1 Kasım seçimlerinden sonra kurulan AK PARTİ hükümetinin Başbakanı açıkladı. Esnafa Cansuyu verilecek diye. Faizini devletin karşılayacağı cansuyu ile ödeme sıkıntısı çeken esnafın yüzünün güleceğinden bahsetti. Yerinde bir karardı. Uygulamaya da zamanında geçmesi iyiydi. “Biz sözümüzü tutarız. Hem de zamanında yerine getiririz.” demişlerdi.

PEKİ  NASIL OLDU

Bu krediden yararlanabilmek için;
Öncelikle sıfır faizli krediyi kullanabilmek için esnafımızın 2016 yılına sarkan kooperatif kredisinin bulunmaması gerekiyor. Bu aslında şu anlama geliyor. Sen Borcunu ödeyemediysen kusura bakma. Öde sonra gel. “Biz sana parayı işini geliştiresin diye veriyoruz. Borçlarını kurtarıp yeni bir borç açmak için değil.” diyor banka.

SANKİ NÜFUSUNA GEÇİRECEKLER 
Sayın banka, esnafa cansuyu vereceksen; bunun şartlarını yokuş yapmayacaksın. Bizi nüfusuna geçirmeyeceksin. Altı üstü 30 bin TL (28 bin 500 TL) kredi vereceksin. Önce tapu İpoteği isteyen banka, bu yetmezmiş gibi devletle çalışan işçi veya memur kefil istiyor. SSK’lı olarak çalışanı, yıllarca devlet memuru olarak çalışmış, ama emekli olanı kefilden saymıyor sn banka.

Haaa… Ben,sadece emmioğlunu kefil yazayım diyemiyorum. Emmioğlu ile birlikte varsa dayıoğlu veya halaoğlunu da kefil göstermemiz gerekiyor. Banka iki kefil istiyor. Dayıoğlu veya emmioğlunun maaşında icra var ise onların kefilliği de makbul değil. O zaman ne yapacağız? Bu sefer eltimgile gideceğiz. Bacanağa soracağız ….

Neyse kefalet meselesini geçtik. Bakalım diğer istediklerine. Kefilleri bin takla ile bulduk sayıyorum. Şimdi sıra geldi ipoteğe. Banka kredi verebilmek için ipotek istiyor. Hem de ev veya arsa olacak. Bunları verirsen ne mutlu. Yoook… Veremezsen o zaman arabanı getir diyor banka. Arabana ipotek koyalım diyor.

         Geçtiğimiz dönemlerde KOSGEB’in “0” faizli desteklerinden de yararlanmamış olma şartı da ayrıca Cansuyu kredisini alabilmek için gereken bir diğer şart.

         Esnafın durumunun kötü olduğu bu dönem esnafımızı ayağa kaldırmak için faizine de devletin katlanacağı bu kredide uygulanan bu şartlar sadece bana mı anormal geliyor diye düşünmeden edemiyorum. Herkesin öyle ya da böyle bir banka ile münasebeti olmuştur. Ama bu şartların bu kadar açık bir biçimde dillendirildiği bir kredi daha görmedim.

         Araban da yoksa, tapun yoksa, iki tane sağlam emmoğlu veya dayıoğlun yoksa, KOSGEB’den kredi kullandıysan; artık kredi yerine avcunu yalarsın.