Erzincan’da coğrafi işaret tescilli Cimin üzümünde hasat heyecanı yaşanırken, Pişkidağ köyünde etkili olan sağanak ve dolu yağışı üzüm bağlarında zarara yol açtı. Dolu nedeniyle bazı üzüm taneleri dökülürken, asmada kalan ürünlerde çatlama ve ezilmeler meydana geldi.

Erzincan’ın önemli tarımsal değerlerinden biri olan ve coğrafi işaret tescili bulunan Cimin üzümünde hasat sezonunun başlamasıyla üreticilerin yaşadığı heyecan, dolu yağışı nedeniyle yerini endişeye bıraktı.

Kent merkezine yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta bulunan Pişkidağ köyünde kısa süreli ancak etkili olan sağanak ve dolu yağışı, üzüm bağlarında hasara neden oldu.

Kendine özgü aroması, iri taneli yapısı ve lezzetiyle Erzincan’ın öne çıkan tarımsal ürünleri arasında yer alan Cimin üzümünde, hasat dönemine girildiği günlerde meydana gelen dolu yağışı bazı üreticilerin ürünlerini olumsuz etkiledi.

Üzümlü'de heyelan bölgesi kameralarla 24 saat izleniyor
Üzümlü'de heyelan bölgesi kameralarla 24 saat izleniyor
İçeriği Görüntüle

Üzüm Salkımları Doluya Dayanamadı

Özellikle Pişkidağ köyündeki bağlarda etkili olan dolu yağışının ardından asmalar üzerindeki üzüm salkımlarında zarar oluştu.

Dolu tanelerinin şiddetiyle bazı üzüm taneleri salkımlardan koparak yere dökülürken, asmada kalan üzümlerde ise çatlama, ezilme ve yüzeysel hasarlar meydana geldi.

Hasat için gün sayan üreticiler, yağışın ürünün kalitesini ve pazarlanabilir miktarını olumsuz etkilemesinden endişe ediyor.

Üreticiler Ürün Kaybından Endişeli

Hasat döneminin hemen başında yaşanan dolu yağışının ardından üreticiler bağlarında inceleme yaparken, zararın boyutunun önümüzdeki günlerde daha net ortaya çıkması bekleniyor.

Üreticiler, özellikle çatlayan ve ezilen üzümlerde kalite kaybı yaşanabileceğini, bunun da pazara sunulabilecek ürün miktarında düşüşe neden olabileceğini belirtiyor.

Erzincan’ın marka tarım ürünlerinden biri olan Cimin üzümünde hasat sezonu devam ederken, üreticiler yeni bir olumsuz hava olayının yaşanmamasını umut ediyor.

Kaynak: İHA