tasarlandığından bu konuya dikkat etmek gerekir.

Cilt Tipine Uygun Güneş Kremi Seçmemek

Güneş Kremi Kullanırken Yapılan Hatalar6

Güneş kremi kullanırken sık yapılan hatalardan biri, cilt tipine uygun olmayan bir ürün seçmektir. Her cilt tipi farklı ihtiyaçlara sahiptir. Cildinize uygun olmayan bir güneş koruyucu kullanmak, ciltte çeşitli lekelere veya kızarıklıklara neden olabilir. Yağlı bir cilde sahipseniz, hafif formülasyonlu, yağsız ve matlaştırıcı özelliklere sahip bir güneş kremi tercih etmek gerekir. Kuru ciltler için ise nemlendirici özelliklere sahip güneş kremlerine yönelmelidir. Cilt tipinize uygun bir güneş kremi seçmek, sadece cildinizi güneşin zararlı etkilerinden korumakla kalmaz, aynı zamanda ürünü kullanma konusunda size rahatlık sağlar.

Yüksek SPF Değerine Sahip Krem Kullanmamak

Güneş kremi seçerken mutlaka yüksek SPF değeriyle öne çıkan ürünler tercih etmek gerekir. Yüksek SPF değerine sahip güneş kremleri cildi hem UVA hem de UVB ışınlarından korur. Bu yüzden uzmanlar en az SPF 30 ve SPF 50 gibi yüksek değerler barındıran güneş kremlerine yönelmenizi önerir. Yüksek SPF değerine sahip güneş kremleri, cildi güneşin zararlı etkilerinden daha etkili bir şekilde korur, güneş yanıklarını %90’a kadar önler ve cilt kanseri riskini azaltmaya yardımcı olur.

Yüksek SPF değerine sahip güneş koruyucuları kullanmamak, cildinizi güneşin zararlı etkilerine karşı yeterince korumamak anlamına gelir. UV ışınları, ciltte erken yaşlanma belirtilerine, lekelere ve hatta cilt kanserine neden olabilir. Bu nedenle, yüksek SPF değerine sahip güneş kremlerini tercih etmek gerekir.