Sözleşmeli öğretmen istihdamında mülakat puanına ilişkin değişiklik Resmî Gazete’de Sözleşmeli öğretmen istihdamında mülakat puanına ilişkin değişiklik Resmî Gazete’de

Son dönemlerin en çok merak edilen konusu olan Yüksek Lisans için derin çaplı bir araştırma yaptık. Yüksek lisans (master), bireyin ilgisini çeken, eğitimini tamamladığı alanda kendini geliştirmesi ve uzmanlaşması için bu durumu bilimsel bir makale ile (tez) ispat etmesi doğrultusunda tamamlanır. Yüksek lisans yapılması durumunda Türkiye'de bir unvan değişikliği söz konusu değildir, fakat doktora programını tamamlarsanız "Doktor" ünvanına sahip olabilirsiniz. Yüksek lisans programının bilimsel hazırlıklarda geçen süre hariç derslerin verildiği dönemden başlamak üzere dört yarıyıl olup en fazla altı yarıyılda tamamlanması belirtilir. Herhangi bir lisans programını tamamlamış kişiler kolaylıkla programa başvurabilir. Tezli yüksek lisans için ALES (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı) şartı aranırken, tezsiz yüksek lisans eğitimlerinde böyle bir şart aranmamaktadır. Devlet üniversitelerinde tezli yüksek lisans hakkı kazandığınız zaman herhangi bir ücret ödemezken, Vakıf üniversiteleri ve tezsiz yüksek lisans programları ücretlidir. Programı tamamlayan kişilere "Yüksek Lisans Mezunu" denir.

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi öğrencilerine yüksek lisans yapma olanağı sağlamıştır. Bu Üniversitede Biyokimya, Biyoloji, Coğrafya, Ekonomi (İktisat), Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Fizik, Fizyoloji, Hemşirelik, Hukuk-Kamu Hukuku, Mali Hukuk, Özel Hukuk, Fen Bilgisi, Matematik, Sınıf Öğretmenliği, Sosyal Bilgiler, İnşaat Mühendisliği, Matematik, İşletme, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık, Temel İslam Bilimleri, Mikrobiyoloji, Türk Dili ve Edebiyatı, Türkçe Eğitimi ve Resim-İş Öğretmenliği gibi birçok yüksek lisans programı mevcuttur. Ayrıca üniversitede yüksek lisans eğitiminize devam ederken araştırma görevlisi kadrosuna da başvuruda bulunabilirsiniz. Üniversitede başvurular güz dönemleri için Temmuz veya Ağustos aylarının son günlerinde başlayabilir. Eylül ayının ilk günleri veya ay ortasında da sona erebilir. Bahar dönemi başvuruları ise Aralık veya Ocak aylarında başlayıp Şubat ayının ortasında veya Mart ayının başında sona erebilir. Olağanüstü durumlar, deprem felaketleri, bulaşıcı hastalıklar, pandemi gibi etkenler tarihleri etkileyebileceği için başvuru süreçleriyle alakalı değişkenlik olabilmektedir. Üniversitenin duyurular veya haberler bölümünü takip ederek üniversitelerin ilgili ofisleriyle iletişime geçmek doğru bilgi almak adına çok önemlidir.