İran’ın Kum şehrinde 1052 yılında dünyaya geldiği söylenen Haşhaşi lideri Hasan Sabbah, birçok idealini gerçekleştirebilmek için, sağdan soldan çapulcu, çılgın, gayesiz insanları toplar. Bunlara haşhaştan üretilen içecekler sunup ruhlarının rahatlamasını sağlar. Daha sonra da kendisine sadık kalmalarını başarır.

     Aslında Hasan Sabbah’ın asıl gayesi, Büyük Selçuklu İmparatorluğunu yıkmak. Aynı zamanda Alamut kalesini işgal etmektir.

     Ne garip ki; Hasan Sabbah, Ömer Hayyam ve Nizamülmülk ile birlikte Melikşah’ın ülkesinde eğitim almışlardır.

     Daha sonra da Nizamülmülk ve Melikşah, Hasan Sabbah tarafından öldürtülür.

     Maddi imkanlarını bir hayli çoğaltan Sabbah, müritlerini çok ilginç bir metotla uyutur. Şöyle ki; Allah’a ulaşmanın yolunu, haşhaşı aldıktan sonraki oluşan rahatlamayla daha mümkün hale getirmek. Başka ülkelerden getirttiği bol miktardaki haşhaşla uzun süre fedailerini kendisine sadık kalmaya zorlar ve de başarır.

     İsmailiye tarikatına mensup olan Hasan Sabbah, ölene kadar istediklerini bir bir gerçekleştrir. Her işlenen suikastte de haşhaşı kullanır. Fedailerine her istediğini yaptırır ve fedailerini  de bu dünyada maddi verilerle ödüllendirir.

     İstemediği liderlerin önce korkutularak susturulmasını sağlar, susturamadıklarını da suikast sonucu öldürtür.

     Baskı ve zulümle istediğini alır.

     Ama tarihe çirkin harflerle kazınır!

     Bin yıl sonra Türkiye’de haşhaşın yerini maddi yatırımlar almış durumdadır!

     Haşhaşı ikram eden bir başbakan, haşhaşı inkar eden muhalefet.

     Haşhaşın etkisinde kalmış seçmeni uyandıracak birileri lazım. Gerçek alemden bihaber lider, yasaktan yana değilim diyor, habire yasaklar zinciri oluşturuyor. Milletin iradesine saygılı olduğunu haykırıyor, kendi iradesinden başka irade tanımıyor.

     En iyisini o bilir diyip de kendisini cahil sayan kişiler, cehalet cübbesiyle iyinin farkına nasıl varıyor hayret ediyorum. Bir tenakuzluktur akıp gidiyor. Sonrasında düşünüyorum, şu sonuca varıyorum:

     Aklı başında olan insanlar, bu süreç yaşanacak.

     Sabırlı olun.

     Çünkü; Her bin yılda bir, böyle liderler gelir(!)