Günlük hayatın ve iş yaşantısının getirdiği stres, hayat kalitemizi düşürebilir. Bunu hem fiziki hem de ruhen olarak hissedebiliriz. Bu artışla birlikte psikolojik sorunlar da baş göstermeye başlayabilir. Ancak sorunların kişilerde kendini gösterme şekli farklı olabilir. Bunlarla olan mücadele ve tedavi yöntemleri de her geçen gün gelişmiştir. Ancak bunları hayata geçirirken her zaman psikolog gibi bir uzmandan doğrudan destek almaya gerek olmayabilir. Kendi kendine psikolojik destek yöntemleri ile bireyler bazı psikolojik sıkıntılarını kendi kendilerine de iyileştirebilirler.

Kendi Kendine Yardım Nedir?

Psikolojik olarak yaşanılan sorunlarda kişilerin kendi kendine terapi yapması ne demektir, bu akıllarda daha fazla soru işareti bırakan bir sorudur. Kendine destek olmak kişinin çeşitli araçlarla ve bilimsel yöntemler ile birlikte psikolojik sıkıntılarıyla başa çıkmasıdır. Aslında profesyonel yardım sürecinde de kişinin sorumluluk alması önemlidir.

En Çok Kullanılan Kendi Kendine Terapi Yöntemleri

Öncelikle şunu da belirtmek gerekir ki, kendi kendine terapinin karşılığı hiçbir şekilde profesyonel yardıma başvurmamak da değildir. Buradaki yöntemler zaten işin profesyonelleri tarafından kişilere önerilen ve uygun görülen yöntemlerdir. Uzmanlar, psikolojik olarak sorun yaşayan kişilerle bir konuşma ve test sürecini geçirirler. Sonucunda ise bir takım yöntemler sunabilirler. Kendi kendine destek olmada en çok önerilen yöntemlerden bazıları;

●       Düşüncelerinizi yazın.

●       Takıldığınız noktaları tespit edin.

●       Egzersiz ve yürüyüşler yapın.

●       Doğa ile iç içe olun.

●       Yeni bir hobi edinin.

●       Yeni insanlarla tanışın

●       Yeni fikirlere açık olun.

●       Kendi iç sesinizi fark edin.

●       Kendinize şefkat gösterin ve değer verin

Uzman Psikolog Cem Gümüş, ‘’Kendinin Terapiisti Ol’’ adlı kitabında anlattığı 4 basamaklı Uyan Yöntemiyle yukarıdaki tarzdaki önerilerin ötesinde çok daha kapsamlı bir sistemi anlatmaktadır.

Kendinize Psikolojik Olarak Nasıl Destek Verebilirsiniz?

Uyan Yöntemi, Uzman Psikolog Cem Gümüş tarafından geliştirilen bir kendine yardım sistemidir. Uyan Yöntemi, kişisel gelişim ve kendine psikolojik destek konusunda 4 basamaklı bir yöntem sunmaktadır. Bu basamaklar şunlardır:

Uyanık Kal: Yaşadığınız sıkıntıların sizde yarattığı işaretlere uyanık olmak.

Yazarak Düşün: Sorunlarınızı yazarak netleştirmek ve çözüm yolları bulmak.

Aksiyona Geç: Yazdığınız çözümleri hayata geçirmek için plan yapmak ve uygulamak.

Ne Olduğunu Takip Et: Aksiyonlarınızın sonuçlarını değerlendirmek ve gerekirse yeni aksiyonlar almak.

Uyan yöntemi, içsel motivasyonu artırma, çocukluk çağı deneyimlerini işleme, travma çalışmaları ve bilinç dışı temizlik konularında da kullanılabilir.

Kendinin Terapisti Ol’’ kitabını ya da Uyan Yöntemi Eğitimini almak isterseniz, Uzm. Psk. Cem Gümüş’ün web sitesini ziyaret edebilirsiniz.