Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından uygulanan Kurumsal Akreditasyon Programı kapsamında belge almaya hak kazanan Uşak Üniversitesine2, Akreditasyon Belgesi takdim edildi.

Geçtiğimiz sene mayıs ayında Uşak Üniversitesi, Yükseköğretim Kalite Kurulu’ndan (YÖKAK) kurumsal akreditasyon belgesi almaya hak kazanan 30 üniversiteden biri olmuştu. YÖKAK Başkanı Prof. Dr. Ümit Kocabıçak, 5 Şubat 2024 tarihinde Uşak Üniversitesini ziyaret ederek düzenlenen törende kurumsal akreditasyon belgesini Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Savaş’a takdim etti.

Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) Başkanı Prof. Dr. Ümit Kocabıçak, Uşak Üniversitesini ziyaretinde “Yükseköğretimde Kalite Güvence Sistemleri ve Akreditasyon” ile “Üniversitelerde İç Kalite Güvence Sistemi ve KİDR-Dış Değerlendirme Süreçleri” hakkında da birer sunum yaptı.

Recep Tayyip Erdoğan Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleşen etkinliğe Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Kenan Taş ile Prof. Dr. Lütfi Özav, Genel Sekreter Doç. Dr. Sinan Gürcüoğlu, fakülte dekanları, meslek yüksekokulu müdürleri, üniversite birimlerinin yöneticileri ve birimlerin kalite komisyonunda görevli personeller katıldı.

‘‘Uşak Üniversitesi daha iyisi için çalışmaya devam edecek’’

Programın açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş, Uşak Üniversitesinin 2018 yılından itibaren yıllar içerisindeki artan başarı grafiğini ve kalite kapsamında yapılan çalışmaları anlattı. Rektör Savaş, YÖKAK’ın yürüttüğü çalışmaların Türk yükseköğretim sisteminin kalitesinin yükseltilmesine önemli katkılar sağladığına işaret etti. Uşak Üniversitesinin her zaman daha iyisi için çalışmaya devam edeceğini vurgulayan Prof. Dr. Savaş, ‘‘Bir kez daha akreditasyon sürecinde emeği bulunan herkese teşekkür ediyor, akreditasyon belgemizin üniversitemize hayırlar getirmesini diliyorum.” şeklinde konuştu.

YÖKAK Başkanı Kocabıçak: ‘‘2027 yılına kadar tüm üniversiteleri akredite etmeliyiz.’’

YÖKAK Başkanı Prof. Dr. Kocabıçak, "Yükseköğretimde Kalite Güvence Sistemleri ve Akreditasyon" konulu açılış konuşmasında üniversitelerde kalite güvence süreçlerinin önemine vurgu yaparak, bu süreçlerin kurumların gelişimine katkılarını anlattı. Başkan Kocabıçak, yükseköğretimde kalite güvencesi konusunda Uşak Üniversitesinde yapılan çalışmaları yakından takip ettiklerini ifade etti. Uşak Üniversitesinin gayet iyi durumda olduğunun altını çizen Prof. Dr. Ümit Kocabıçak, Uşak Üniversitesinin yeni aldığı bölüm akreditasyonlarıyla daha da iyi konuma geleceğini belirtti. 2025 yılında tekrar değerlendirme takımının Uşak Üniversitesine geleceğini ifade eden Prof. Dr. Ümit Kocabıçak, “Uşak Üniversitesinin 5 yıllık akreditasyonun alacağına gönülden inanıyorum” dedi.

YÖKAK’ta yapılan çalışmalar hakkında da bilgi veren Başkan Kocabıçak, YÖKAK’tan alınan kalite belgesinin sadece Türkiye içerisinde değil hem Avrupa’da hem de Amerika’da geçerli olmasının mezunlar için önemini örneklerle anlattı. Türkiye’de faaliyet gösteren 208 yükseköğretim kurumundan 53’ünün YÖKAK tarafından yürütülen Kurumsal Akreditasyon Programı kapsamında akredite edildiğini, diğer üniversitelerin de akredite olması için çalışmaların sürdüğünü belirtti. Türkiye’deki üniversitelerden mezun olan öğrencilerin dünyanın her yerinde diplomalarını kullanabilmeleri için 2027 yılına kadar tüm üniversitelerin akredite olması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Kocabıçak, Kurumsal Akreditasyonla birlikte program akreditasyonuna da önem verdiklerini kaydederek yükseköğretim kurumlarının kurumsal akreditasyon ve program akreditasyonu konularına verecekleri önemin üniversitelerin Avrupa’da ve dünyada tanınırlığını artırmasını sağlayacağının da altını çizdi. Kalite süreçlerinin Türkiye’nin kalkınma planında da yer almaya başladığını belirten Prof. Dr. Ümit Kocabıçak, ayrıca üniversitelerin kadro taleplerinde bile bu akreditasyonların etkili olduğuna dikkati çekti.

PUKÖ döngüsünün önemini vurgulayan YÖKAK Başkanı Prof. Dr. Kocabıçak, bu döngünün üniversiteleri çok iyi noktalara getirdiği belirtti. Bu döngü sayesinde üniversitelerin dünyayla daha entegre olurken öğrencilerinin de daha iyi yerlerde iş bulmasını sağladığını söyledi. Bunun yanında yerli ve yabancı uyruklu öğrencilerin Türkiye’de üniversite seçerken bu kriterleri önemsediğini ifade etti.

Açılış konuşmalarının ardından YÖKAK Başkanı Prof. Dr. Kocabıçak ‘‘Kurumsal Akreditasyon Belgesi’’ni Rektör Prof. Dr. Savaş’a takdim etti. Prof. Dr. Kocabıçak, Uşak Üniversitesi’nin kurumsal akreditasyon belgesini alarak bu süreçte önemli bir adım attığını belirterek Uşak Üniversitesini bu başarısından dolayı tebrik etti.

Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş ise YÖKAK Başkanı Prof. Dr. Ümit Kocabıçak’a plaket taktim ederken, kalitenin sürdürülebilirliğini sağlamak ve Uşak Üniversitesinin kalite standartlarını daha da yükseltmek için çalışmalarına hız kesmeden devam edeceklerini söyledi.

Belge takdiminin ardından Rektör Yardımcısı ve Kalite Koordinatörü Prof. Dr. Kenan Taş, Uşak Üniversitesinin KAP süreci sonrasında yaptığı çalışmaları anlattı.

YÖKAK Başkanı Kocabıçak yaptığı ikinci sunumda ise "Üniversitelerde İç Kalite Güvence Sistemi ve KİDR-Dış Değerlendirme Süreçleri" hakkında bilgi verdi.

Katılımcılar, YÖKAK Başkanı Kocabıçak’ın aktardıkları doğrultusunda kalite standartları ve güvence sistemleri hakkında değerli bilgiler edindiler.

Program, katılımcılardan gelen soruların cevaplanmasının ardından sona erdi.