Her şehrin Terzi Baba gibi yakın tarihte yaşamış manevi bir yol göstericisi yok. Ama Erzincan’ın var.

Evet değerli dostlar, Biz Erzincanlıların Terzi Baba hazretleri gibi ahrete göç etse bile İslami eserleri ve yolumuzu aydınlatan mesajlarıyla bizimle birlikte yaşamaya devam eden manevi bir lideri var.

Ama bizler bir asır boyu Terzi Baba hazretlerini maalesef yanlış bir merkeze koyduk, yalnızca mezarlık ve türbe olarak adını andık. Onun manevi feyzinden ve ilminden yeterince faydalanamadık.

Yazımızın başlığında AFFET BİZİ TERZİ BABA derken, Terzi Baba Hazretlerinin şehrimizde yaşadığı yıllarda, şehrimizin manevi çatısını oluşturmak adına verdiği mücadelelerle,  şehrimize kazandırdığı manevi kazanımları yeterince anlayamadığımızı anlatmak istedik ve bu nedenle kendisinden af dileyerek yazımıza başlamayı uygun gördük.

Evet, Affet bizi Terzi Baba; çünkü bizler zatıalinizi anlamakta çok geç kaldık.  Sizin bizlere sağlayacağınız manevi huzurunuzdan çok türbenizle ilgilendik. Onun için hep türbenize saygı duyduk. Türbeden fayda umduk. Ama fikirlerinizden, Allah’ı anlatan kelamlarınızdan yeterince feyiz alamadık.

Affet Bizi Terzi Baba; Adınızı şehrimizin asri mezarlığına verdik. Çünkü sizde o mezarlığın misafirlerinden birisiniz. Ama kutlu bir misafirsiniz. Çünkü siz Allah dostusunuz. Yol gösterici ışık tutucu bir zatı muhteremsiniz. Allah’ı en iyi anlatan evliyalardansınız. Erzincan’a manevi anlamda çok şey kazandıranlardansınız. Ama maalesef, biz hala sizi yeterince anlayamadık.

Affet Bizi Terzi Baba; adınızı şehrimizin merkezinde büyük ve görkemli bir camiye ve külliyeye verdik ama camiyi arzu edilen sayıda cemaatle dolduramadık, külliyeye manevi düşüncelerinizle irşat edebileceğimiz talebeler bulamadık.

Affet bizi Terzi Baba; Ülkemizde ve İslam Aleminde adı büyük evliyalar arasında isminiz zikredilirken bizler sizin manevi secerenizi bile merak edip öğrenemedik.

Affet Bizi Terzi Baba; bizler adınızın zikredildiği her yerde, huşu içerisinde hoşgörü ve tevazu libasına büründüğümüz, manevi hazzımızın doruğa çıktığı anlarda bile, İslami fikirlerinizi düşüncelerinizi yeterince araştıramadık.

Affet Bizi Terzi Baba; zatıalinizin bizler üzerinde oluşturduğu sevgi, saygı ve hoşgörüyü bile, bu şehirde yeterince tesis edemedik.  

Affet Biz Terzi Baba; bizden sonraki nesillere manevi anlamda inanç misyonu yükleyecek, bir Terzi Baba mirasını oluşturmayı, bir asır boyunca hiç düşünemedik.

Affet Bizi Terzi Baba; her yerde bizim Terzi Baba’mız var diye sizin adınızı anmaktan manevi huzur duyduk ama şimdiye kadar isminizi daha geniş kitlelere duyurma adına yeterince gayret göstermedik.

Affet Bizi Terzi Baba; sizin mevta olarak gömülü bulunduğunuz Terzi Baba hazretleri türbesini, zaman zaman farklı taleplerimizin dua merkezi olarak kutsallaştırma gafletine düştük. Ama Dünya için Allah demem düşüncenizi, hayatımızın hiçbir bölümünde harekete geçiremedik.

Affet Bizi Terzi Baba; Konya’nın Mevlana’sı Nevşehir’in Hacı Bektaşi Veli’si, İstanbul’un Eyyüp sultanı, Malatya’nın battal Gazisi, Bursa’nın Somuncu Babası gibi birçok şehrimizin manevi mimarları olan evliyaları var. Bizler o şehirlerin birçoğunda Allah dostlarına duyulan ilgi ve alakanın size de duyulmasını bugüne kadar yeterince sağlayamadık.

Evet değerli Erzincanlılar, bizler şehrimiz için büyük bir manevi kaynak olan Terzi Baba Hazretlerinin manevi iklimini Erzincan’ımız da ve ülkemizde estirmeye çok geç kaldık.

Bu geç kalışımızla Erzincan’da bizden önce yaşayan nesillerin Terzi Baba Hazretlerini yeterince anlayamadan ve onun düşüncelerinden yeterince istifade edemeden göçmelerine engel olamadık.

Şükürler olsun ki bugün, Terzi Baba Derneğimiz tarafından Erzincan belediyesinin destekleriyle başlattığı Terzi Babayı tanıma ve tüm dünyaya tanıtma projesi olan Terzi Baba Külliyesi adlı bir proje başlatılmış olup, bu projeyle ilgili gayretli çalışmalara hızla devam edilmektedir

Uzunca yıllar şehrimizde ebedi istirahatgâhları bulunan manevi gönül erleriyle, farkındalık duygusu oluşturamadığımız kayıp yılları, hızla telafi edebilmek ve olabildiğince hızlı bir şekilde şehrimizin adını bir inanç koridoru içerisinde dünyaya duyurabilmek, bugün bizler için artık zaruri bir vazife haline dönüşmüştür...

Bu projeyle Erzincan’ın farklı yerlerinde kabirleri bulunan birçok manevi gönül erlerimizi Terzi Baba şemsiyesi altında bir araya toplayarak, bir inanç turizminin de temelini atmış olacağız.

Böylece şehrimizde ebedi istirahatgâhları bulunan Allah dostlarını, çocuklarımıza ve torunlarımıza tanıtıp, kuşaktan kuşağa aktarmayı İnşallah başaracağız.

Evet artık bugün vizyonel anlamda oldukça büyük sayılabilecek ve şehrimizin manevi çıtasını hızla yükseltebilecek Terzi Baba külliyesi projesinin hayata geçirilme safhasına gelinmiş ve düğmeye basılmıştır.

Yıllar önce seslendirilen fakat bir türlü harekete geçirilemeyen bu büyük projede şimdiye kadar emeği geçen herkese teşekkürler.

Değerli Erzincanlılar şimdi bu projenin hepimizin ilgisine ive desteğine ihtiyacı var. Erzincan’da yaşayan Erzincanlılar ve Erzincan dışında yaşayan ama sayıları Erzincan’dan daha fazla olan Erzincanlılar, bu proje hepimizin ilgisiyle büyüyecek ve dünyaya örnek bir proje haline gelecektir.

Vizyonel anlamda asrın manevi projesi olacak bu projenin, Erzincanlıların manevi ve maddi desteklerine çok ihtiyacı var. Projenin birinci aşaması Terzi Baba külliyesiyle başlayacak daha sonra bu proje çok daha büyük İnanç projeleriyle şehrimize inanç sinerjisi sağlayacaktır.

Yazımın hemen sonunda Terzi baba Derneğinin hazırladığı bu büyük projenin dijital proje çalışması küçük bir video gösterisiyle sizlere sunulmaktadır. Ben bu dijital sunuyu çok beğendim. Tabi ki bu bir taslak proje sunusudur ve daha da geliştirilebilir.

Değerli Erzincanlılar; buradan öncelikle Terzi Baba projesini hazırlayarak hayata geçirilebilmesi konusunda elinden gelen tüm gayretleri sarf eden Erzincan Terzi Baba derneği başkanı Sayın Murat Uslu ve değerli ekibine, bu projenin hazırlanma safhasında yardımlarını esirgemeyen Erzincan Belediyesi çalışanlarına ve değerli Belediye Başkanımız sayın Bekir Aksun beyefendiye şehrim adına teşekkürlerimi sunuyorum.

Bu projenin başlaması için ilk kıvılcımların oluşmasını sağlayan Şehrimizin medarı iftiharı Sayın Binali Yıldırım beyefendiye, şehrimiz adına ve Terzi Baba hazretleri adına şükranlarımızı arz ediyoruz.

Ak parti Erzincan Milletvekillerimiz Sayın Süleyman Karaman ve Burhan Çakır beyefendiyle, Ak Parti İstanbul milletvekilimiz Ak parti MDK üyesi Sayın Serkan Bayram beyefendiye de bu konuya gösterdikleri ilgi ve desteklerinden dolayı müteşekkir olduğumuzu buradan duyurmak istiyorum

İş adamlarımızla tüccarlarımız ve esnaflarımızla, camilerdeki cemaatimizle bu proje için hiç zaman kaybetmeden bir seferberlik başlatmalı ve hep birlikte yollara koyulmalıyız. 

Çünkü biz Erzincanlılar olarak ancak bu projeyi gerçekleştirdiğimizde Terzi Baba Hazretlerine olan manevi borcumuzu ödemiş olabiliriz.

Şimdiden bu projede görev alacak herkesten Allah razı olsun diyor yazımı okuyup paylaşan herkese saygılar sunuyorum.