Araç için yaptırılan poliçeler, sigorta şirketi ve sürücü arasında yapılan zorunlu bir sözleşmedir. Genel olarak şirketler, araç sahiplerini herhangi bir olumsuzluk durumunda sürücünün aldığı poliçe hizmetine göre maddi zarardan korur. Zorunlu trafik sigortası, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu kapsamında sürücülere düzenlenir ve uygulanır. Zorunluluk kapsamı herhangi bir kazaya karışılması durumunda karşı tarafın zararını da karşılamayı içerir. Ülkemizde zorunlu trafik sigortası fiyatları arabanın marka, model, hasar tutanağı ve kayıtlı olduğu il detaylarına bakılarak belirlenir.

Araç Trafik Sigortası Fiyatları Nasıl Hesaplanır?

Trafik sigortası fiyatları belirlenirken firmalar tarafından pek çok detaya dikkat edilir. Aktif araç kullanımı süresince trafikte karşılaştığınız şeyler fiyatlandırmaya bir şekilde dahil olur. İyi bir kredi puanına sahip olmanız, kasko poliçesi tercihiniz ve kapsam seviyeniz de maliyetleri etkileyen faktörler arasında yer alır. Poliçe yaptıracağınız araç, olası bir durumda işinde profesyonel bir ekip tarafından değerlendirilerek hasar basamağına kaydedilir. 1'den 7'ye kadar derecelendirilen hasar basamağı kapsamında aracın durumuna en uygun seçim yapılır. Hasarlı araçla az hasarlı araç arasında trafik sigortası fiyatlarında farklılıklar görülür. Bazı faktörler maliyetleri düşürürken bazıları da yükseltebilir. İşte araba prim oranlarını ve maliyetlerini etkileyen en önemli 10 faktör:

●     Araç sürücüsünün yaşı

●     Araç sürücüsünün cinsiyeti

●     Araba sürücüsünün kaza geçmişi

●     Araç modeli ve üretim yılı

●     Aracın güncel kilometresi

●     Sürücünün kredi puanı

Cep Telefonlarını Verimli Kullanma İpuçları Cep Telefonlarını Verimli Kullanma İpuçları

●     Riskli sürüş ihlalleri ve cezalar

●     Aracın hasar kaydı ve durumu

●     Hazırlanan poliçenin kapsam düzeyi

●     Sürücü eğitimi, mesleği ve yaşadığı il

Otomobil Trafik Sigortası Fiyatları Neden Farklı?

Aracın ruhsat bilgisi trafik sigortası fiyatlarının belirlenmesi için önemli bir etkendir. Çünkü piyasada bulunan bazı araçlar ticari kapsamlı iken bazıları şahsi binek aracı olarak sınıflandırılır. Burada hedef aracın kullanım sıklığı ve ne amaçla kullanıldığı gibi temel bilgilerle kaza riskinin önceden hesaplanmasıdır. Geçmişte karıştığınız kazalar, hata paylarınız vs. gibi durumlar fiyat farklarını oluşturan temel kriterlerdir. Sürücü bir senelik poliçe süresi boyunca hiçbir kaza veya hasar durumu yaşamamışsa bir sonraki sene için kendisine çıkacak fiyatlandırma değişir. Bu durumda sürücü daha güvenilir olarak kaydedilip poliçe ödeme vaktinde indirim alma nedeni olarak görülür. Hatta sürücünün evli olması, bekar olması, çocuk sahibi olup olmaması gibi faktörler de trafik sigortası fiyatlarını oluşturmada belirleyicidir.

Genel olarak trafik sigortası fiyatları içinde ilk yardım hizmetlerinden ilaç masraflarına, vefat edenin cenaze masraflarından çekici hizmetlerine kadar pek çok alanda faydalanmak mümkün. Dolayısıyla poliçelerde seçeceğiniz kapsamlarda trafik sigortası fiyatlarını etkileyen unsurlar arasında yer alır.

En Güncel 2023 Trafik Sigortası Fiyatları

2005 yılından bugüne zorunlu olarak yapılan trafik sigortası fiyatları sonuca bakıldığında makul seviyelerdedir. Zorunlu trafik poliçelerinin yapılmaması veya güncellenmemesi durumunda trafikten men edilme veya para cezası gibi yaptırımlar uygulanır. Aracınız ile ilgili poliçeyi yenilemediğiniz takdirde faydalanmanız gereken indirimlerden de yararlanamazsınız. Bu durum uzun vadede ödeyeceğiniz prim ücretlerini daha maliyetli bir konuma getirir.

Güncel trafik sigortası fiyatları belirlenirken tüm riskleriniz hesaba katılarak bir değer belirlenir. Size en cazip gelen poliçe ve kapsamı belirledikten sonra ödemenizi yaparak senelik zorunlu araç poliçenizi yaptırmış olursunuz. Bu sayede sene içinde olası bir kaza durumunda umulmadık sonuçlar yaşamazsınız. Dolayısıyla poliçenin yenilenmesi ve trafik sigortası fiyatlarının takip edilmesi kullanıcıya aittir. Fakat dilerseniz tüm işlemlerinizi tek bir çatı altından Sigortayeri aracılığı ile yönetebilirsiniz. Sigortayeri'nin en büyük avantajlarından biri de pek çok şirketi ve teklifini kolayca karşılaştırabilmenizdir. İşinde uzman ve tecrübeli kadrosu ile çeşitli poliçe fiyatlarından yararlanabilirsiniz.