Youtube, video izlenme üzerine kurulan ve insanların boş vaktini değerlendirmesi amacıyla piyasaya sürülen bir sosyal medya platformudur. Platformun bilinmeyen birçok özelliği vardır. Bu özellikleri öğrenerek daha verimli vakit geçirebilir, platform üzerinden daha fazla para kazanabilirsiniz. Youtube hakkında bilmeniz gerekenler listesi şu şekildedir:

1.Para Kazanma

Bazı kullanıcılar Youtube’un sunduğu para kazanma hizmetinden haberdar değiller.  Kanal sahibi kişiler için açılabilen bu özellik sayesinde videolarınızın gösterimi başına para kazanabilirsiniz. Bunun için kanal ayarlarına girerek para kazanma özelliğini aktif etmeniz gerekmektedir. Elbette Youtube’un bu özelliği açtırmak için koyduğu bazı şartlar da vardır. Bunlar arasında en az 4 bin saat izlenme süresi ve 500 aboneye sahip olmak gerekir. Bu özellikleri sağladığınızda Youtube üzerinden yayınlanan her videonun gösterimi başına belirlenen miktarlarda para hesabınıza tanımlanır.

2.Video Kesebilme

Pek çok insan haberdar olmasa bile Youtube bilgi paylaşımları incelenirse video kesebilme özelliği keşfedilebilir. Videoların altında yer alan işlem çubuğunu sağa kaydırarak Klip butonunu bulabilirsiniz. Buraya tıklayarak izlediğiniz videonun belirli bir saniye aralığını kesip bu kısıma bir de başlık ekleyebilirsiniz. Bu özellik yalnızca Youtube Premium üyelerine tanınmaktadır.

3.İnternetsiz İzleme

Yine premium üyelere özel bir özellikten söz edilmektedir. Youtube premium üyeleri, Wi-Fi ağına bağlıyken istediği videoları indirebilir. Daha sonra internet bağlantısına ihtiyaç duymadan indirilen videolar ücretsiz izlenebilmektedir.

4.En Yüksek Arama Sayısı

Dünya genelinde yapılan internet aramalarında Youtube, önemli bir yere sahiptir. Google arama motorundan sonra en fazla arama sayısı Youtube’a aittir.

5.İnanılmaz İzlenme Sayıları

Youtube hakkında ilginç bilgiler izlenme sayılarıyla da kendini göstermektedir. Youtube üzerinde her ay ortalama 4 milyon saat video izlenmektedir. Bu da bir insanın tek başına 365 yıl video izlemesi kadar süreye karşılık gelmektedir.

6.Video Eklenme Oranları

Youtube’a video yükleme sayıları, izlenme sayılarından daha çarpıcıdır. İstatistiksel çalışmalara göre Youtube platformuna dakikada ortalama 100 milyon saat video yüklenmektedir. Bu istatistik, yüklenen tüm videoların sürelerinin toplanmasıyla elde edilmektedir.

7.Hedef Kitlesi

Hemen her yaştan insanın Youtube üzerinde vakit geçirdiği bilinmektedir. Yapılan anket çalışmalarına bakıldığında Youtube’un hedef kitlesi daha net ortaya çıkabilmektedir. Paylaşılan bilgilere göre 18 ila 49 yaş aralığının zamanının önemli bir bölümü Youtube üzerinde harcamaktadır.

8.Hizmet Dilleri

Dünya üzerinde çok sayıda insan aktif olarak konuştuğu 30 tane dil vardır. Buna rağmen Youtube’un hizmet verdiği dil sayısı 75’tir. Bu anlamda Youtube’un evrensellik ilkesini fazlasıyla yerine getirdiği söylenebilir.

9.İlk Video Yüklenmesi

Youtube hakkında bilgiler ilk videoyla başlamaktadır. 15 Şubat 2005 tarihinde açılan Youtube’a ilk kez video yüklenmesi 2 aydan fazla sürmüştür. İlk videonun yüklenme tarihi ise 23 nisan 2005 olarak kayıtlara geçmiştir. Yani Youtube kurulduktan sonraki 2 ay boyunca tek bir video bile olmadan açık kalmış bir platformdur. Bu videoda bir genç, hayvanat  bahçesinde filleri tanıtıyordu. Videonun uzunluğu ise 18 saniye olarak kayıtlara geçti.

10.En Çok İzlenen Videolar

Film fragmanları, komik videolar, influencer videoları ve çok daha fazlası... Youtube tam anlamıyla bir video cenneti. Herkese hitap eden videolar bulunabilmektedir. Peki platformda tüm zamanların en çok izlenen videosunu biliyor musunuz? Bilmiyorsanız bu yanıt karşısında şaşırabilirsiniz. Anne ve babaların bebekleri için vazgeçilmez şarkısı olan Baby Shark Youtube sıralamasında açık ara zirvededir. Bu video 13 milyardan fazla izlenmiştir. Bunu takip eden videolar ise;

Kamu Tasarruf Tedbirleri  Geleneksel Şenliği Engelledi Kamu Tasarruf Tedbirleri Geleneksel Şenliği Engelledi

●      2. Despacito

●      3. Johny Johny Yes Papa

●      4. Bath Son

●      5. Shape of You

adlı şarkılardır.

11.En Büyük Kanallar

Youtube’un en büyük kanallarını merak ettiniz mi? Dünyada en fazla aboneye sahip kanalın ismi T-Series. ABD’li işadamı ve Youtuber’a ait kanalın 200 milyona yaklaşan bir abone sayısı vardır. Ülkemizin en büyük Youtube kanalı ise 30 milyondan fazla aboneye sahip Beter Böcük kanalıdır.

12.En Hızlı Yayılan Video

Burada kastedilen ise yüklendikten sonra 1 milyar izlenmeye en kısa sürede ulaşan videodur. Youtube hakkında ilginç bilgiler genellikle şarkı videolarıyla hayat bulmaktadır. En hızlı yayılan da yine bir video kliptir. Adele’in Hello şarkısı 3 aydan kısa bir sürede 1 milyar kez tıklandı.

13.Youtube’dan Ünlü Olanlar

Oldukça ilginç bir bilgi... Youtube üzerinden ünlü olan çok sayıda fenomen tanımaktayız. Peki bunların en ünlüsü kimdir? Uzun süre genç kızların sevgilisi olarak Justin Bieber, Youtube’da şarkı söylediği videoları paylaşarak ünlü olmuştur. Bu da Youtube’dan başlayan önemli bir başarı hikayesi olarak kayıtlara geçmiştir.

14.İlk Gün En Çok İzlenen Video

En hızlı yayılan videodan söz edilmişti. Peki yüklendiği ilk gün en çok izlenen video hangisi olabilir? Bu kez karşımızda bir şarkı değil teaser yer almaktadır. Star Wars serisinin The Force Awaken adlı filmine ait teaser 24 saat içinde tam 112 milyon kişi tarafından tıklandı.

15.İlk Youtuber Siyasetçi

Şarkıcılar, komedyenler, öğretmenler... Pek çok meslek dalına ait Youtube kanalları görmek mümkündür. Siyaset alanında bunu yapan ilk kişi ise oldukça tanıdık bir isim. Bir dönemin İngiltere başbakanı olan Tony Blair, 2007 yılında kendine ait bir Youtube kanalı kurmuştu.

16.En Çok Aranan Nasıl Yapılır Videoları

Türkçe’ye “nasıl yapılır” olarak çevrilen ve İngilizce kaynaklarda “how to” olarak belirtilen videolar Youtube üzerinde oldukça popülerdir. Bu kategoride en çok aranan iki video ise “nasıl öpüşülür” ve “nasıl kravat bağlanır” olarak dikkat çekmektedir.

17.En Eski Kedi Videosu

Kurulduğu günden bu yana Youtube popülerleri arasında kedi videoları gelmektedir. Sitede bulunan en eski kedi videosunun çekim tarihi ise 1894 yılına dayanmaktadır.

18. Youtube Kuruluş Hikayesi

Her başarılı internet sitesinin bir kuruluş hikayesi vardır. Youtube için de bu hikâye şöyle geliştiği bilinmektedir: 3 eski PayPal çalışanı bir girişimde bulunmaya karar verirler. Kafalarındaki ilk fikir ise bir arkadaşlık sitesi kurmaktır. Daha sonra bu fikir evrilerek video paylaşım platformuna dönüştürülmüştür. Youtube yayına girdikten yalnızca 1,5 yıl sonra (Ağustos 2006) Google tarafından 1,65 milyar dolar gibi rekor bir fiyata satın alındı.

19.Youtube Yasakları

Ülkemizde de çeşitli tarihlerde Youtube erişim yasakları getirilmiştir. Bunun amacı Youtube bilgi paylaşımlarını kısıtlamaktı ancak uzun süredir böyle bir yasak ülkemizde görülmemektedir. Bununla birlikte Youtube’un halen yasaklı olduğu ülkeler vardır. Bunlar arasında Suriye, Pakistan, Brezilya, İran ve Pakistan gibi farklı coğrafyalar bulunmaktadır.

20.En Çok Üye

Youtube’un en fazla üyeye sahip olduğu ülke, tahmin edileceği gibi ABD’dir. Şaşırtıcı olan ise Suudi Arabistan’dır! Ülkede Twitter (yeni adıyla X) ve Facebook gibi iki önemli sosyal ağ sitesi yasaklı durumda. Muhtemelen bu durumun etkisiyle Arabistan’da Youtube’a yönelen çok sayıda insan var.

Sizin de bir youtube kanalınız varsa ve izlenme satın almak istiyorsanız izlenmebayi.com adresini inceleyebilirsiniz.