Spor Psikolojisi Nedir

Bir sporcunun ruh halinin oyunda ki performansını nasıl etkilediğini fiziksel egzersizleri ve başarısı için gerekli olan zihinsel gelişim konuları üzerinde çalışır.Spor Psikolojisinde esas olan kişinin sporda başarılı olması için onun hem zihnen hem de bedenen sağlıklı olması gerektiğidir.Kimi zaman bazı sporcular asıl formlarında oynamaları gerektiği halde bunda başarısız olurlar. Başarısızlığın önündeki engel ise yaşantılarında ki Psikolojik konuların üstesinden gelememedir. Bu alanda üstesinden gelme konusunda onlara yardımda bulunan Spor Psikologlarıdır. Sporcunun müsabaka öncesinde stresini ve kaygısının performansının korunmasına yardımda bulunurlar. Bu alanda yapılan araştırmalara göre olimpik atletlerin büyük bir bölümünün anksiyeteyi azaltmak için farklı şekillerde Psikolojik tedaviler gördüklerini dile getirmişlerdir.Şunu belirtmek isterim ki spor psikolojisinden sadece sporcular faydalanmıyor. Örneğin Yüksek stres altında çalışanlar öfke problemleri anksiyete depresyon panik atak bunun gibi birçok problem yaşayanlar spor psikologlarından bu durumları atlatmak için yardım alabilirler.

Spor Psikolojisine Neden İhtiyacımız Var

Spor psikolojisi  bir sporcuyu neyin onu motive edip mutlu olduğunu bu alanda daha iyi nasıl performans göstermesini sapladığını anlamaya yardımcı olur.Bu alanda çalışanlar bilgi sahibi oldukları için rekabet olan ve baskı altında ki sporcuları çok iyi anlarlar  yardım alan sporcularımız her zaman iyi bir yarışmacı olurlar. Bu durum onları tatmin edici kariyere doğru ilerletir.Türk futbolcular ile Avrupalın futbolcular arasında ki farklılıklar daima konuşulmuştur. Şunu bilmek gerekir ki Bir kere bizimkilerin özgüvenleri yok peki bunu nerden anlıyoruz Bunu selam vermeme şapkayı ters takma ağza sakız almayla bastırıyorlar sporculara özgüvenlerinin aşılacağı noktanın algılatılması gerekiyor. Bunun bir süreç olduğunu kişisel gelişimleriyle alt yapıdan itibaren bu sorunlar anlatılırsa problemlere çözüm yolları bulunacağından bu tarz sorunlarla karşılaşılmaz.

Sporcu Psikolojik Performansını Nasıl Artırır

Bir sporcunun psikolojik performansını artırması için hayal gücünü kullanması önemlidir.Yani bir sporcu antrenmanlarını düzenli yapması motiveli bir şekilde yapması önerilir. Ancak bu antrenman yapmadığı zamanlarda da hayal etmesi bu hayalini zihninden geçirmesi de başarıyı artıracaktır.Örneğin bir futbolcu ceza sahasına orta geldi kafa vurdu. Gol oldu veya olmadı. Buradaki başarı veya başarısızlık neyle ilgili bunu hayal ettiğinde beyin bunu arka planda çalışır.