İş sağlığı ve güvenliği, son yıllarda giderek önem kazanan ve çalışanların sağlıkları ile güvenliklerinin korunmasına yönelik olan bir konudur. Sanayi Devrimi ile birlikte çalışanların sağlıkları ve güvenliklerine yönelik olarak başlayan gelişmeler, iş sağlığı ve güvenliği (İSG) alanının doğmasına yol açmıştır.

Bu alandaki ihtiyaçların karşılanması için farklı konularda uzman olan personellere ihtiyaç duyulmaktadır. İşte bu ihtiyacın karşılanması için İSG eğitimi verilmekte ve ihtiyaca yönelik profesyoneller yetiştirilmektedir. Ülkemizde halen yeni sayılabilecek bu alandaki iş imkanları son derece fazladır.

İş Sağlığı ve Güvenliği Nedir?

İş sağlığı ve güvenliği, çalışanların sağlıklarının ve güvenliklerinin korunmasına yönelik her türden önleyici ve koruyucu tedbirlerin alınması olarak özetlenebilir. İSG, son derece geniş bir alandır ve oldukça kapsamlıdır. Çalışma ortamındaki sağlık ve güvenlik konusunda direkt veya dolaylı olarak etki eden hususların tamamı bu alanın konusu kabul edilmektedir.

Çalışma ortamlarında iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması için bazı profesyonellerin görev yapması gerekir. Bu profesyoneller, iş yerinin bulunduğu tehlike sınıfı ve çalışan sayısına göre belirlenir. Genel olarak görev yapan profesyoneller; iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli (işyeri hemşiresi) şeklindedir. Bu profesyoneller, iş sağlığı ve güvenliği eğitimi ile yetiştirilmektedir.

Bu alanda görev yapanların her birinin farklı sorumlulukları bulunur. Bu görev ve sorumluluklar genel olarak şu şekilde sıralanabilir:

·         Çalışma ortamındaki tehlikelerin belirlenmesi ve bunlarla başta kaynağında olmak üzere mücadele edilmesi

·         Risk analizi ve risk değerlendirmesi yapılması

·         Çalışanlara bu alanda eğitimler verilmesi

·         Çalışanlara yönelik işe girişten ve işe dönüşte sağlık muayeneleri yapılması

·         Periyodik muayenelerin yapılması

·         Sağlık ve güvenlik konusunda risk oluşturan unsurlara karşı gereken tedbirlerin alınması

Buhar Kazanı: Endüstriyel Isıtmanın Güvenilir Çözümü Buhar Kazanı: Endüstriyel Isıtmanın Güvenilir Çözümü

·         Farklı risk etmenleri ile mücadele edilmesi

Bu listeyi daha da uzatmak mümkündür. Ancak iş sağlığı ve güvenliği https://www.temaakademi.com.tr/blog/is-sagligi-ve-guvenligi-nedir-is-sagligi-uzmanlarinin-gorevleri-nelerdir/  alanındaki profesyonellerin görev ve sorumlulukları genel olarak bu şekildedir.

İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi

İSG alanında görev yapacak olan profesyonellerin yetiştirilmesi için iş sağlığı ve güvenliği eğitimi verilir. Bu eğitim, bakanlık tarafından yetkilendirilen kurumlar tarafından verilir. Yetkilendirilmeyen kurumlar ise resmiyette geçerli olmayan ve sadece bilgilendirme amacı olan eğitimler verebilir.

İSG eğitimleri, bu alanda görev yapacak kişilerin uzmanlık ve yetkinlik kazanmasına yönelik olarak verilmektedir. Uzmanın alanına bağlı olarak verilecek eğitim de farklılık göstermektedir. Verilen eğitimlerden bazıları şunlardır:

·         A sınıfı iş güvenliği uzmanlığı eğitimi

·         B sınıfı iş güvenliği uzmanlığı eğitimi

·         C sınıfı iş güvenliği uzmanlığı eğitimi

·         İşyeri hekimliği eğitimi

·         Diğer sağlık personeli eğitimi

Bu eğitimler, açılan İSG kursu ile verilir. Bunların haricinde ise ilk yardım eğitimi ve hijyen eğitimi gibi farklı kurslar ve eğitimler de vardır. Söz konusu eğitimlerin tamamı, bu alanda yetkilendirilmiş kurumların açmış olduğu kurslar tarafından verilir. Kurslardaki eğitimlerin konusu ise bakanlık onayı ile belirlenir.

En Ucuz İSG Eğitimi

İSG eğitimi almak için tercih edilecek çok sayıda kurs ve kurum vardır. Bunların fiyatları, ilgili kurumun fiyat politikasına, eğitim kalitesine ve dönemsel şartlara bağlı olarak farklılık gösterir. Kaliteli eğitimlerin en uygun fiyata alınması için detaylı araştırmaların yapılması gerekir.

İş sağlığı ve güvenliği alanındaki eğitimlerin sonunda adaylar, İSG sınavına girmek zorundadır. Bu sınavda başarılı olanlar, İSG sertifikası alır ve ilgili alanda resmi olarak çalışma yetkisine sahip olur. Sınavı geçebilmek, mesleki bilgi ve donanıma sahip olabilmek için mutlak surette kaliteli eğitim veren kurumların tercih edilmesi gerekmektedir.

Kurum ve kurs seçiminde fiyat önemli bir etkendir. Ancak bunun kesinlikle tek etken olmaması gerekmektedir. Zira sadece ucuz olduğu için tercih edilen kurs, kalitesiz bir eğitime sahip olabilir. Bu durum ise kursiyerlerin mesleki bilgi ve beceri kazanmasını engelleyeceği gibi yapılacak ISG sınavını kazanmalarını da engeller.

Tema Akademi, yüksek kalitedeki eğitimi ve kursiyerlerine iş bulana kadar verdiği destekle dikkat çeken bir kurumdur. Üstelik bu kalitedeki eğitimi uygun fiyat ve ödeme imkanları ile vermektedir. iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri için siz de Tema Akademi’yi tercih edebilirsiniz.